TOP
Foto: Christina Marx
Fietsers op het vulkaanfietspad met ondermeer een kerktoren op de achtergrond

Fietsen op de vulkaan: de Vogelsberg in Hessen

Midden in Duitsland biedt de vulkaanregio Vogelsberg in Hessen echte geheimtips voor fietsfans. Slechts 60 kilometer ten noorden van Frankfurt am Main vindt je uitstekend aangelegde fietspaden. In het licht glooiende landschap van het middelgebergte lokken sportieve maar ook recreatieve tochten.

De Vogelsberg in Hessen is toch een schitterend plaatje

Foto: F4 Luftbilder/Shutterstock

Vulkanradweg in de regio Vogelsberg in Hessen

De vulkaanfietsroute is een echt hoogtepunt voor fietsers en inline-skaters. Het fietspad is 94 kilometer lang en ligt op het traject van de vroegere Oberwaldbahn. De weg slingert in de regio Vogelsberg door Europa’s grootste vulkaangebied. Licht glooiende bergen, kleine riviertjes, heldere meertjes en een veelzijdigheid in dier- en plantenwereld kenmerken het idyllische landschap. Fietsers, inline-skaters, longboarders en hand-bikers kunnen onderweg genieten van fantastische uitzichten. Velden, bossen en weiden liggen zo ongeveer aan de rand van de weg. Bovendien kunnen ze een kijkje nemen in de idylle van de dorpjes waar doorkomen en het landelijke cultuurgoed ontdekken.

Wijngaarden in de regio Mainschleife in de Duitse deelstaat Hessen en toch weer een fietspad

Foto: Felix S./Shutterstock

Zin in een beetje romantiek? Dan zijn de vakwerkstadjes Schlitz en Lauterbach de juiste plaatsen om een rustpauze in te lassen. En voor wie meer dan een korte pauze wil is er de Vulkantherme in Herbstein. Hier kun je baden in thermaal water of een massagedouches nemen. Er zijn echter ook bodemsproeiers, Kneipp-slangen, een finse sauna, een bio-sauna of een stoombad. Of toch liever een museum bezoeken? Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Hohhaus-Museum in de romantische vakwerkstad Lauterbach.

Plattegrond van de Vogelsberg in Hessen, die weliswaar de grootste vulkaanregio van Europa isSchwalm-Radweg

Van de bron tot aan de monding, maar steeds langs de Schwalm, de langste rivier van Hessen die uitsluitend in deze deelstaat stroomt. Dat is honderd kilometer Schwalm-fietsroute vanaf Vogelsberg tot kort voor de drieburchtenstad Felsberg. Over de grotendeels geasfalteerde wegen fiets je comfortabel door het idyllische rivierenlandschap met weiden en velden, dorpen en vakwerkstadjes. Maar zelden moet je een kleine stijging overmeesteren.

Fietsen en vakwerkhuizen in Hessen

Foto: Christina Marx

Vooral de etappe bij Feldatal-Köddingen in de Vogelsberg door Alsfeld tot Schwalmstadt, verdient extra aandacht. Hier loopt de fietsroute door het licht glooiende Wiesendal van de Schwalm en doorkruist idyllisch dromerige vakwerkdorpen. Hier moet je tussendoor eens stoppen en luisteren. Hoor je de stilte die hoogstens door het getjilp van vogels wordt onderbroken? En als je honger krijgt, is het aan te raden een korte tussenstop te maken in de nieuwe Biergarten de Hofschmiede 1874 in Alsfeld.

Themafietsroute romeinen, residenties en reformatoren

Kastelen, middeleeuwse stadjes, de Romeinse Limes en hervormer Maarten Luther begeleiden je bij elke trap op de pedalen tijdens de 60 kilometer lange fietsroute met het thema romeinen, residenties en reformatoren. Op de tocht door de stadjes Grünberg, Hungen, Laubach en Lich worden lang vervlogen tijden weer levend. Voor diegenen die in geschiedenis en cultuur geïnteresseerd zijn is dit een perfecte route om te ontdekken, tot rust te komen en om ervaringen op te doen.

Fietsers kijken op het landschap van de Vulkanregio Vogelsberg in Hessen

Op zijn weg van Worms naar Eisenach trok Maarten Luther in 1521 op de oude handelsweg ‘Kurze Hessen’ door deze streek. Als je voor de afwisseling ook even de fiets wil laten staan, kun je vanaf Grünberg de éen kilometer lange Wasserwanderweg Erlebnis Brunnental aflopen. Langs de Äscherbach wordt de betekenis van het water voor mens en natuur sinds de middeleeuwen duidelijk.

Informatie over fietsen op de vulkaan en de Vogelsberg in Hessen

De recreatiebus Vogelsberger Vulkanexpress vervoert fietsers en fietsen tijdens weekeinden en feestdagen op de Vulkanradweg en andere fietsroutes.

Meer informatie vindt je bijvoorbeeld op deze website.