TOP
Foto: Moreimages
Jongen springt het water in

De leukste recreatiemeertjes in Baden-Württemberg

Pak je zwembroek maar in – de zomertijd begint en dat is de tijd om te baden. In het zuiden van Duitsland zijn er een heleboel verlokkende meertjes voor een koele duik op een hete zomerdag. Idyllisch gelegen, met oude traditie of bijzonder uitzicht. Hier een klein overzicht van de leukste recreatiemeertjes in Baden-Württemberg.

Verliefd stel aan de oevers van de Breitenauer See in BadenWürttemberg

Foto: Touristikgemeinschaft Heilbronner Land

Breitenauer See: ontspannen met uitzicht op de wijnbergen

Ten oosten van Heilbronn en direct gelegen aan de Württemberger Weinstraße, ligt de Breitenauer See. Dankzij de gunstige ligging is er tijdens het baden, zwemmen en zonnebaden een vrij uitzicht op de wijnbergen, bossen en velden. In het recreatiegebied Breitenauer See is volop mogelijkheid om niet alleen in het water te sporten, maar ook op het water is er gelegenheid voor bijvoorbeeld stand-up-paddling, zeilen of surfen.

Bodensee: afleiding rondom het meer

Tussen palmen en hibiscus glinstert de zon in het water van het grootste binnenmeer van Duitsland. Rondom de Bodensee zijn er ontzettend veel plaatsen om in de zomer van het water te genieten. Bijvoorbeeld het natuurstrand Friedrichshafen-Manzell, waar je Bodenseesand onder je voeten voelt. Heel mooi is het uitzicht vanaf het strandbad Reichenau, vooral als de ondergaande zon het meer in rode en lila tinten kleurt.

Een eenzaam zeilboot op de Bodensee in Baden-Württemberg tijdens de zonsondergang

Foto: Urban Lentz/Unplash

En heel bijzonder is het strandbad in Unteruhldingen, want daar kun je baden in de directe nabijheid van de tot UNESCO Werelderfgoed behorende paalwoningen. Iedereen zal zijn eigen lievelingsplaatsje vinden aan de ‘See’, zoals de autochtonen het meer kortweg noemen.

Steegersee: afkoeling in moeraswater

Oberschwaben is bekend om de thermaal-bronnen en het typische moeraslandschap. Dit laatse beïnvloedt ook het water in de Steegersee. Op warme zomerdagen geeft het zachte, weldadige moeraswater in dit meer de badgasten een heerlijke afkoeling. Daarnaast wordt het water een op het lichaam geneeskrachtige en versterkende werking toegeschreven. Omgeven door bomen die schaduw geven ligt het meer niet ver van Aulendorf vandaan. Om het meer loopt een natuurpad, dat over de geschiedenis, flora en fauna informeert.

Jonge springt water in in een van de leukste revreatiemeertjes in Baden-Württemberg

Foto: Austin Neill/Unsplash

Bucher Stausee: ontspannen aan de Limes

In de uitlopers van de Ostalb ligt het Ellwanger Seenland. Talrijke zwemmeertjes bieden hier volop recreatiemogelijkheden. Behalve baden en zwemmen kun je hier surfen en zeilen. De Bucher Stausee is daarnaast ook bekend om nog een bijzonderheid: Direct bij het stuwmeer bevinden zich muurresten van een romeins fort met gastenverblijven. Ze behoren tot het Limes-Park Rainau, waarin nog meer overblijfselen uit de romeinse tijd bewaard zijn gebleven.

Bürgerseen: recreatie onder de Teck

Drie naast elkaar liggende meren vormen samen het recreatiegebied Bürgerseen bij Kircheim unter Teck. Idyllisch omgeven door bossen, zorgt de ‘Untere See’ voor afkoeling en zwemplezier in de zomer. In de ‘Mittleren See’ kan worden gevist, terwijl de ‘Obere See’ als biotoop met vele soorten oeverplanten wordt gehouden. Om de meren en door het bos  lopen verschillende wandelwegen.

Zwembad met de Schluchsee op de achtergrond

Foto: Pixabairis/Pixabay

Schluchsee en Titisee: Baden voor het panorama van het Zwarte Woud

Midden in het Hochschwarzwald, het zuidelijke deel van het Zwarte Woud, liggen niet ver uit elkaar de Schluchsee en de Titisee. De Schluchsee is niet alleen het grootste meer in het Zwarte Woud, het telt ook tot de hoogstgelegen stuwmeren in Duitsland. Het vroegere gletsjermeer heeft zich tot een prachtig watersportcentrum ontwikkeld.

De Titisee in het Zwarte Woud in de mist

Foto: Gerd Altmann

Behalve vissen, surfen, duiken en zeilen kunnen waterratten in één van de schoonste recreatiemeren in Duitsland ook gewoon alleen maar een verkwikkend bad nemen. Als je in of aan de Titisee verblijft, heb je de Feldberg als decor op de achtergrond. Het bergmeer is niet alleen een wereldberoemde bestemming voor een uitstapje, maar leent zich ook uitstekend om te zwemmen, of pootje te baden; het mooiste Zwarte Woud panorama is inclusief.

Ebnisee: Baden in het spoor van vlotvaarders

Midden in het Schwäbische Wald en niet ver van Stuttgart ligt de Ebnisee. Het meer is in de zomer niet alleen heerlijk om te baden of te varen, er is ook informatie te krijgen over de betekenis van het bos en de vroegere vaart met vlotten.

Een boot op de Ebnisee in Baden-Württemberg

Foto: Peter Wolf/Pixabay

Al in de 18e eeuw als stuwmeer aangelegd, diende de Ebnisee oorsprokelijk als verzamelplaats voor de gekapte bomen uit het bos. Hiervandaan werden de boomstammen per vlot over de rivieren Rems en Neckar tot aan de residentiesteden Stuttgart en Ludwigsburg getransporteerd.

Tiefer See Maulbronn: baden in de kloostervijver

De Tiefe See in Maulbronn is al sinds 1898 een officieel zwemwater. De geschiedenis gaat echter nog veel verder terug. Waarschijnlijk werd het meertje bij de bouw van het kloostercomplex in  de 12e eeuw boven het UNESCO Werelderfgoed Klooster Maulbronn door de monniken aangelegd. Het diende als waterreservoir, vijver om vis te kweken en bovendien kon het water voor verdedigingsdoeleinden in de rond het klooster liggende grachten ingelaten worden. Tegenwoordig kun je hier middenin het werelderfgoed baden.

Informatie over de leukste recreatiemeertjes in Baden-Württemberg

Meer informatie over deze en andere recreatiemeertjes in Baden-Württemberg is te vinden op de website.