TOP
Philipp Herfort Photography
De stad Bautzen in Duitsland vanuit de verte.

Opper-Lausitz – Harmonie van cultuur en natuur

De Opper-Lausitz (Duits: Oberlausitz), dat tussen de drie landen Duitsland – Polen -Tsjechië ligt, maakt indruk door zijn unieke combinatie van cultuur en natuur. Hier vind je historische steden en idyllische natuur in overvloed. Liefst drie bekroningen van UNESCO op een heel klein gebied, de nog altijd levende cultuur van de Sorben en een wijdvertakt netwerk van fiets- en wandelwegen zorgen voor enthousiasme bij de bezoekers. En het mooiste van alles: het is allemaal ver van de massa!

De Zwillingsradweg

beleef het beste van Opper-Lausitz langs de Neiße en de Spree

De Oder-Neiße-Radweg en de Spreeradweg, die allebei even betoverend zijn en op hun eigen manier temperamentvol – als twee-eiige tweelingen – zijn de bekendste fietsroutes van de regio Opper-Lausitz. Het mooiste is dat de tweelingen zich uitstekend laten combineren tot een 270 kilometer lange fietsrondweg, waarop je langs de hoogtepunten van de streek, bijvoorbeeld Görlitz – de meest oostelijke stad van Duitsland – het natuurgebied van het Zittauer Gebergte of het UNESCO Werelderfgoed Muskauer Park in Bad Muskau kunt fietsen. Nog een hoogtepunt is de meer duizend jaar oude stad Bautzen, die pal op de Spreeradweg ligt.

Twee fietsers staan op een brug op het dubbele fietspad in Görlitz.
Tourismus Oberlausitz

Prentenboek Bautzen

De schilderachtige oude stad van Bautzen wordt niet voor niets een van de mooiste van heel Duitsland genoemd. De stad van de torens bevindt zich midden in het gevarieerde landschap van de Opper-Lausitz. Het imposante ensemble van torens en bastions op een granietplateau boven de kronkelende Spree geeft de stad zijn direct herkenbare silhouet. Prachtige barokke herenhuizen, kleine steegjes, restaurants met een traditionele keuken en een bijna geheel behouden middeleeuwse vestingstad: het zijn de getuigen van een bewogen, meer dan duizend jaar oude geschiedenis die de bezoekers betoveren.

De stad Bautzen in Duitsland vanuit de verte.
Philipp Herfort Photography

Daarbij is het harmonische samenleven van Duitsers en Sorben, een Slavische minderheid die hun eigen taal, cultuur en kleurrijke gebruiken al eeuwenlang liefdevol in stand houdt, overal voelbaar. Hetzij in het Sorbische culturele informatiecentrum, het Sorbische Museum of bij een restaurantbezoek.

Bautzen staat ook bekend om zijn mosterd. Maar dat niet alleen: de creatieve menu’s weerspiegelen de invloeden van de Saksische en de Sorbische keuken. Daarbij speelt het streekgebondene telkens een bijzondere rol, of het nu om slow food gaat in restaurant Wjelbik, het lokale bier of in de bio-olie en mosterd die in het oude monument van de Hammermühle worden geproduceerd.

Twee fietsers nemen een pauze op het Spreefietspad en drinken bier onder een parasol in Bautzen.
Philipp Herfort

De historische oude stad van Bautzen ligt niet ver van Dresden, ingebed in de wonderschone natuur van de Opper-Lausitz, en is daardoor het ideale uitgangspunt voor wandel- en fietstochten in de omgeving. Het UNESCO-biosfeerreservaat Oberlausitzer Heide- und Teichlandschaft – ook bekend als ‘het land van de duizend meren’ – vraagt erom de ongerepte natuur te ontdekken en te ontspannen.

Het fietspad aan de Spree in Bautzen heet Spreeradweg
Philipp Herfort

Bijzonder populair om te overnachten is de met vijf sterren gecertificeerde unieke natuur- en avontuurcamping die pal aan het stuwmeer van Bautzen ligt. Behalve staanplaatsen voor woonmobielen zijn er overnachtingsmogelijkheden in een boomhut, blokhutten of in een Finse kota. Hier ben je er echt even uit!

Camping aan het stuwmeer in Bautzen
Tobias Ritz

Vaste hoogtepunten in het jaar

Het hele jaar door zijn er hoogtepunten in de vorm van verschillende inspirerende evenementen. Hier een selectie voor de warmere maanden:

Bautzener Frühling

24 tot 26 mei 2024

Het traditionele stadsfeest van Bautzen heeft een kleurrijk cultureel programma, een rommel- en ambachtelijke markt, indrukwekkend straattheater, livemuziek, een kinderfeest, culinaire highlights en veel meer. Geniet van de middeleeuwse ambiance en de cultuur van Bautzen!

Straatfeest Bautzener Frühling in Bautzen
Robert Michalk

Bautzener Senfwochen en het Altstadtfestival

 08 augustus tot 3 september 2024

Altstadtfestival in Bautzen. Kleurrijke lichtjes verlichten de muren van huizen in de oude binnenstad van Bautzen.

Heerlijk eten en creaties rond het thema mosterd (senf) betoveren het verhemelte en nodigen gasten uit om iets nieuws te proeven. Middeleeuwse flair meets ambitieuze kookkunst – en zorgt voor belevenissen die je je nog lang zult herinneren. De Bautzener Senfwochen eindigen met het Altstadtfestival (30 augustus – 1 september). Meer dan 1000 jaar geschiedenis komen hier samen met spannende verlichting, ambachtelijke kunst en gevarieerde opvoeringen.

Deze maatregel werd mede gefinancierd uit belastinggeld op basis van de door de leden van Saksische deelstaatparlement vastgestelde begroting.