TOP
Rodelen op de Hirscheckblitz in het Berchtesgadener Land

Rodelen als een wereldkampioen – zo gaat dat

Georg Hackl, oftewel Hackl Schorsch, zoals men hem in Duitsland liefkozend noemt, is een crack op de slee. Zijn drie gouden Olympische medailles en tien wereldkampioentitels spreken voor zich. Als er iemand is die tips geven kan voor de perfecte afdaling op een slee, dan is het wel de 1966 geboren prof uit het mooie Berchtesgaden.

Rodelen als een wereldkampioen met Champion Hackl Schorsch in Beieren

Foto: Stella/Shutterstock

Welke uitrusting is geschikt voor de recreatieve rodelaars

Georg Hackl: Zonder helm en stevig schoeisel zou ik in ieder geval niet op een slee gaan zitten. Wie graag droog aan de finish komt, trek beter een waterdichte broek, anorak en handschoenen aan. Een vizier of een skibril beschermen tegen de sneeuw in het gezicht.

Waaraan herken je een goede rodel?

Allereerst aan brede en een beetje scheef geplaatste ijzers, in vaktaal spreek je over ‘aufgekantet’. De flexibele verbinding van de ijzers met het dwarsjuk is een ander kwaliteitskenmerk net als de stuurriemen.

Zit of lig ik op de rodel?

Je gaat naar achteren geleund op de slee zitten. Met de hand aan de buitenkant van de bocht houd je de stuurriem vast en met de hand aan de binnenkant de zgn. ‘holm’, dat is de achterkant van de balk waar de zitmat aan hangt. Dit betekent, dat de rodelaar bij elke wisseling van richting moet overgrijpen.

Rodelen als een wereldkampioen met Georg Hackl in Berchtesgaden

Hoe ga ik goed de bocht in als ik wil rodelen als een wereldkampioen?

Als je het gewicht van je bovenlichaam zo ver mogelijk naar de binnenzijde verplaatst. Je houdt jezelf vast aan het einde van de holm, of je strijkt met de binnenhand over de sneeuw.

Kan ik remmen, zonder dat ik mijn vaart teveel minder?

Met een beetje oefening lukt dat! Door met je voet aan een kant te remmen kun je een richting sterker veranderen. Een zelfde effect krijg je door als hierboven beschreven met je binnenhand de sneeuw aan te raken.

En als het echt krap wordt?

Een maximale remwerking krijg je als je de beide ‘Hörner’, de gebogen delen aan de voorkant, optilt. Daarbij leun je iets gebogen zover mogelijk naar achteren. Als de remweg te lang is, adviseer ik zijdelings van de slee af te rollen.

Rodelen met kinderen: Hoe zit je goed?

Een volwassene zit achter het kind. Zo kun je het goed vasthouden en in noodgeval beschermen.

Het Nationaalpark Berchtesgadener Land met meer

Met zijn meren en bergen is Duitsland een uitstekende vakantiebestemming. Foto: kurzmalweg.de

Wat is de belangrijkste (gedrags)regel bij het rodelen?

Safety first! Je moet alles nog onder controle hebben en je prettig voelen; sneller of gevaarlijker afdalen is niet verstandig.

Herr Hackl, welke banen adviseert u in uw Oberbayerische vaderland, het Berchtesgadener Land – voor beginnelingen of geoefende rodelaars?

Beginnelingen en kinderen kunnen op de brede oefenhelling aan de Schwarzeck heel zeker en ook nog in de zon rodelen. Met veel bochten en iets steiler is de bijna tweeënhalf kilometer lange Hirscheckblitz natuurrodelbaan, die met de Hirscheck stoeltjeslift gemakkelijk bereikbaar is. Een pauze of wat eten of drinken raad ik boven op 1.400 meter in het Gasthaus Hirschkaser niet alleen aan vanwege het uitzicht, maar ook vanwege de uitstekende hertengoulash van de familie Kortas.

En waar gaan de waaghalsen naartoe als ze willen rodelen als een wereldkampioen?

Op mijn thuisbaan, de kunstijsbaan Königssee. Daar kunnen ambitieuze sporters bij het rodelen voor gasten zelf het ijskanaal live meebeleven. Hier heb je gegarandeerd af en toe kippenvel.

Meer over de juiste plekken om te rodelen als een wereldkampioen

www.berchtesgaden.de