TOP
TMBW
Paar kijkt naar versieringen op de kerstmarkt

Baden-Württemberg: kerstmagie in het zuiden van Duitsland

Traditioneel, middeleeuws of modern: de kerstmarkten in het zuiden zijn gevarieerd. Op marktpleinen, in kloosters, kastelen of stadions wordt glühwein, ambachtelijke kunst en regionale specialiteiten, streetfood en handgemaakt ontwerp aangeboden. Voor elk wat wils.

Traditie, historisch decor en veel meer

Kerstmarkt Bad Wimpfen

Stadt Bad Wimpfen

Bezoekers van heinde en verre kunnen zich de eerste drie weken van de adventstijd verheugen op de zoete geur van appelgebak, glühwein, dennentakken en peperkoek. De oude stad van Bad Wimpfen, een beschermd stadsgezicht met een unieke sfeer door zijn vestingwerken van de Hohenstaufen, is dit jaar weer het toneel voor zijn oud-Duitse kerstmarkt die tot ver over de landsgrenzen bekend is. Meer dan 100 kramen en kraampjes bieden behalve allerlei snacks vooral ambachtelijke kunst aan. Het randprogramma biedt meer hoogtepunten voor bezoekers van alle leeftijden. Zo zijn er kleine geschenken van het kindje Jezus en de kerstman en afwisselende, avontuurlijke rondleidingen die je de charme van dit stadje van de Hohenstaufen laten ontdekken. De nachtwacht draait zijn nachtelijke rondes en de kerstklanken op historische muziekinstrumenten schallen door de straten van de oude stad. De kerstmarkt in Bad Wimpfen vindt altijd alleen in de weekenden plaats, van vrijdag tot zondag (1ste-3de adventsweekend).

weihnachtsmarkt-badwimpfen.de


Voorpret voor de kerstnacht in de Ravenna-kloof

Ravennaschlucht

Hochschwarzwald Tourismus

Wild-romantisch en uniek: de kerstmarkt in de Ravenna-kloof, aan de voet van het Höllental-viaduct en omringd door mystieke bossen, opent opnieuw zijn deuren. In alle vier de weekenden van de advent is de kerstmarkt geopend.

Dit jaar kunnen de bezoekers zich weer verheugen op het unieke kerstdorp onder de bogen van het stenen viaduct van het spoor over het Höllental. Meer dan 40 exposanten bieden de mooiste ambachtelijke kunst, cadeau-ideeën en regionale specialiteiten in de vier adventsweekenden. Op vrijdag 25 november 2022 om 15 uur gaan de deuren deze winter voor het eerst open.

Een feestelijke kerstboom en verlichte viaductbogen in een romantisch landschap

Een verlichte kerstboom vormt opnieuw het middelpunt van de markt. Steile, beboste hellingen en de Galgenbühl bij het Hofgut Sternen begrenzen de zee van lichtjes met zijn feestelijke sfeer. De stroom voor de kerstmarkt wordt uitsluitend gewonnen uit hernieuwbare energie. Bovendien wordt het stroomverbruik duidelijk beperkt met behulp van ledtechnologie om het viaduct uit te lichten. Op de zaterdagen en zondagen zorgen, telkens tegen de avond, verschillende regionale kunstenaars voor muzikaal vermaak.

www.hochschwarzwald.de/weihnachtsmarkt

Fun facts voor het infokader:

  • In Baden-Württemberg zijn er in totaal 300 kerstmarkten
  • In 1692 wordt de kerstmarkt van Stuttgart voor het eerst vermeld in een oorkonde
  • Esslingen heeft de mooiste middeleeuwse kerstmarkt van Duitsland
  • De grootste kerstboom van Duitsland staat in Eichsel bij Rheinfelden en is 36,5 meter hoog
  • De Duitsers drinken jaarlijks 50 miljoen liter glühwein

Kerstmagie aan de Bodensee

Kerstmarkt Konstanz

IBT GmbH/Achim Mende

Sprookjesachtige adventsmarkten direct aan de oever van het meer of in historische oude steden, kerstbelevenissen in feestelijk versierde kastelen of op exclusieve schepen – dat allemaal en nog veel meer staat de bezoekers en bezoeksters te wachten in de vierlandenregio Bodensee. Zo vormen bijvoorbeeld 1.000.000 lichten, traditionele huisjes en bijzondere geluksmomenten van 24-11-2022 tot 22-12-2022 de adventsmarkt van Konstanz. Het kerstschip in de haven maakt het mogelijk vanaf het water in een gemoedelijke sfeer te genieten van de sfeervolle lichtjeszee. ‘Trossen los!’ hoor je bij de talrijke winterse rondvaarten die ideaal geschikt zijn om te combineren met een bezoek aan de kerstmarkt rond de Bodensee. Nog een highlight: stralende lichtobjecten betovert Mainau van 22-11-2022 tot 9-1-2023 en veranderen het bloemeneiland in de magische Christmas Garden.

Tip: grenzeloos kerstplezier: de Bodensee brengt kersttradities en lekkernijen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het vorstendom Liechtenstein samen. Door de kleine afstanden tussen de verschillende plaatsen kun je veel verschillende kerstmarkten over de landgrenzen heen bezoeken.

https://www.bodensee.eu/en/what-to-do/culture/christmas-markets


De kastelen en tuinen van de overheid in Baden-Württemberg

Heidelberg Kerstmart

Shutetrstock.com/Sina Ettmer Photography

Wereldberoemde iconen van de Duitse cultuur en romantische geheimtips: de kastelen en tuinen van de overheid in Baden-Württemberg herbergen een indrukwekkende hoeveelheid bezienswaardige monumenten en brengen zo de rijke geschiedenis van het gebied over.

Kasteel Heidelberg, de beroemdste kasteelruïne ter wereld, is een uithangbord en een internationale landmark voor de schoonheid van reis- en cultuurland Duitsland. Het klooster van Maulbronn met zijn landelijke rust staat vanwege zijn unieke behoud op de Werelderfgoedlijst. De kastelen van Ludwigsburg, het unieke tuinenrijk van Schwetzingen, het barokkasteel in Mannheim, het klooster en slot Salem aan de Bodensee, kasteel Weikersheim in Hohenlohe met zijn beroemde baroktuin en de Keltische Heuneburg – de staatskastelen en -tuinen zijn verantwoordelijk voor 62 van de mooiste plekken van het land. De barokkloosters van Opper-Zwaben, zoals Wiblingen, Schussenried of Ochsenhausen, indrukwekkende middeleeuwse gebouwen als de kloosters van Bebenhausen en Alpirsbach, grandioze burchten en vestingruïnes zoals de Hohentwiel of de kasteelruïne van de Hochburg bij Emmendingen: wie Baden-Württemberg wil beleven, is hier aan het juiste adres.

https://www.schloesser-und-garten.de/en/