TOP
Een boot van de Chiemsee Schifffahrt op het meertje voor de bergen

Varen op de Chiemsee met kapitein Otto

Al 25 jaar vaart Otto Stra├čer met zijn stoomboot “Edeltraud” op de Chiemsee. Hier in Beieren is zijn werkterrein. Hij kent er elke steen en elke golf. Nou ja, bijna toch. Reden genoeg om een keer met hem over het meer te varen.

De vloot van Chiemsee Schifffahrt op het meertje tijdens de zonsondergang

Otto Stra├čers werkdag begint in de machinekamer. Hier controleert hij de olie, waterstand en diesel. Dan gaat hij naar zijn stuurhut. Daar heeft hij in zijn leven al honderden, zo niet duizenden zonsopgangen over de Chiemsee gezien. ÔÇťWie een mooie zonsopgang wil zienÔÇŁ, aldus de kapitein, ÔÇťmoet hierheen komenÔÇŁ. Hij start de scheepsmotor waarop de ÔÇśEdeltraudÔÇÖ zich ronkend in beweging zet.

365 Dagen per jaar is de vloot met in totaal dertien stoomboten op het Beierse meer onderweg. Behalve Stra├čer staan er nog 30 andere kapiteins aan het roer. De Chiemsee, eilandjes en oevers zijn allemaal populaire gebieden voor watersport, wandelen, fietsen en ontspannen.

Kapitein Otto Strasser zwaait vanaf zijn boot Edeltraut op de Chiemsee

Pronkkasteel van sprookjeskoning Ludwig II.

Het eiland Herrenchiemsee met het gelijknamige slot is wereldberoemd. Jaarlijks bezoeken hier een half miljoen mensen het pronkkasteel van “sprookjeskoning” Ludwig II. Slechts weinigen kennen het eiland als wandelgebied. De overwegend korte wandelingen zijn echter zeker de moeite waard. ÔÇťDe langste is ook de mooisteÔÇŁ, weet Stra├čer te vertellen. Hij adviseert zijn reizigers een negen kilometer lange tocht.

Deze wandelroute loopt vanaf de aanlegsteiger naar de Kreuzkapelle en het kanaal dat Ludwig II als zichtas liet aanleggen tot aan “Ottos Ruh“. Deze plek biedt behalve een fantastisch uitzicht op de Chiemgauer Alpen bovendien ÔÇô en zoals de naam al doet vermoeden ÔÇô ontspanning en rust in de natuur. De naam heeft niets te maken met “onze” kapitein Otto, maar is vernoemd naar een vroegere eigenaar van het eiland.

Kapitein Otto Strasser op zijn boot Edeltraut op de Chiemsee

Varen op de Chiemsee: Het laatste schip vertrekt vroeg

Bedenk wel dat in de zomermaanden het laatste schip om 19.00 uur vertrekt vanaf het eiland. Als je zolang kunt wachten, heb je het eiland bijna voor jou alleen. Voor degenen die de zonsopgang met kapitein Stra├čer te vroeg vinden, is er altijd nog de zonsondergang. Bij voorkeur wacht je hierop in een strandbar in ├ťbersee of Chieming, waar je je van het wandelen vermoeide voeten even in het water kunt laten bungelen. Ja, dit is OttoÔÇÖs plekje.

Meer informatie over varen op de Chiemsee

Kijk op de website van Chiemsee-Schifffahrt of op die van de deelstaat Beieren.