TOP
Foto: R. Classen/Shutterstock
Een glas Altbier met uitzicht op de rijn in Düsseldorf tijdens de zonsondergang

Kölsch, Alt en pils: Welkom in bierland NRW

Wie had dat gedacht: In het bierland Duitsland is Noordrijn-Westfalen de deelstaat met de meeste biersoorten. Reden genoeg om het glas te heffen. Een excursie.

Een köbes in een brouwerijkroeg in Keulen

Foto: Köln Tourismus

Of het een biertje bij de kiosk, of aan de langste tap ter wereld… bier is een belangrijk onderdeel van de cultuur en traditie in Noordrijn Westfalen (NRW) – en het patriotisme van de bewoners vind je terug in de vele eigen biersoorten en talloze brouwerijen Meer dan 5.000 biersoorten worden in bierland NRW gebrouwen, zoveel als in geen andere deelstaat. En welke biersoorten zijn dan beroemd? Natuurlijk Kölsch en Alt.

Een bierveltje in Keulen van brouwerij Reissdorf met veel strepenKölsch mag alleen in Keulen worden gebrouwen

Kölsch – verrassing… – komt uit Keulen. En de stad is ook trots op haar bier. Het lichte, bovengistende bier mag alleen in Keulen worden gebrouwen. Traditioneel wordt het gedronken in de smalle 0,2 liter glazen, bij voorkeur direct uit het vat. Dat drink je het best in één van de vele brouwerijkroegen, waar je ook gegarandeerd Keulse autochtonen leert kennen! Een oergezellig traditioneel café is het Lommerzheim.

Een halve hahn in Keulen is een broodje kaas

Foto: Andreas Möltgen/Köln Tourismus

Bij Gaffel am Dom kun je voor een Gaffel Kölsch vrijwel direct voor het centraal station terecht. Om de hoek is Früh, één van de wereldberoemde biermerken in de stad. In de Südstadt vind je Brauhaus Johann Schäfer, dat bekend staat om zijn brouwerijkeuken in bio-kwaliteit.

Altbier is de trots van Düsseldorf

Het altbier is daarentegen bijna het tegenovergestelde van Kölsch, ook al worden beide bieren vergelijkbaar gebrouwen. Alt komt uit de Niederrhein en is vooral heel geliefd in Westfalen en Düsseldorf. Daar wordt het bier gedronken in de historische brouwerijen in de Altstadt. Hier bevinden zich in een klein gebied zes brouwerijen; niet voor niets wordt de Düsseldorfer Altstadt ‘de langste tap ter wereld genoemd.

Scene uit een biergarten in bierland NRW te Düsseldorf

Foto: Düsseldorf Tourismus

Een optimale plaats voor Brauhaushopping. De brouwerijkroeg Das Füchschen moet je beslist een bezoek brengen! Behalve de traditionele brouwerijgerechten kun je hier ijs gemaakt van altbier krijgen.

Opkomst van Craft Beer: Ook in bierland NRW

Natuurlijk worden in NRW nog veel meer bieren geproduceerd. De laatste jaren zijn vooral de verschillende soorten craft beer in opkomst. Kleine brouwerijen zijn overal in NRW te vinden. Als je meer over de verschillende soorten bier en de kunst van het brouwen in Westfalen te weten wilt komen, kun je het best een bezoek afleggen aan het Georg-Lechner-Biermuseum in Oelde!

Drie mensen proosten met een glas Altbier in Düsseldorf

Foto: Sabrina Weniger/Düsseldorf Tourismus

Ondanks de enorme verscheidenheid aan speciale bieren, is pils nog altijd de meest gedronken biersoort in NRW. Het wordt hier al eeuwen gebrouwen in alle mogelijke soorten, waarvan sommige tot de bekendste in Europa behoren. Ook de in Duitsland meestverkochte pils komt uit bierland NRW.

De brouwerijen: De thuisbasis van het bier

Een houten tap, een degelijke inrichting en volksmuziek op de achtergrond en natuurlijk een vers getapt biertje voor je neus: De brouwerijen in NRW zijn de beste plaatsen om de verschillende biersoorten van het bondsland teleren kennen. In de zomer kun je ook terecht in mooie ‘Biergärten’, die al eeuwenlang trefpunt voor autochtonen en toeristen zijn. Sinds 1516 werd het brouwen van bier juridisch beschermd door het ‘Deutsche Reinheitsgebot’, een warenwet, die voorschrijft uit welke vier basisbestanddelen bier moet bestaan. En alle bieren worden in Duitsland – ook tegenwoordig nog – volgens dit gebod gebrouwen.

Een glas pils van de tap

Foto: Carrastock

Kom beslist hongerig naar de brouwerijkroeg of de Biergarten! Want: in de verschillende lokaliteiten wachten plaatselijke en burgelijke lekkernijen op je! Van ‘Halven Hahn’ (een roggebroodje met een dikke plak Goudse kaas) tot gebraden vlees met klosen wordt het complete aanbod aan culinaire specialiteiten uit NRW geserveerd. Overigens: Wees gewaarschuwd, want je glas is in een brouwerijcafé nooit leeg, want normaalgesproken komt de Köbes – zo worden de kelners genoemd – met een ‘Kranz’ vol bier langs en wisselt een leeg glas ongevraagd direct in voor een vol.

Een ‘Kranz’ is een typisch serveertablet, met gaten waar de glazen instaan en aan de bovenkant een handgreep om e.e.a. vast te houden. Als je geen bier meer wilt drinken of een pauze in wilt lassen, leg je een bierviltje op je glas. Dat bierviltje dient overigens ook om met streepjes bij te houden wat er is gedronken. Neem in ieder geval de tijd, want bij  een fris getapt biertje, lekker eten en een goed gezelschap vliegt de tijd om bij een brouwerijbezoek. Proost!

Schnaps glazen in brouwerijkroeg Frue in Keulen

Foto: Ralf Johnen

Een blik in het biervat tijdens een brouwerijrondleiding

Warsteiner, Krombacher en Veltins zijn enkele van de grootste brouwerijen die in bierland NRW bezoekers uitnodigen om een blik achter de coulissen te werpen.  Je kunt er zien  hoe van de ingrediënten hop, mout, gist en water een heerlijk verfrissende drank wordt! Ga een kijkje nemen bij Veltins in het Sauerland of probeer Duitslands meestverkochte bier in Krombach uit, dat met water uit de meren en rivieren in Siegen-Witgenstein wordt gebrouwen.

Bij Warstein beleef je in een multimediale Warsteiner Welt je eigen hopwonder en mag je vanzelfsprekend ook proeven. Maar behalve de grote brouwerijen, zijn er in NRW ook veel kleine bedrijven die spannende rondleidingen aanbieden, bijvoorbeeld de Moritz Fiege Privébrouwerij in Bochum. Ook hier ga je gegarandeerd niet dorstig naar huis.

Drei glazen met vers getapt pils van Detmolder

De  beste ingrediënten komen ook in bierland NRW uit de natuur

Waar het bier goed smaakt, is de hop niet ver weg! Het schilderachtige landschap van het Sauerland met zijn glasheldere meertjes, weidse bossen en weiden vol met wilde bloemen is het zeker waard eens uitgebreid te worden ontdekt. Tijdens een wandeling mag één ding natuurlijk niet ontbreken: een pauze in een mooie Biergarten of brouwerij voor een vers getapt biertje!

Een glas pils met uitzicht op de Rijn vanaf de drachenfels in bierland NRW

Foto: R. Classen/Shutterstock

Ook de steden Keulen en Düsseldorf bieden volop gelegenheden om sightseeing met het genot van een fris getapt gerstenat met elkaar te combineren bij een bar-hopping of een gourmet-tour dwars door de stad. En Detmold, middenin het Teutoburger Wald moet eigenlijk ook op het programma van elke bierliefhebber staan: In het historische pand van de particuliere brouwerij Strate brouwen Renate Strate en haar twee dochters in het familiebedrijf een van de lekkerste bieren van NRW.

Hun kleine brouwerij geldt eveneens als een van de mooiste in Duitsland. Loop een rondje door de tuin van de onder monumentenzorg staande brouwerij en geniet van een witbier in de zon. En was het eigenlijk al bekend, dat bierbrouwen traditioneel vrouwenwerk is? IN NRW kun je deze traditie met eigen ogen zien en daarbij enkele van hun vele biersoorten proeven!

Meer informatie over bierland NRW

Kijk op de website van Tourismus NRW of bij de brouwerijen