TOP
Wandelaars in het Tränkbachtal bei Ilmenau in Thüringen

Het stadje Ilmenau in Thüringen: Ook Goethe was er weg van

Over het stadje Ilmenau in Thüringen wist Johann Wolfgang van Goethe tegen zijn vriend Friedrich Schiller te zeggen: “Ik was hier altijd graag…”. Nu kun je ook zelf de Goethe- en universiteitsstad Ilmenau en de verschillende wijken van de stad ontdekken!

Standbeeld van Goethe op een bankje zittend in Ilmenau in Thüringen

Goethe was 26 keer in Ilmenau – zowel beroepshalve als om te ontspannen en zijn poëtische hartstochten te volgen. De ligging van de stad kon bijna niet idyllischer zijn. Ingebed tussen beboste heuvelruggen van het Thüringer Woud aan de ene en glooiend heuvellandschap met dennen- en loofbomenbossen aan de andere zijde. Daartussen slingert de Ilm met helder bronwater door de stad. Bij het vlakbij gelegen herkenningsteken van de stad, de ‘Kichelhahnturm’ ligt het wereldberoemde Goethehuisje. Hier schreef J.W. Goethe in 1780 één van zijn mooiste gedichten. Het heet ‘Nachtlied van de wandelaar’. Boven alle toppen is het stil!

Een paardenkoets in Ilmenau in het Thüringer woud

Cultuur en natuur verenigd in één stad

Het maakt niet uit wat je het liefst doet. De natuur van nabij beleven, bijvoorbeeld op de 20 kilometer lange Goethewandelroute, of de historische stad ontdekken. In Ilmenau vind je gegarandeerd iets van je gading. In het Schaubergwerk Volle Rose kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Ilmenau als mijnbouwgebied.

De Kickelhahnturm in het Thüringer woud in de buurt van Ilmenau

Foto: Gunter Wlasak

Het officieel door de staat erkende recreatiegbied Manebach is omgeven door de bergen van het Thüringer Woud. Al in de 19eeuw kwamen rustzoekers naar Manebach, om van de heerlijke natuur te genieten.

De kerk van het dorpje Manebach in Thüringen

Tegenwoordig beschikt de plaats over talrijke pensions en vakantiewoningen. In de 19e eeuw ontstonden twee grote masker– en papieren lantaarnfabrieken. In het huidige Haus des Gastes is hierover een interessante tentoonstelling te zien. Ook heel interessant zijn de vroegere mijnen. Hier loopt de Geo-wandelroute langs, die informatie verstrekt over geologie en paleontologische vondsten in de omgeving van Manebach. Heel bekend, vooral door de plantenfossielen, zijn trouwens de afzettingen van de Manebach Formatie.

Maskers in een tentoonstelling in Manebach in het Thüringer woud

Foto: Stadtverwaltung Ilmenau

Van Alaska naar de DDR

Het plaatsje Frauenwald is in alle jaargetijden heel populair bij rustzoekenden. Oorspronkelijke natuur midden in het UNESCO biosfeerreservaat Thüringer Woud, het gezonde klimaat en de hartelijkheid zorgen ervoor. De ‘Rennsteig‘ is een unieke hoogtewandeling, die veel mogelijkheden biedt om de schoonheid van het middelste Rennsteiggebied te ontdekken. Ook de wandel- en gespoorde langlaufroutes worden door de vakantiegangers die zich willen ontspannen sinds jaar en dag zeer op prijs gesteld.

Sledehonden tijdens een race in de winter van Ilmenau in Thüringen

Ze hebben allemaal weinig stijging en bovendien prachtige panorama’s. In de maanden januari en februari komt er een vleugje Alaska naar Frauenwald. In deze maanden vinden er namelijk elk jaar sledehondenrennen plaats. Een kijkje in het Bunkermuseum met een gevechts- en verdedigingsinstallaties van de toenmalige Staatssicherheit geeft bezoekers bovendien inzicht in de jongste geschiedenis van de DDR.

Blauwe lupinen in het Thüringer woud

Glasheldere rivieren en een glasmuseum

Het luchtkuuroord Stützerbach (een stadsdeel van Ilmenau) ligt midden in een heerlijk berglandschap. Dat will zeggen, dat es in de directe omgeving van de bekende hoogtewandeling Rennsteig is. Omgeven door uitgestrekte bossen beleef je in deze streek van het UNESCO biosfeerreservaat Thüringer Wald ongerept landschap. Je vind er echter ook glasheldere rivieren en zeldzame planten en dieren.

Romantisch huisje in het bos in het Thüringer woud

De plaats beschikt over gezellige hotels, maar ook over pensions en vakantiehuisjes. Je kunt er bovendien heerlijk genieten, er zijn namelijk tal van restaurantjes met Thüringer specialiteiten. Verder vind je er Kneipp voetenbaden en een natuurbad, minigolf, en meerdere thematische wandelroutes. Bovendien zijn er een trimparcours, een Heimat- en Glasmuseum en het Goethemuseum. Van harte welkom!

Met andere woorden is het Natuurzwembad in Ilmenau in het Thüringer heerlijk

Meer informatie over het stadje Ilmenau in Thüringen

www.ilmenau.de