TOP
Foto: Lukas Zeman/Shutterstock
Wilde katten op een rots in een Duits bos

Wilde dieren in Duitsland

Wilde dieren in Duitsland? Daar zijn er meer van, dan je zou verwachten. Er staan flamingo’s in het water, elanden trekken over weiden en papegaaien maken veel lawaai. Maar er komen nog meer wilde dieren in Duitsland voor. De wolf is terug, de kegelrobben liggen te genieten op de zandbanken voor Helgoland en ook de zeeadelaar, die bijna was uitgestorven, is – met veel geluk – aan de hemel te ontdekken. We laten zien, welke wilde dieren je waar en hoe, heel voorzichtig kunt observeren. Een kleine safari door het exotische Duitsland.

Een Nandu met blauwe ogen in Duitsland

Foto: Allexxandar/Shutterstock

Nandoe! Nandoe!

Alle drie soorten van de nandoe komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Maar, surprise, surprise, er is ook een populatie in Duitsland. Tegen het einde van de vorige eeuw zijn drie mannetjes en vier vrouwtjes in de buurt van Lübeck ontsnapt. En het was vergeefse moeite om te proberen ze weer te pakken te krijgen. Dus plantten de dieren zich vrolijk voort in de vrije natuur. Daarom moet je absoluut niet verbaasd zijn, als je op de oevers van de Wakenitz (Sleeswijk-Holstein) één van de 600 dieren tegenkomt.

Twee flamingo's zijn aan het flirten in de dierentuin van Frankfurt in Duitsland

Foto: Tania Lerro/Shutterstock

Vlieg, flamingo, vlieg!

Ongeveer een uur van Münster verwijderd ligt het Zwillbrocker Venn. Het is een waar vogelparadijs. En het geldt met 16.000 exemplaren niet alleen als de grootste binnenlandse lachmeeuwenkolonie van Duitsland, hier zijn ook vogels thuis, die je eigenlijk alleen in het Caribisch gebied verwacht. Maar, inderdaad is het natte gebied bij de Nederlandse grens de wereldwijd noordelijkste broedplaats van flamingo’s. Het bestand is bescheiden, zo’n 40 dieren. Terwijl de meeuwen het hele jaar in het Zwillbrocker Venn te vinden zijn, trekken de flamingo’s in de wintermaanden naar het zuid-westen van Nederland.

Wilde Paarden in Duitsland in het Münsterland

Foto: Imagebroker/Shutterstock

Opgepast, wilde paarden

Vlakbij de flamingo’s is ook iets anders sensationeels te zien: het Dülmener wilde paard. Het is een ponyras, dat hoofdzakelijk leeft in Dülmen in Westfalen in de Merfelder Bruch, een ca. 350 hectaren groot beschermd natuurgebied. In het omheinde gebied, dat ook wel de ‘Wildpferdebahn’ wordt genoemd, leven ongeveer 300 tot 400 paarden, grotendeels buiten het bereik van mensen. De laatste wilde paardenkudde van Europa kan echter wel worden bezocht, maar alleen in het weekeinde. Van maandag tot vrijdag genieten de dieren van hun hemelse rust.

Wisenten met kalfje in Noordrijn-Westfalen

Foto: Tourismus NRW

Wow, een wisent

Dat kan toch niet waar zijn? In het Rothaargebergte, een middelgbergte tussen Noordrijn-Westfalen en Hessen, grazen in het wild levende wisenten. Dat is heel bijzonder in heel West-Europa! Dankzij het programma voor beschermde dieren, dat werd geïnitieerd door geëngageerde burgers, is het grootste op land levend zoogdier van Europa in Duitsland in het wild weer inheems. In 2013 liet een centrum voor verwildering van dieren een groep vlaklandwisenten in het wild vrij.

Die gedijen hier uitstekend en planten zich voort. Sindsdien zijn er meerdere kalveren geboren en is de groep tot 25 dieren gegroeid. Wie de Rothaarsteig afloopt, heeft kans de wisents te ontdekken. Een andere mogelijkheid om de dieren te zien is de Wisent Welt Wittgenstein, waar je een afgebakend verblijf met acht wisenten kunt bezoeken.

Een lynx wandelt door een bos in Duitsland

Foto: Lubomir Novak/Shutterstock

Ligt daar een lynx op de loer

Het is nog steeds heel onwaarschijnlijk om er één in de vrije natuur te zien, maar wel is de kans groter geworden, sinds de schuwe lynx bijna ongemerkt naar Duitsland is teruggekeerd. Daar heeft hij een prettige leefomgeving gevonden in de Harz en in het Beierse Woud. Hoeveel er daar inmiddels zijn ondergedoken, kan alleen maar worden geschat. De radius waarin het wilde dier zich beweegt is namelijk enorm groot. Het is in ieder geval geweldig dat de lynx weer in Duitsland voorkomt, nadat de laatste ooit in 1819 in het Thüringer Woud werd gedood.

Een wilde papegaai in Keulen verstopt zich in een boom

Foto: Zoonar/Shutterstock

Daar piept toch iets: ook de papegaai behoort tot de Duitse wilde dieren

In Keulen zijn de groengevederde halsband parkieten, ook wel kleine alexander parkiet genoemd, onderdeel van het stadsbeeld in de Altstadt. Vooral ’s avonds, als de vogels zich in de bomen achter het Maritim Hotel verzamelen – of voor het pension ‘Zum Roten Ochsen’. Maar wat heeft de meest verbreide papegaaiensoort, die in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Azië, vooral in Pakistan en India voorkomt, midden in de grote stad Keulen te zoeken?

Ergens in de zestiger jaren van de vorige eeuw, zegt men, zijn een paar halsband parkieten bij een dierenhandel in Keulen ontvlucht. Een paar vogels die uit gevangenschap ontsnapten hebben zich bij hen gevoegd, want – zo beweren de ornithologen –  deze papegaaiensoort is niet bijzonder geschikt om in een kooi te houden. In plaats daarvan kun je ze nu met elkaar aan de Rheinpromenade in de bomen zien zitten.

Een wilde kat op een rots in Duitsland

Foto: Jeses Cobaleda/Shutterstock

Een echt wild dier, die wilde kat

Eerst moet duidelijk zijn: de wilde kat is geen knuffeldier – ook als hij er precies zo uit ziet als onze huiskat. Wilde katten zijn niet te temmen! De kleine roofdieren met de borstelige, stompe staart waren vroeger in Duitsland en Europa alom verbreid. Tegenwoordig is hun leefgebied echter tot een minimum beperkt. Ongeveer 40 katten (zoveel werden er in 2017 geteld) dwalen door het Nationalpark Hainich in Thüringen.

En dat doen ze overwegend ’s nachts. Hier vinden de wilde katten alles wat in andere regio’s ontbreekt: grote, dichte bossen met kleine open plekken en in het bos verborgen veldjes. Een groot jachtrevier met holle bomen om zich in te verstoppen en ongestoorde plekjes in de struiken. Wie dus in het Nationalpark Hainich in Thüringen sporen gaat zoeken, moet zijn of haar ogen goed openhouden en niet denken dat het katje geaaid wil worden.

Een eland zit te luilakken in het noorden van Duitsland

Foto: Shutterstock

Ohh – een eland

Ook de eland is terug in Duitsland. Heel officieel. In de zomer van 2020 werd in Brandenburg een verkeersbord – een waarschuwingsbord – opgesteld, waarop een eland is afgebeeld. In Brandenburg leven namelijk inmiddels meerdere dieren. Maar wáár je de noordelijke reuzen precies kunt bewonderen kunnen we niet verraden, omdat we het niet precies weten. Alleen nog dit: het waarschuwingsbord geldt voor eland Bert, een van de meest onverwachte dieren in Duitsland.

Een bord wijst op de mogelijkheid dat er elanden zijn in de Fläming in het Noorden van Duitsland

Foto: Landkreis Teltow Fläming

Een elandstier, die uit Polen naar Duitsland kwam en een bijzondere voorliefde had. Hij gaat graag naar de koeien. Dat is heel bijzonder, omdat elanden eigenlijk liever onder elkaar blijven. Bert echter, houdt van gezelschap en nog wel van gezelschap dat loeit. Oorspronkelijk was de eland, Europa’s grootste landzoogdier, ook in Duitsland inheems. Op een zeker moment waren ze hier echter uitgestorven. Maar nu keren ze dus langzaam terug. Met name autorijders moeten daarom voorzichtig zijn. Gelukkig heeft Brandenburg nu een verkeersbord!

Meer informatie over wilde dieren in Duitsland:

Voor meer informatie is de prachtige website van de Deutsche Wildtier Stiftung aan te raden.