TOP
Zonsondergang over de St. Ludgerus Dom in Billerbeck © Münsterland e.V. – Philipp Fölting
Zonsondergang over de St. Ludgerus Dom in Billerbeck

Geheimen ontdekken vlak over de Duitse grens

Om Duitsland beter te leren kennen, hoef je helemaal niet ver te reizen. Vlak over de grens, in de drie Duitse grensstreken Osnabrücker Land, Münsterland en de Grafschaft Bentheim, vind je prachtige gebieden die erom vragen ontdekt te worden. Je bevindt je binnen no time in een andere omgeving, waar je je kunt onderdompelen in een andere taal en andere gewoontes, nieuwe gerechten kunt proeven en van het verrassend weidse en gevarieerde landschap kunt genieten. Hier wandel je over kronkelige paadjes door uitgestrekte oerbossen en fiets je tussen de heuvels langs imponerende kastelen en door historische stadjes. Je kunt je met een vriend(in) heerlijk laten verwennen in een van de vele kuuroorden, samen met de kinderen genieten van Westfaalse lekkernijen en met je geliefde proosten op het terras. Dicht bij huis ben je hier even helemaal weg!

Fietsen in de grensregio: langs de Vecht in Nordhorn
Fietsen in de grensregio: langs de Vecht in Nordhorn © Jurjen Drenth

Het beste van drie werelden

In het Münsterland, de Grafschaft Bentheim en Osnabrücker Land voel je duidelijk dat je in het buitenland bent, terwijl je stiekem vlak bij huis bent. Vanuit Utrecht ben je hier al in nog geen 2,5 uur. De drie grensstreken hebben stuk voor stuk hun eigen unieke charme en karakter en bieden voor elk wat wils.

Een jogger rent voor een muur in Münster, waar mensen zitten en kletsen. Achter de muur zie je het Aasee met zeilboten die rondvaren.
De Aasee in Münster © Münsterland e.V. – Philipp Fölting

Fietsen & flaneren, kunst & cultuur in het Münsterland

Het Münsterland, met de levendige studenten- en Hanzestad Münster als middelpunt, staat bekend om zijn prachtige fietsroutes, historische kastelen en weelderige parken en tuinen. Fietsen is hier niet weg te denken uit het dagelijks leven. Een goede reden om het stalen ros te bestijgen en Münster en het Münsterland al fietsend te ontdekken. De fiets leent zich ook uitstekend om meer over de historie van het Münsterland te weten te komen. Op de 100-Schlösser-Route kom je bijvoorbeeld over een lengte van circa 960 kilometer meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen en grafelijke residenties tegen. In deze regio is het dan ook een koud kunstje om je even kasteelheer of jonkvrouw te voelen.

De avond valt over de Prinzipalmarkt in Münster
De avond valt over de Prinzipalmarkt in Münster © Münsterland e.V. – Philipp Fölting

Ook leuk: je fietstochtje of kasteelbezoek combineren met een picknick. Bij een aantal kastelen en burchten kun je tegenwoordig zelfs picknickmanden huren. Tot slot komen ook cultuurliefhebbers in het Münsterland aan hun trekken: Münster en omgeving kennen een levendige kunst- en cultuurscene met tal van musea, theaters en festivals.

Geschiedenis voor het grijpen in de Grafschaft Bentheim

De Grafschaft Bentheim staat bekend om zijn schilderachtige landschappen met glooiende heuvels enindrukwekkende kastelen. Nordhorn en Bad Bentheim, de twee grootste steden in de Grafschaft, zijn pareltjes van traditionele Duitse architectuur met gezellige pleinen, charmante straatjes en een relaxte sfeer. Beide steden hebben hun eigen unieke karakter: Bad Bentheim is bijvoorbeeld beroemd dankzij het imposante, vroegmiddeleeuwse Kasteel Bentheim, terwijl Nordhorn bekendstaat als het ‘Venetië van het grensgebied’. De rivier de Vecht splitst zich in de stad namelijk in twee armen en omringt een voormalig eiland, de Vechteinsel, waarop een deel van het stadscentrum te vinden is. Nordhorn is dan ook uitstekend per boot te verkennen. Verder vind je in de Grafschaft Bentheim veel rust en natuur tussen de uitgestrekte bossen en velden, rijke geschiedenis in de historische stadjes en dorpjes of ontspanning in een van de vele spa’s en wellnesscentra.

Sprookjesachtig kasteel Bentheim
Sprookjesachtig kasteel Bentheim © EUREGIO – Jurjen Drenth

Van shoppen en slenteren tot sportieve wandelingen in het Osnabrücker Land

In het hart van het Osnabrücker Land vind je de bruisende vredesstad Osnabrück, die een boeiende mix van geschiedenis, cultuur en moderne flair biedt. In de oude binnenstad vind je indrukwekkende historische architectuur, bijvoorbeeld op het knusse marktplein dat wordt omzoomd door lieflijke trapgevelhuizen. Tegelijkertijd valt er ook genoeg (moderne) kunst te ontdekken in de vele interessante musea en galeries. Hippe terrasjes en winkelstraten maken de levendige sfeer van de stad compleet. En ook buiten de stad valt er genoeg te beleven: de uitgestrekte bossen, pittoreske meren en charmante dorpjes in het Osnabrücker Land zijn perfect voor wandelingen, fietstochten en ontspannen uitstapjes in de natuur. Tijd voor pure ontspanning? Bezoek dan een van de kuuroorden Bad Iburg, Bad Rothenfelde, Bad Laer en Bad Essen.

Kleurrijke trapgevelhuisjes in de binnenstad van Osnabrück
Kleurrijke trapgevelhuisjes in de binnenstad van Osnabrück © aboutcities Niedersachsen

Ontdek meer grensgeheimen op https://www.geheimoverdegrens.nl/.