TOP
Kasteel in Wertheim in het Taubertal in Duitsland

Het Taubertal: waar kunst, geschiedenis, genieten en natuur samenkomen

Heel Duitsland in een notendop: het Taubertal, aan de grens van Beieren en Baden-Württemberg, heeft de lekkerste wijnen, wandelgebieden, uitdagende fietstochten en fotogenieke gebouwen te bieden. Vooral in de zomer is het een bezoek waard.

Dichte bossen, prachtige wijngaarden en de kleine rivier de Tauber die zich idyllisch door het landschap slingert. Het lieflijke Taubertal, in het noorden van Baden-Württemberg en Beieren, trekt natuurliefhebbers die ver van de massa vakantie willen vieren. Wandelliefhebbers kunnen hun wandelschoenen aantrekken en sportievelingen op het zadel van hun fiets klimmen om schitterende, onvergetelijke indrukken op te doen.

Te voet en met de fiets een genoegen

Voor fietsers zijn er routes die zich over meer dan 2200 kilometer uitstrekken. Dan zit er vast voor iedereen wat bij, of het nu plezierfietsers zijn of ambitieuze sporters. Een hoogtepunt is de fietsroute “Liebliches Taubertal – Der Klassiker” (‘Lieflijk Taubertal – de klassieker’) die al vele jaren door de Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club wordt bekroond met de hoogste waardering van 5 sterren. Ongeveer honderd kilometer lang voert deze tocht vanaf het middeleeuwse Rothenburg ob der Tauber naar Wertheim am Main. In drie dagetappes doorkruist hij het wild-romantische dal, waarbij maar weinig klimmetjes hoeven te worden bedwongen.

Fietsers in de wijngaarden van Gerlachsheim in Duitsland
TV Liebliches Taubertal/ Peter Frischmuth

Je beleeft de streek nog bewuster als je je wandelschoenen aantrekt en te voet het Taubertal verkent. Er is een grote keuze aan mogelijkheden. Op het 850 kilometer lange wegennet zijn er vijf routes die door het Deutsche Wandelverband (de Duitse wandelbond) de onderscheiding “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland” mogen dragen. Met als uithangbord de ongeveer 133 kilometer lange “Panoramaweg Taubertal”, die eveneens in Rothenburg ob der Tauber begint en in Freudenberg am Main eindigt. Hier kom je als wandelaar tot rust en ontspan je je in een heerlijke natuur, met idyllisch gelegen wijndorpen en prachtige vakwerkstadjes, ver van de alledaagse hectiek.

Vier mensen wandelen over het Taubertal panoramapad bij Weikersheim in Duitsland
Uitzicht op kasteel Weikersheim foto: Tom Weller

Machtige burchten en meesterlijke kerken

In het dal zijn er negen burchten, elf kastelen, vijf kloosters, elf landschapstuinen en meer dan dertig musea te bewonderen, en ook op kunsthistorisch gebied valt hier heel wat te ontdekken. De werken van beroemde meesters zijn nagenoeg overal te vinden. Zo verwierf bijvoorbeeld Balthasar Neumann, een van de belangrijkste bouwmeesters van de barok en de rococo, eeuwige roem met kerken in Dittigheim en Königheim en de Tauberbrücke in Tauberrettersheim.

Burg Wertheim foto: Tom Weller
Burg Wertheim foto: Tom Weller

Wat bouwkunst betreft: de imposante Freudenburg of de machtige vesting Wertheim, hoog boven de Main, moet je zeker bezoeken. De burcht van Wertheim staat bekend als een van de grootste kasteelruïnes van Zuid-Duitsland.

Liever wijn of bier?

Tijdens een ontdekkingsreis langs deze prachtige bouwwerken mag het culinaire aspect van de regio niet tekortkomen. Hier komen drie Duitse wijngebieden bij elkaar: Baden, Franken en Württemberg. Liefhebbers kunnen de inheemse druif Tauberschwarz proeven. Uniek is het bottelen van de wijnen uit Franken en Tauberfranken (in Baden) in de traditionele Bocksbeutel-flessen. Die zijn met hun ronde buikvorm niet te missen. Als je meer van bier houdt dan van wijn moet je absoluut een van de regionale bieren proeven, want genieten en het Taubertal zijn twee handen op een buik. Onderweg kun je bovendien een rustpauze inlassen in cafés, biertuinen, stadsstranden en restaurants.

Vijf mensen zitten aan een gedekte tafel voor wijnstokken wijn te proeven in de Ebenrain wijngaard in Lindelbach in het district Wertheim in Duitsland.
Wijnproeverij in Lindelbach foto: TLT/Peter Frischmuth

Om het lieflijke Taubertal intensief te leren kennen kun je kiezen uit veel spannende, bijzondere en informatieve belevenissen, zoals een wijnproeverij bij verschillende kleuren of een vrolijke tour met wijngidsen uit de streek. Er zijn ook talrijke evenementen die de zomer en de herfst opvrolijken. Zoals de “Karwe”, het belangrijkste traditionele festival in Weikersheim, dat altijd plaatsvindt in het eerste weekend van september.

In het lieflijke Taubertal en de regio’s daaromheen in het noorden van Baden-Württemberg zijn er in totaal zes routes voor kampeerauto’s te verkennen, met belevenissen rond verschillende thema’s: vakwerk & stadscultuur, wijn & regionaal genieten, kuren & baden, kastelen & kloosters, kinderen & familie, limes & de Romeinen. En verder loopt ook de Romantische Strasse, die wemelt van de fotogenieke ansichtkaartmotieven van de Main tot de Alpen, door het dal.

Rivier in het Taubertal bij Tauberrettersheim in Duitsland
Peter Frischmuth