TOP
Foto: Ralf Johnen
Een jonge man voor de etalage van Underdog Records in Keulen

Platenwinkels in Keulen: analoog is beter

Platenwinkels in Keulen zijn meer dan alleen maar een plek waar je analoge geluidsdragers kunt bemachtigen. In de optimale situatie vinden vinylfans hier niet muzikale maatjes voor de toekomst. Ook komen ze geestverwanten tegen voor een vakkundig gesprek over hun lievelingsbands. Na de treurige jaren van digitale dominantie, vieren de gespecialiseerde platenwinkels echten een renaissance. Wij stellen hier vier zaken in Keulen voor met een uitstekend assortiment.

Tekst Ralf Johnen

Kompakt Schallplatten in Keulen is een magnet voor bezoekers uit de hele wereld

Foto: Ralf Johnen

Kompakt Schallplatten – de geboorteplaats van het minimal techno

Niet elke Rijnlander is zich er van bewust, dat er op de onopvallende Werderstraße een toeristenmagneet op hoog niveau is gevestigd. Hier bevindt zich inderdaad de centrale van het platenlabel, dat met de Keulse minimal techno wellicht een belangrijke bijdrage aan de popcultuur in de hele wereld heeft geleverd. Dat wordt door kenners buitengewoon gewaardeerd. Ze reizen hierheen vanaf het Europese buitenland en van overzee, om met het nodige respect het werk van de huidige eigenaren Michael Mayer, Wolfgang Voigt of Jürgen Paape te verkennen.

Kompakt SChallplatten in Keulen is de plek waar minimal techno is uitgevonden

Foto: Ralf Johnen

Gelijktijdig kunnen ze in de wijde wereld van de elektronische muziek duiken. Daarbij kun je gebruik maken van de expertise van het vakkundige personeel. Voor de beslissing tot aankoop beluisteren de klanten de geluidsdragers op draaitafels. Daarbij overwegen ze of ze misschien nog het één of andere souvenir mee naar huis zullen nemen, de Kompakt-fietsbel bijvoorbeeld. Gegarandeerd met een minimalistische toon.

Kompakt Schallplatten, Werderstrasse 15-19, 50672 Köln

Underdog Recors in Keulen is een superwinkel voor liefhebbers van punk en hardcore

Foto: Ralf Johnen

Underdog Recordstore – sneller, luider, harder

De Underdog Recordstore heeft zijn klantenkring in de beginjaren hoofdzakelijk opgebouwd met punk en hardcore. Na twintig jaar heeft de speciaalzaak inmiddels ook een naam verworven als betrouwbare bron voor geluidsdragers in andere genres. Wie Schotse gitaarpop uit de jaren tachtig of Amerikaanse garagerock uit de negentiger jaren zoekt, vindt hier vast en zeker iets van zijn gading. Elke vierkante centimeter staat vol met platenkisten. Zelfs degene die zijn Leonard-Cohen-verzameling wil completteren, kan hier een kijkje nemen.

Rekken met vinyl bij Underdog Records in Keulen

Foto: Ralf Johnen

Dit betekent echter niet, dat de oorspronkelijke vaste klanten verwaarloosd werden. De speciale afdelingen voor sub genres als noise, rockabilly of oldschool hiphop zijn nog steeds goed gevuld. Een ander pluspunt: In de winkel kun je tickets voor alle mogelijke concerten in Keulen en omgeving kopen. Vaak zijn dat gedrukte exemplaren – zoals in goede oude tijden.

Underdog Recordstore, Ritterstraße 52, 50668 Köln

Groove Attack is een platenwinkel in Keulen met grotse reputatie

Foto: Ralf Johnen

Groove Attack Record Store – een begrip voor dansmuziek

Dit adres heeft een goede smaak. Dat verraadt de naam van de winkel al, want de speciaalzaak voor dansmuziek werkt nauw samen met een exclusief herenmodehuis. Op de begane grond is clubwear te koop. Aanhangers van soul, funk, hiphop, reggae of ska kunnen in de simpel ingerichte kelder terecht voor een verrijking van hun vinyl-collectie.

Etalage van Groove Attack Records in Keulen

Foto: Ralf Johnen

Het assortiment is aangevuld met diverse soorten elektronische muziek. Naast de feeling voor trends in de huidige cultuur is Groove Attack absoluut ook een traditioneel adres. Al in tijden dat de redactie van het muziektijdschrift Spex in Keulen was gevestigd en de stad als muziekhoofdstad van Duitsland gold, was de winkel een begrip. Daar is tot op heden niet veel in veranderd.

Groove Attack, Maastrichter Straße 49, 50672 Köln

A-Musik in Keulen heeft zelfs nog cassettes of tapes

Foto: Ralf Johnen

A-Musik – betrouwbaar experimenteel

Als een winkel niet alleen platen verkoopt, maar ze ook uitgeeft, is het over het algemeen een zeer verdienstelijk bedrijf. Dit geld in ieder geval voor A-Musik. Deze zaak heeft net als de collega’s van Kompakt in belangrijke mate bijgedragen aan de wereldwijd erkende ‘Sound of Cologne’. Hierbij neemt het experimentele karakter een belangrijke plaats in.

Kompakt SChallplatten in Keulen is de plek waar minimal techno is uitgevonden

Foto: Ralf Johnen

Terwijl het in 1995 door Georg Odijk in Keulen opgerichte label voornamelijk Duitse kunstenaars als Schlammpeitziger of Freiwillige Selbstkontrolle had uitgegeven, is de keuze in de schappen zowel internationaal als hoogwaardig. Je vindt er zeldzaam werk van Sun Ra tot aan het sprookjesachtige werk van ene Joanna Newsom. Een unieke combinatie die de veeleisende klantenkring zeker op prijs weet te stellen.

A-Musik, Kleiner Griechenmarkt 28-30, 50676 Köln

A-Musik platenwinkel in Keulen van buiten

Foto: Ralf Johnen

Meer informatie over platenwinkels in Keulen en de stad

www.koelntourismus.de