TOP
Frankfurt Sachsenhausen © #visitfrankfurt, David Vasicek
Drie mensen proosten met sinaasappelsap in Frankfurt Sachsenhausen. Op de achtergrond zie je een rivier en de skyline van de stad.

Beleef FrankfurtRheinMain: cultuur, geschiedenis en puur natuur!

Weinig steden zijn zo makkelijk te bereiken. Frankfurt am Main ligt midden in Duitsland en dus ook in het hart van Europa. Of het nu met het vliegtuig is, met de auto of duurzaam met de trein, Frankfurt heeft uitstekende verbindingen. Dat maakt van de stad niet alleen een ideale bestemming voor een korte stop-over, maar ook een perfecte uitvalsbasis voor een langere reis naar de ‘Destination FrankfurtRheinMain’. 

Deze reisbestemming omvat de vijf steden Frankfurt am Main, Offenbach am Main, de wetenschapsstad Darmstadt, Aschaffenburg en Hanau, de stad van de gebroeders Grimm, evenals de vier districten Offenbach, Gross-Gerau, het district Wetterau en het district Main-Taunus. En ook ter plaatse zijn de wegen kort, van metropool naar beschermd natuurgebied, van wolkenkrabbers naar kastelen, kloosters en burchten, van kunstmusea tot fietsroutes en wandelwegen. En met de RheinMainCard zijn ze makkelijk te bereiken.

Frankfurt am Main

Urban Lifestyle Meets Traditie

Frankfurt is een kleine metropool die je gemakkelijk te voet kunt verkennen. De enige skyline van Duitsland is onlosmakelijk verbonden met de stad aan de Main, net als de Museumsufer aan de rivier en de nieuwe Altstadt in het hart van de stad. En ook de wijken rond de skyline zitten vol met dit soort aha-momenten. De bruisende winkelstraten waarin hippe cafés, kleine winkels en lokale designers elkaar afwisselen, vragen erom om te flaneren en te genieten. Een aanbod dat nog wordt aangevuld met internationaal streetfood en exquise restaurants. In de ‘Apfelweinlokalen’ in Sachsenhausen zit je samen gezellig in een kring om de dag met Grüne Sosse (groene saus) en een glas appelcider uit te luiden. De sundowner aan de oever van de Main zorgt daarna voor het ultieme cityfeeling.

Oude binnenstad van Frankfurt Höchst
Frankfurt Höchst © #visitfrankfurt, Isabela Pacini

Fascinerend vakwerk

ontdek de schilderachtige huizen en steden van de streek

Als je bijvoorbeeld aan de westkant van de stad Frankfurt op de kleine veerpont over de Main stapt en naar Höchst aan de overkant tuft om daar door de oude stad te slenteren met zijn vakwerkhuizen, kasteel en Justinuskerk uit de 9de eeuw, beleef je Frankfurt vanuit een heel ander perspectief. Er zijn sowieso veel romantische oude steden met liefdevol gerestaureerd vakwerk in FrankfurtRheinMain. Naast Höchst liggen de Einhardstad Seligenstadt, Hanau-Steinheim, Dreieich in het district Offenbach en Trebur in het district Gross-Gerau op de Deutsche Fachwerkstrasse.

Twee fietsers fietsen voor paleis Höchst in Frankfurt
Frankfurt, Schloss Höchst © #visitfrankfurt, Holger Ulmann

Met de fiets of te voet

actief op avontuur en de schoonheid van de natuur verkennen

Je kunt de regio op een actieve manier verkennen, bijvoorbeeld via de MainRadweg (de Main-fietsroute) van Aschaffenburg in Beieren tot de monding van de Main in de Rijn bij Ginsheim-Gustavsburg. De bijna 100 kilometer lange route leid je langs Seligenstadt en Hanau, de stad van de gebroeders Grimm, en langs Offenbach, Frankfurt en Rüsselsheim. Ten noorden van Frankfurt, in de Wetterau, kun je Bad Nauheim, Bad Salzhausen en Bad Vilbel ontdekken, het zogenaamde “Kneipp Bäder 3Eck Wetterau”, via de eigen fietsroutes van Kneipp.

Verschillende mensen zitten buiten aan een tafel voor een vakwerkhuis in de Auenlandhof in Wetterau en proosten met een glas citroensap.
FrankfurtRheinMain , Wetterau, Ranstadt-Auenlandhof © #visitrheinmain, David Vasicek

Door de Regionalparkrouten (routes door regionale parken) zijn in het Rijn-Main-gebied niet alleen fietsroutes ontstaan, maar ook wandelpaden. De Grüne Ring rond Hanau is ongeveer 60 kilometer lang en doorkruist 13 verschillende beschermde natuurgebieden. En bij Offenbach voert een regionale parkroute je zelfs het Wetterpark (weerpark) binnen. Een themawandeling verbindt hier 14 tentoonstellingsobjecten die uitleg geven over hoe het weer ontstaat en hoe je het kunt voorspellen. Nog een top-spot voor het wandelen: het beschermde natuurgebied Kühkopf-Knoblochsaue in het district Gross-Gerau.

Kunst en cultuur

binnen en buiten te beleven

Maar het is allang niet meer alleen de natuur die van FrankfurtRheinMain een reisbestemming vol belevenissen maakt. Ook kunst en cultuur nemen hier al van oudsher een belangrijke plaats in.

Als een van de belangrijkste vestigingsplaatsen voor musea in Duitsland biedt de Museumoever in Frankfurt een rijke keuze uit gerenommeerde tentoonstellingsgebouwen.

Een van de oudste algemene musea van Europa, met collecties op het gebied van kunst-, cultuur- en natuurgeschiedenis, is het Hessische Landesmuseum Darmstadt.

Persoon heeft een kind in zijn armen in het Hessische Staatsmuseum in Darmstadt en beiden wijzen naar een dierlijk skelet. Een ander kind staat op de grond en kijkt verbaasd omhoog.
FrankfurtRheinMain, Darmstadt, Hessisches Landesmuseum © #visitrheinmain, David Vasicek

Met de Mathildenhöhe schiep groothertog Ernst Ludwig in Darmstadt al honderd jaar geleden een waar laboratorium voor innovatie. Grootheden uit de kunst, het design en de architectuur effenden hier de weg naar de moderne tijd. Sinds 2021 is de Mathildenhöhe UNESCO-Werelderfgoed.

In het 40 kilometer zuidoostelijker gelegen Aschaffenburg kun je het nieuwste cultuurjuweel van de ‘Destination’ ontdekken. Met het in 2022 geopende Christian Schad Museum eert de stad de grootmeester van de Nieuwe Zakelijkheid. Ook de Staatsgalerie Aschaffenburg is na een omvangrijke sanering sinds mei 2023 weer geopend. In vijf jaar tijd werden 253 werken grondig gerestaureerd en een van de mooiste schilderijencollecties uit de late 18de eeuw is opnieuw te zien in het imposante Schloss Johannisburg.

Gevel van de Opel-villa's in het district Groß Rüsselheim in Duitsland
FrankfurtRheinMain, Kreis Groß-Gerau, Rüsselsheim, Opelvillen © #visitrheinmain, David Vasicek

In het westen presenteert de Kunst- und Kulturstiftung Opelvillen, die aan de Mainoever in Rüsselsheim ligt, sleutelwerken vanaf het klassieke modernisme tot heden.

Keltische wereldbeelden op de Glauberg in Glauburg, Wetterauskreis, Duitsland
FrankfurtRheinMain, Wetterau, Keltenwelt am Glauberg © #visitrheinmain, David Vasicek

De Keltenwelt am Glauberg neemt de bezoekers mee naar een heel andere tijd. Op de Glauberg in de Wetterau zijn vondsten gedaan die uniek zijn in heel Europa. Ze zijn niet meteen naar het Hessische Landesmuseum in Darmstadt gebracht, maar worden op de vindplaats zelf geëxposeerd in een prijswinnend museumgebouw. Bijzonder indrukwekkend is het levensgrote standbeeld van een van de Keltische koningen.

In mei wordt het speelseizoen van voorstellingen in de openlucht geopend met de Hanauer Brüder Grimm Festspiele (10/5-28/7/2024).

De Burgfestspiele in Bad Vilbel (2/5-8/9/2024) en op de Burg Hayn in Dreieich (3/7-18/8/2024) zijn in de hele Bondsrepubliek bekend, en niet alleen vanwege hun uitzonderlijke setting.

Kostelijk culinair genot

genieten van culinaire diversiteit

De levendige appelcidercultuur in de regio Frankfurt mag je uniek in de hele wereld noemen. De UNESCO heeft haar in 2022 zelfs uitgeroepen tot immaterieel erfgoed.

De appel voor het appelsap en voor de Apfelwein (cider) komen van de talrijke boomgaarden, die niet alleen de moeite waard zijn om in het voorjaar te bezoeken voor de appelbloesem. Er zijn vele feesten gewijd aan de appelcider, zoals het Bundesäpfelwoifest in Hanau-Steinheim, het Frankfurter Apfelweinfestival en het Kelterfest op het Hofgut Guntershausen op de Kühkopf.

Het eerste Hessische Apfelweinmuseum – het “Gerippte Museum” – bevindt zich in de binnenstad van Hanau. Hier draait het om de productie, de geschiedenis, de ecologie en het genot, evenals de internationale betekenis van het “Stöffche”.

Naast appelcider en de Frankfurter Grüne Sosse is de Handkäs’ mit Musik het traditionele gerecht van Hessen. De Sauermilchkäse met zijn geringe vetpercentage werd uitgevonden in Gross-Gerau en dankt zijn naam aan zijn handmatige productie. De kaas wordt geserveerd met een marinade van olie, uien en karwij.

Liefhebbers van bier komen in deze streek ook aan hun trekken. In de oude stad van Aschaffenburg biedt Handcraft & Co biertastings, Bier-Vesper (een traditionele tussenmaaltijd) en brouwcursussen aan in de taveerne “Maulaff”. Ook de belevenisbrouwerij Glaabsbräu in Seligenstadt biedt zulke cursussen aan.

Meer informatie:

Frankfurt am Main www.visitfrankfurt.travel

Destination FrankfurtRheinMain www.frankfurt-rhein-main.de