TOP
Isabelle Huppert in Bérénice, © Alex Majoli
Isabelle Huppert in Bérénice, © Alex Majoli

De Ruhrtriennale – Longing for tomorrow

Het internationale kunstenfestival transformeert het monumentale industriële erfgoed van de Ruhrmetropool in spectaculaire podia voor muziektheater, theater, dans, concerten en veel meer.

Voormalige montagehallen, kooksfabrieken en machinehallen van de mijnbouwindustrie worden indrukwekkende bühnes die het festival een uniek karakter geven in de hele wereld: de Jahrhunderthalle in Bochum, de Kraftzentrale en de Gießhalle in Landschaftspark Duisburg-Nord en meerdere speellocaties op het UNESCO-Werelderfgoed van het Zollverein in Essen. Dankzij de korte afstanden kunnen festivalbezoekers gemakkelijk van de ene stad naar de andere pendelen.

Cultuur op iconische locaties

Het programma wemelt van de nieuwe opvoeringen en premières op het snijvlak van muziektheater, toneel, dans, performance en beeldende kunst. In de nazomer toont de Ruhrtriennale jaarlijks de actuele ontwikkelingen op het gebied van internationale kunst en cultuur. Regelmatig gaan producties vanuit het Ruhrgebied op wereldtournee.

Ivo van Hove, Artistic Director Ruhrtriennale 2024–2026, © Jan Versweyveld
Ivo van Hove, Artistic Director Ruhrtriennale 2024–2026, © Jan Versweyveld

Iedere drie jaar is de artistieke leiding van het festival in nieuwe handen. De intendant voor de jaren 2024 tot 2026 is de Belgische regisseur Ivo van Hove. Onder zijn leiding heeft de Ruhrtriennale het motto “Longing for tomorrow”. Opvoeringen met actuele thema’s van onze tijd vormen een reflectie op de wereld en een zoektocht naar verloren en nieuwe paradijzen. De Ruhrtriënnale is een festival dat diepgeworteld is in het Ruhrgebied en tegelijk een internationaal, breed en gevarieerd publiek uit binnen- en buitenland aanspreekt.

Net zo gevarieerd als de tentoongestelde kunst

De kunstenaars van het festival van 2024 vertegenwoordigen verschillende genres en thema’s. Het Franse theater- en filmicoon Isabelle Huppert is voor het eerst te zien in de Ruhrtriënnale in Bérénice, een bijzondere samenwerking met Romeo Castellucci die te zien is in de Kraftzentrale in Duisburg.

The Faggts and Their Friends Between Revolutions, © Tristram Kenton
The Faggts and Their Friends Between Revolutions, © Tristram Kenton(Opening Night 28-06-2023) ©Tristram Kenton

In de Jahrhunderthalle Bochum laat Ted Huffman met The Faggots and Their Friends Between Revolutions zien dat een revolutie ook zonder geweld kan plaatsvinden. De Belgische choreograaf Jan Martens denkt in Futur proche na over de omgang van de mens met de natuur. En Anna Teresa de Keersmaeker creëert speciaal voor de Ruhrtriennale de dansperformance Y, waarin ze schilderijen uit de collectie van het Museum Folkwang betrekt. Oergeestige dialogen en nieuwe composities van Herbert Grönemeyer komen samen in Pferd frisst Hut, geregisseerd door Herbert Fritsch – Duitse slapstick, operette, musical, alles in één.

Pferd frisst Hut, © Thomas Aurin
Pferd frisst Hut, © Thomas Aurin

Oscarnominatie Sandra Hüller in de hoofdrol

Het festival wordt geopend in de Jahrhunderthalle Bochum met de première van de nieuwe productie van intendant Ivo van Hove. I Want Absolute Beauty is muziektheater met songs van de alternatieve-rockster PJ Harvey. In de hoofdrol is de voor een Oscar genomineerde actrice Sandra Hüller te zien.

“Een festival moet een vuurwerk zijn dat in slow motion explodeert, het moet het publiek verrassen en enthousiast maken. Een festival is altijd een feest!”

De prachtige Jahrhunderthalle in Bochum. Foto: Jahrhunderthalle Bochum
De prachtige Jahrhunderthalle in Bochum. © Jahrhunderthalle Bochum

Info

De Ruhrtriennale 2024 vindt plaats van 16-8 tot 15-9 in Bochum, Essen en Duisburg. Programma en tickets vindt u op www.ruhrtriennale.de.

Uw korte trip naar de Ruhrtriennale: op onze website vindt u adviezen voor een festival-weekend, partnerhotels en meer informatie voor uw reis naar de Ruhrmetropool.

Er valt veel te ontdekken. We zien elkaar aan de Ruhr!