TOP
Foto: Peter Neunteufel/Woidlife Photography
Winterlandschap op de berg Lusen in het Beierse woud

Winterwonderland in het Beierse woud

Als de natuur wordt gesierd door sneeuwkristallen en ijsbloemen, heldere winterlucht zorgt voor grandioze vergezichten en een hemelse rust is neergedaald over besneeuwde valleien, dan is het in het in het oosten van Beieren bijzonder aangenaam toeven. Met zijn betoverende aanbod lokt het winterwonderland in het Beierse Woud je weg van de drukte van alledag.

Sneeuwschoen wandeling in winterwonderland Beierse wout met bomen een ook veel zon

Foto: Arber Bergbahn

Groeten van Vrouw Holle

Het lijkt alsof Vrouw Holle de regio rondom de 1456 meter hoge Arber (de ongekroonde ‘koning van het Beierse Woud’) gunstig gezind is. Ze geeft namelijk het gebied regelmatig flink wat sneeuw, met bergen zonder föhnwind en lawines. Bezoekers genieten er van zo’n 20 kilometers aan geprepareerde pistes en comfortabele liften.

Winterlandschap op de berg Lusen in het Beierse woud

Foto: Peter Neunteufel/Woidlife Photography

De magie van de piste op de Arber is geschikt voor het hele gezin. Terwijl de een zich waagt aan de zwarte wereldcupafdaling of alle niveaus aan pistes ontdekt, oefenen kinderen in het ArBär-Kinderland. Ook de Almberg in skicentrum Mitterdorf, die vanwege zijn sneeuwzekerheid de titel ‘gletsjer van het Beierse Woud’ draagt, is door zijn brede pistes, optimale faciliteiten en het junior skicircuit een ideale familiebestemming.

Op vier poten door het bos

Het is meer dan fascinerend om het plezier te zien waarmee Siberische husky’s, Alaska-malamutes en andere sledehonden zich in hun tuigjes laten zetten om in roedels door besneeuwde bossen te rennen. In de winter zijn de schattige viervoeters in het Beierse Woud in hun element. Wie wil, boekt een sledehondentocht bij Huskyhöfen Dreisessel (n Altreichenau of bij Haus Waldschrat in Frauenau.

Huskytocht door het diep besneeuwde Beierse Woud

Foto: Touristeninformation Neureichenau

Na een introductie waarbij je de commando’s voor de sledehonden leert en je het sturen en sleeën oefent, mag elke deelnemer vanaf veertien jaar met een klein span honden zelf een rondje rijden en de aanstekelijke energie van de honden live ervaren. Liever kijken? Ga dan naar Haidmühle, want daar komen elk jaar de beste sledehondenmenners uit heel Europa samen om te strijden in de disciplines sprint en afstand.

Kristalheldere inspiratie in het winterwonderland in het Beierse woud

Wie ooit al eens heeft geprobeerd om glas te blazen, weet dat dit nog niet zo eenvoudig is. Je kunt het zelf ondervinden bij Joska-Glasparadies in Bodenmais, in de buurt van de Tsjechische grens. Over de hele wereld is glaskunst uit het Beierse Woud bekend en hier kun je dit van heel dichtbij ervaren. Dompel je op 70.000 vierkante meter onder in de geschiedenis van de glasblaaskunst, die in de regio al 700 jaar populair is.

Glasmakers in Joska in het Bayrischer Wald

Foto: M. Merz

Of het nu gaat om een inkijkje in de werkplaatsen van de glasblazers, -schilders, – slijpers- of -graveurs, je vergapen aan de metershoge glasbloemen in de kristaltuin of een kerstachtig zicht op de grootste mondgeblazen kerstbal ter wereld. In dit glasparadijs kun je je naar hartenlust laten inspireren door deze traditionele handwerkvorm.

Skieënde vrouw in een bos in het Bayrischer Wald

Foto: Marco Felgenhauer/Woidlife Photography

Sporen in de sneeuw

Op de 20 kilometer lange koning van de loipes, de Dreikönigsloipe, trekt het sprookjesachtige boslandschap aan de langlaufers voorbij. Wie hier door de sneeuw glijdt, doet dit op een van de mooiste loipes van Duitsland. Het startpunt ligt op 820 meter hoogte, naast het zwemmeer van Mauth. Mauth is een echt sneeuwgat, waar het van begin december tot begin april vrij sneeuwzeker is.

Mensen met een maskot op het balkon van een uitzichtpunt in het Beierse Woud

Foto: Marco Felgenhauer/Woidlife Photography

Trouwens, met meer dan 2000 kilometer aan loipes is het Beierse Woud een van de grootste langlaufgebieden van Duitsland. Met zo’n uitgestrekt gebied loont het de moeite om de online Loipenmanager te gebruiken, zodat je een compleet beeld van de vele loipes, verlichte loipes en inline-skatemogelijkheden krijgt.

Winterwonderland in het Beierse Woud met veel sneeuw

Foto: Rudi Simeth/Tourismusverband Ostbayern

Snel bergafwaarts

Heb je de langste rodelbaan van het Beierse Woud al eens gezien? Nee? Dan is het de hoogste tijd om deze langste natuurrodelbaan van het Beierse Woud te leren kennen. Hij begint op de Geißkopf, op een hoogte van 1097 meter, en daalt twee kilometer lang af naar de voet van de berg. Maar dan ben je nog niet uitgerodeld, want ook de Große Arber en de Hohenbogen of de slee-arena in het kuurpark Sankt Englmar zijn erg uitnodigend. Wie meer spanning zoekt, kan gaan airboarden.

Kinderen spelen ook in het sneeuw in pretpark winterland in het Beierse woud

Foto: Marco Felgenhauer/Woidlife Photography

Bij airboarden vliegen avontuurlijke wintersporters dicht bij de grond de piste af op een hightech luchtkussen met het hoofd naar beneden. Het moordende tempo krijg je er gratis bij. Probeer deze sensatie uit bij de Geiersberg-skilift bij Hauzenberg. Nog steeds niet genoeg actie? Misschien past sneeuwkiten dan nog in het programma.

Man en vrouw kijken vanaf de Eisensteiner Hütte in het Beierse Woud op de bergen

Foto: Arber Bergbahn

Hierbij wordt de skiër of snowboarder door een enorme vlieger over de sneeuw getrokken. Les nemen kan bij het team van Schneeflocken-Rocken in Kreuzberg bij Freyung.

Uitzicht vanaf de bostoren in Sankt Englmar in het Beierse Woud

Foto: Waldwipfelpfad Sankt Englmar

Meer informatie over het winterwonderland in de Beierse Woud

Kijk ondermeer op deze website.