TOP
Foto: Moreimages
Jongen springt het water in

De leukste recreatiemeertjes in Baden-Württemberg

Pak je zwembroek in – zomer is zwemtijd. In Baden-Württemberg nodigen talrijke meren uit om op warme zomerdagen af te komen koelen. Idyllisch gelegen, met een oude traditie of een bijzonder uitzicht. Hier een klein overzicht van de leukste recreatiemeertjes in Baden-Württemberg.

Verliefd stel aan de oevers van de Breitenauer See in BadenWürttemberg

Foto: Touristikgemeinschaft Heilbronner Land

Breitenauer See: ontspannen met uitzicht op de wijnbergen

Ten oosten van Heilbronn en direct aan de Württemberger wijnroute ligt de Breitenauer See. Dankzij zijn locatie heb je bij het baden, zwemmen en zonnen vrij zicht op wijngaarden, bossen en velden. Het recreatiegebied Breitenauer See heeft naast het afkoelen in het water ook genoeg andere vrijetijdsmogelijkheden te bieden, zoals Stand-Up-Paddling, zeilen of surfen.

Suppers op de Rijn op weg naar de Bodensee, een van de leukste recreatiemeertjes in Baden-Württemberg

Foto: Makasana Photo/Shutterstock

Bodensee: badplezier rond het meer

Tussen palmen en hibiscus glanst het water van het grootse binnenmeer van Duitsland in de zon. Rond de Bodensee heb je talloze mogelijkheden om van de zomer te genieten aan het water. Zoals aan het Naturstrand Friedrichshafen-Manzell, waar je het echte Bodenseezand onder je voeten voelt. Bijzonder mooi is het uitzicht vanaf Strandbad Reichenau, vooral als de ondergaande zon het meer in rood- en lilatinten dompelt.

Een eenzaam zeilboot op de Bodensee in Baden-Württemberg tijdens de zonsondergang

Foto: Urban Lentz/Unplash

Buitengewoon is ook het strandbad in Unteruhldingen – daar zwem je in de onmiddellijke omgeving van Unesco Werelderfgoed-paalwoningen. Maar het is het beste als iedereen zijn persoonlijke lievelingsplek vindt aan de “See”, zoals de Bodensee door de locals wordt afgekort.

Steegersee: afkoelen in moeraswater

Oberschwaben (Opper-Zwaben) staat bekend om zijn heetwaterbronnen en het zeer typische veenlandschap. Dat laatste beïnvloedt ook het water van de Steegersee. Daar verfrist zacht, weldadig moeraswater de badgasten op warme zomerdagen.

Jonge springt water in in een van de leukste revreatiemeertjes in Baden-Württemberg

Foto: Austin Neill/Unsplash

Het veenwater wordt een helende en krachtige werking op het lichaam toegeschreven. Het meer wordt omgeven door schaduwrijke bomen en ligt niet ver van Aulendorf. Er loop een natuurpad omheen met informatie over geschiedenis, flora en fauna.

Bucher Stausee: recreëren aan de Limes

Aan de uitlopers van de Ostalb ligt het Ellwanger Seenland. Talrijke zwemmeren bieden daar de meest diverse vrijetijdsmogelijkheden. Naast baden en zwemmen kun je er ook surfen en zeilen.

Jongeren genieten van het lekkere weer aan een recreatiemeer

Foto: Altrendo Images/Shutterstock

De Bucher Stausee is ook nog interessant vanwege een andere aantrekkelijke bijzonderheid: pal naast het meer bevinden zich de resterende muren van het bad en het gastenverblijf van een Romeins kasteel. Die horen bij Limes-Park Rainau, waar nog meer getuigenissen uit de Romeinse tijd bewaard zijn gebleven.

Bürgerseen: recreatie onder de Teck

Drie meren die naast elkaar liggen, vormen samen het recreatiegebied Bürgerseen bij Kirchheim unter Teck. De “Untere See” (het onderste meer) wordt idyllisch omringd door bos en zorgt voor afkoeling en plezier in de zomer. In de “Mittleren See” (het middelste meer) kan worden gevist, terwijl de “Obere See” (het bovenste meer) dient als biotoop voor een grote diversiteit aan oeverplanten. Meerdere wandel- en looproutes leiden om het meer en door het bosgebied.

Zwembad met de Schluchsee op de achtergrond

Foto: Pixabairis/Pixabay

Schluchsee en Titisee: zwemmen met het mooiste panorama van het Schwarzwald

Midden in het Hochschwarzwald, niet ver van elkaar af, liggen de Schluchsee en de Titisee.

De Titisee in het Zwarte Woud in de mist

Foto: Gerd Altmann

De Schluchsee is niet alleen het grootste meer van het Zwarte Woud, maar ook een van de hoogstgelegen stuwmeren van Duitsland. Het vroegere gletsjermeer heeft zich ontwikkeld tot een watersportcentrum in het Zwarte Woud. Behalve hengelen, surfen, duiken of zeilen kunnen waterratten in een van de schoonste zwemmeren van Duitsland ook gewoon alleen maar afkoelen. In de Titisee zwem je met uitzicht op de Feldberg.

De Schluchsee in het Zwarte Woud is een van de leukste recratiemeertjes van Baden-Württemberg

Foto: Simon Dannhauer/Shutterstock

De Bergsee is niet alleen een wereldberoemde bestemming, maar ook ideaal om te gaan zwemmen, spetteren en baden. Bij deze recreatiemeertjes is het mooiste panorama van het Zwarte Woud inbegrepen.

Ebnisee: zwemmen in het kielzog van de vlotterij

Midden in het Zwabische Woud en niet ver van Stuttgart ligt de Ebnisee. Het meer is in de zomer niet alleen een fijne plek om te gaan zwemmen of met een boot te gaan varen, maar vertelt ook over het belang van het bos en de vlotterij in vervlogen tijden.

Een boot op de Ebnisee in Baden-Württemberg

Foto: Peter Wolf/Pixabay

De Ebnisee werd al in de 18de eeuw als stuwmeer aangelegd en diende oorspronkelijk als verzamelpunt voor de omgehakte bomen uit het bos. Van hieruit werden de stammen over de rivieren Rems en Neckar gevlot tot in de residentiesteden Stuttgart en Ludwigsburg.

Tiefer See Maulbronn: zwemmen in een kloostervijver

Al sinds 1898 is de Tiefe See in Maulbronn een openbaar zwemmeer. Maar zijn geschiedenis gaat nog veel verder terug. De monniken legden het vermoedelijk al aan in de 12de eeuw boven het Werelderfgoed-klooster Maulbronn toen ze het kloostercomplex bouwden.

Werelderfgoed Maulbronn in Baden-Württemberg met vakwerkhuizen

Foto: Jürgen Wackenhut/Shutterstock

Het diende niet alleen als waterreservoir en om vissen te kweken, maar het water kon voor verdedigingsdoeleinden ook naar de greppels die om het klooster heenlopen, worden geleid. Tegenwoordig kun je hier midden in UNESCO-Werelderfgoed zwemmen.

Informatie over de leukste recreatiemeertjes in Baden-Württemberg

Meer informatie over deze en andere recreatiemeertjes in Baden-Württemberg vind je ook op de website.