TOP
Foto: Heinz-Peter Schwerin/Shutterstock
Een steegje aan een meer in de Uckermark in de Duitse deelstaat Brandenburg

De mooiste tochten langs de meren in Brandenburg

Zin in een tocht langs de meren in Brandenburg? Denk dan aan een vrij uitzicht tot aan de horizon, frisse lucht en heel veel water. Hier luidt het motto: De weg is het doel – op de fiets langs de rivieren, per kano op stille meren of bij een wandeling over heuvels en door bossen. In de natuur van Brandenburg is veel ruimte waar je eens diep door kunt ademen. We hebben een paar van de mooiste toeren samengesteld.

Een vrouw kanoet door een bos in Brandenburg

Foto: Jens Ottoson/Shutterstock

Kanotour Uckermärkische Seen

Als je in de Uckermark onderweg bent in een kano, kun je bij elke tocht iets nieuws ontdekken. Bijvoorbeeld een bever aan het werk of een ijsvogel met zijn typische blauwgroene veren. Geen wonder, want het Naturpark Uckermärkische Seen is met zijn meer dan 50 helderwatermeren en 100 kilometer waterwandelwegen één van de mooiste peddelgebieden in Brandenburg. De routes zijn geschikt voor beginners en families met kinderen. Ideaal startpunt is de plaats Lachen. Hier organiseert de familie Thum sinds vele jaren vlotvaarten vanuit hun bedrijf ‘Treibholz’ waar ook kano’s verhuurd worden en een herberg is gevestigd.

Een boot op een kanaal in Königs Wusterhausen in Brandenburg

Foto: Ebenart/Shutterstock

Fietsroute Dahme

Aan meren is rondom Königs Wusterhausen geen gebrek. In de stad, waar Friedrich II zijn beroemde tabakscollegiums hield, begint ook de dagtour ‘Pack die Badehose ein’. En bij mooi weer moet je je zwembroek echt niet vergeten, want de rondlopende tocht loopt over 35 kilometer langs maar liefst tien meren. In Dahme-Seenland behoort deze tocht inmiddels tot één van van de populairste routes. En als je onderweg dan even wilt afkoelen, kan dat bijvoorbeeld in de Todnitzsee of de Zeesener See.

Granen aan een meertje in Brandenburg

Foto: Julian Wiskemann/Shutterstock

Wandelroute langs 66 meren in Brandenburg

Op de 66-Seen-Wandelroute geven – de naam zegt het al – de meren de route aan. Hij loopt over 416 kilometer een keer rondom Berlijn door Brandenburg. De 66-Seen-Wandelroute is onderverdeeld in 19 etappes met start- en eindpunt in Potsdam. Onderweg krijgen de wandelaars het land Brandenburg in zijn volle verscheidenheid gepresenteerd. In het noorden kun je veel in uitgestrekte loofbossen en in het zuiden in naaldboombossen ontdekken. Daartussen steeds weer meren, kleine beekjes, riviertjes en vennetjes.

Een vrouw geniet van de zon aan een meer in Brandenburg

Foto: ArTono/Shutterstock

Eindeloos uitzicht over de Elbe

Op de Lenzerwischeroute kun je over een lengte van 27 kilometer met de fiets pure natuur beleven. En dat voor de achtergrond van de Duits-Duitse geschiedenis. De fietsers hebben onderweg een geweldig uitzicht vanuit een vroegere grenswachttoren aan de nabij gelegen Elberadweg. Net zo indrukwekkend is het uitzicht van de burcht Lenzen.

Een fiets in een bos in de Duitse deelstaat Brandenburg

Foto: Ruslan Ivantsov/Shutterstock

Op de sporen van Fontane

De grote Stechlinsee ook wel kortweg ‘Stechlin’ genoemd, is al een heel bijzonder meer. Het water is zo helder en zuiver, dat je het niet alleen kunt drinken, maar ook nog op grote diepte zou kunnen lezen. Wie het meer van heel dichtbij wil meemaken, moet een duik nemen of het tenminste omronden via de Stechlin-wandelroute. Start van de 14 kilometer lange tour is in het plaatsje Neuglobsow.

Een ijsvogel met zijn buit in Brandenburg

Foto: Rudmer Zwerver/Shutterstock

Ontdek het Havelparadijs

Op deze fietstocht rijd je van Fürstenberg (Havel) steeds over de oever van de Havel en door de velden en bossen naar Oranienburg. Onderweg kom je langs meerdere bezienswaardigheden, zoals het vroegere klooster Himmelpfort, de oude steenfabriek Ziegeleipark Mildenberg en het schippersmuseum in Zehdenick.

Een prachtig bospad in Brandenburg

Foto: Barnim/Shutterstock

Wandeling door het Schwärzetal

Veel bos, diepe meren en verwilderde, betoverend lieftallige beekdalen: Als je in het Naturpark Barnim loopt, kom je overal sporen uit de laatste IJstijd tegen. Bijvoorbeeld op een wandeling door het Schwärzetal bij Eberswalde. Als in een sprookjesbos slingert het kleine riviertje door de ongerepte elzen- en beukenbossen.

Je hoort behalve het zachte stromen van het kristalheldere water bijna geen geluid. Bronnen, moerassen en diep gespleten dalen met stijle hellingen bepalen het gezicht van dit 489 hectaren grote en sinds 1996 beschermde natuurgebied.

Meer informatie over de meren in Brandenburg

Kijk op de website van Reiseland Brandenburg