TOP
De dom, de Rhein en een glas K├Âlsch omschrijven de ziel van de stad Keulen voortreffelijk

Vijf leuke brouwerijkroegen in Keulen

In de leuke brouwerijkroegen van Keulen leeft de ziel van de stad.┬áSamen met de Dom, het carnaval en de Rijn vormen de brouwerijen het fundament van Keulen. Wie iets van de Keulse mentaliteit wil begrijpen, moet de brouwerijkroegen opzoeken, uit kleine glazen lekkere K├Âlsch drinken en ter plekke met de mensen praten.

Dat kun je doen bij de bekende adressen in de stad of in de ÔÇśAltstadtÔÇÖ. Veel inwoners van Keulen zoeken echter liever de brouwerijkroegen in hun eigen wijk op. Ook omdat het K├Âlsch hier 30 tot 40 cent goedkoper is. Het Duitsland magazine stelt hier vijf van de sfeerrijkste en gezelligste brouwerijkroegen van Keulen voor.

Malzbier-Brauerei Gerhard Fischenich

De naam van de Malzbier-Brauerei Gerhard Fischenich is nog zo nieuw, dat ook veel Keulenaren hem niet kennen. De brouwerij bevindt zich echter op een oud bekend adres vlak bij de universiteitswijk. Het lokaal wordt door de eigenaren van het tegenoverliggende Haus T├Âller gerund, die ook voor de aanlevering van P├Ąffgen K├Âlsch uit houten vaten zorgen. Op de eenvoudige menukaart staan goulash, aardappelsoep en de bij de gasten populaire ÔÇśGrillhaxeÔÇÖ. De ingang van het heerlijke ouderwetse lokaal wordt net als vroeger met een gaslantaarn belicht. Direct daarachter bevindt zich het misschien wel mooiste caf├ę van de stad. De tap is zo klein, dat je gegarandeerd met anderen in gesprek komt.

Malzbier-Brauerei Gerhard Fischenich, Weyerstra├če 71, 50676 Keulen, telefoon +49(0)221/258 9316 (donderdag tot zaterdag)

Rheinischer Dauerbraten is een delicatesse in Keulen - hier te zien in Brouwerij Max Stark

Max Stark

Lokale prominenten, stamgasten en groepen die wat willen drinken zijn in de ÔÇśStarkse MaxÔÇÖ ongeveer in gelijke aantallen aanwezig. Het traditionele caf├ę, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in het jaar 1889, is misschien wel de grootste attractie in de wijk met de mooie naam ÔÇśKunibertsviertelÔÇÖ. In het ÔÇśBrauhausÔÇÖ wordt geen muziek gespeeld en geen carnaval gevierd.

Daarentegen beschikt het over een goede Brauhauskeuken, gevatte ÔÇśK├ÂbessenÔÇś (zo heten de kelners in de Keulse brouwerijkroegen), die hier soms vrouwelijk zijn en natuurlijk over fris getapt P├Ąffgen K├Âlsch.

Max Stark, Unter Kahlenhausen 47, 50668 Keulen, telefoon +49(0)221/200 5633, www.max-stark.de

Kruidenschnaps behoort ook tot het sortiment in Brouwerij Frueh im Viertel

Fr├╝h em Veedel

Een kleine ruimte, waarin allen bij elkaar komen en gezamenlijk een K├Âlsch drinken. Zo wordt het leven in Keulen in een bekend lied bezongen. Wie denkt dat dat een sprookje is, moet maar eens naar Fr├╝h em Veedel gaan en weet na afloop wel beter. Hier in de S├╝dstadt (het deel van Keulen in de buurt van de Chlodwigplatz) wordt deze gewoonte zonder poespas in praktijk gebracht. De kroeg bestaat als sinds 1886 en was in de volksmond lang bekend als ÔÇśInvalidendomÔÇÖ, omdat hier ouden van dagen en veteranen samenkwamen om de dag met een borreltje te beginnen. In het naastliggende restaurant wordt overwegend gekookt volgens burgerlijke rheinische keuken. En als je te laat bent, of alleen wat kleins wilt eten, kun je ook in het caf├ę een bal gehakt bestellen. Een K├Âlsch is met ÔéČ 1,50 heel goedkoop.

Fr├╝h em Veedel, Chlodwigplatz 28, 50670 Keulen, telefoon +49(0)221/31 4470, www.fruehemveedel.de

Muehlenkoelsch in Brouwerij Puetz in Keulen

Nog meer leuke brouwerijkroegen in Keulen

Brauhaus P├╝tz

In het Brauhaus werkt het met het bier zo: De K├Âbes koopt van het lokaal een vat K├Âlsch en schenkt dit uit aan de dorstige klanten die op de hem toegedeelde plaatsen zitten. In Brauhaus P├╝tz zit je, dankzij dit systeem, nooit lang met een leeg glas. Het caf├ę in de Engelbertstra├če is sinds kort een filiaal van de Brouwerij zur Malzm├╝hle. Als je hier voor het eerst komt, zul je je verbazen over de enorme catacomben. Bij een fris getapte K├Âlsch smaakt het Gulash Kr├╝stchen (goulash met een roggebroodje) of de Brauhausteller altijd uitstekend. Voor de grotere honger kun je kiezen uit een scala aan gerechten als bijvoorbeeld casselerrib met zuurkool of een flinke Schweinshaxe (een varkensbout) met gebakken aardappeltjes. Eet smakelijk!

Brauhaus P├╝tz, Engelbertstra├če 67, 50674 Keulen, telefoon +49(0)221/21 11 66, www.brauhauspuetz.de

Twee glazen met Reissdorf Koelsch in Brouwerij Reissdorf am Griechenmarkt

Reissdorf am Griechenmarkt

De Griechenmarktwijk is zo goed als onbekend bij toeristen. Of anders gezegd: Hier zijn de Keulenaren onder elkaar. Het gaat er gezellig aan toe in de modern ingerichte stambrouwerijkroeg van Reissdorf. Hier komen sinds 1992 mensen van alle leeftijdsklassen en alle mogelijke achtergronden samen. Op de uitgebreide ÔÇśFooderkaatÔÇÖ staan naast Rheinische specialiteiten ook curryworst, biefstuk en enkele vegetarische gerechten. Wie liever een kleinigheidje heeft kan ook een ÔÇśHalven HahnÔÇś bestellen en dat heeft niets met een halve haan te maken, maar is een roggebroodje met een paar dikke plakken kaas.

Reissdorf am Griechenmarkt, Kleiner Griechenmarkt 40, 50676 Keulen, telefoon +49(0)221/21 92 54, www.brauhaus-reissdorf.de

Meer Informatie over leuke brouwerijkroegen, eten en drinken in Keulen

www.koelntoerismus.de