TOP
Foto: Elena Alger
Vrouw in de buurt van Oberstdorf voor alpenreuzen

De mooiste langlaufgebieden van Duitsland

In ons lijstje vind je vijf mooiste langlaufgebieden van Duitsland. Onze keuze is geschikt voor gevorderde en beginnende langlaufers en daarbij ook nog de perfecte wintersportbestemmingen om weer in het juiste spoor te komen.

Tekst: Claudia Kickel

In het spoor van wereldkampioenen in Oberstdorf

De Allgäu is een prachtige streek, vooral in de winter als de eindeloze bergtoppen en heuvels met sneeuw bedekt in de zon liggen te schitteren. Langlaufers hebben in de buurt van Oberstdorf  totaal 75 kilometer loipen tot hun beschikking, waarvan 55 kilometer ook geschikt is voor ‘skaters’. Hier is voor ieders smaak en voor elk niveau wel een mooie route te vinden: tien verschillende loipen garanderen dat iedereen zijn eigen noordse wintersprookje kan waarmaken. Op de Spielmannsau-loipe kun je zelfs de sfeer van echte kampioenschappen ervaren, want zowel in 1987 als in 2005 werden hier langlaufwereldkampioenschappen gehouden.

Vrouw eenzaam in de loipe in de buurt van Oberstorf in Beieren

Foto: Elena Alger

Lastige stijgingen en razendsnelle afdalingen wisselen elkaar op dit traject af. Wie niet zoveel haast heeft als de wedijveraars om de wereldtitel, kan halverwege in Berggasthof Spielmannsau genieten van een degelijke lunch of het bio-lam uit eigen fokkerij proberen. Op de Weiler Gottenried valt er nog iets heel moois te bekijken: hier bevindt zich namelijk de mysterieuze Christlessee, waarvan het smaragdgroene water nooit bevriest.

In het hart van de Chiemgau

Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de Chiemsee in Oberbayern en centraal in de Chiemgauer Alpen ligt de gemeente Reit im Winkl. Zodra hier de winter begint, vormt deze streek een waar paradijs voor alpine skiërs en langlaufers. Reit im Winkl is een plaats met veel sneeuw. Als in veel andere gebieden het gras alweer door de sneeuw heen komt, is Reit im Winkl dankzij de ideale ligging vaak nog bedekt met een flinke laag sneeuw. Voor de wintersporters zijn dit uiteraard ideale omstandigheden. Beginners en gevorderden vinden hier de perfecte loipe, te midden van het prachtige berglandschap.

Winterpanorama in de bergen bij Ruhpolding in Beieren

Foto: Ruhpolding Tourismus

De in totaal meer dan 150 kilometer loipen, die zowel geschikt zijn voor de klassieke techniek als de schaatstechniek, bevinden zich op de bergen en in het dal. Een van de mooiste dalroutes is de 3-Seen-loipe in het gebied tussen Ruhpolding en Reit im Winkl. Vanwege het fantastische landschap wordt dit ook wel ‘klein Canada’ genoemd. Een geweldige plek voor een pauze is de Mitterseehut bij Radl’ Sepp. Hier kun je genieten van een adembenemend uitzicht over de drie meren. Wie nog hoger wil, kan via twee hoogteloipen zelfs naar 1100 meter stijgen. De loipen op de Winklmoosalm en de Hemmersuppenalm zijn gegarandeerd sneeuwzeker en belonen de langlaufer met een fantastisch panorama op de omringende bergen.

Een van de mooiste langlaufgebieden van Duitsland: het Hochschwarzwald

Met een netwerk van in totaal 700 kilometer loipen, waarvan de meeste voor de klassieke stijl en schaatstechniek zijn geprepareerd, is het Hochschwarzwald (Zwarte Woud) een populaire bestemming onder liefhebbers van de noordse skisport. De circuits en hoogteloipen liggen hier midden in het berglandschap. Ze lenen zich er ook uitstekend voor om je eens flink in te spannen en je gedachten uit te schakelen. Hoogtepunt is het Thurnerspur, dat tot de mooiste loipes van heel Duitsland behoort.

Man en vrouw tijdens een pauze in de loipe in het Hochschwarzwald

Foto: Marketing Hochschwarzwald

Op een hoogte van 1100 meter vind je tussen St. Märgen en Breitnaus in totaal 15 kilometer loipen, geschikt voor beide langlauftechnieken. De routes gaan dwars door dennenbossen en over het open veld. In het oergezellige Eckershäusle aan de rand van de loipe kun je even bijkomen van alle inspanningen en jezelf weer opwarmen.

Na een dag vol belevenissen kom je ’s avonds aan in het Thurner Wirtshaus in St. Märgen. Hier wordt de kloof tussen traditie en moderne tijd meesterlijk overbrugd, zowel qua sfeer als qua culinaire prestaties. Zo kun je bij de regionale gerechten duidelijk merken dat men met de tijd is meegegaan. Je vind hier allerlei invloeden uit de internationale keuken – en geenszins alleen maar uit de Alpen.

Een van de mooiste langlaufgebieden van Duitsland: Sauerland

De winter had in de laatste jaren weliswaar last van wat kuren in Wintersport Arena Sauerland. Maar hij is altijd weer goed voor een paar verrassingen. Als de sneeuw ook in de Duitse middelgebergten blijft liggen, vormt het Sauerland een geweldig alternatief voor de Alpen. Deze regio in Westfalen is met de auto vanuit Nederland in drie tot vier uur te bereiken. Hier heb je verschillende mogelijkheden om van de winter en de natuur te genieten.

Tween skiers in de loipe in de Wintersport Arena Sauerland niet ver van Nederland

Foto: Wintersport Arena Sauerland

Langlaufers beschikken met de hoger gelegen loipen (tot 840 meter) over ongeveer 400 kilometer parcours. Met name de Rothaarloipe vormt een echt hoogtepunt. Deze 54 kilometer lange loipe loopt over de Rothaarkamm heen en heeft een afwisselend verloop met mooie vergezichten.

Een van de mooiste langlaufgebieden van Duitsland: Oberammergau

Het Ammertal in het district Garmisch-Partenkirchen, waartoe ook de plaats Oberammergau met de beroemde passiespelen behoort, lijkt geschapen voor noords skivermaak. Langlaufen is hier de nummer één onder de wintersporten. De hoge ligging van de Oberammergauer Alpen garandeert sneeuwzekerheid. Het betoverende landschap vormt het perfecte voor een veelzijdig loipennetwerk. Klassieke langlaufers en ‘skaters’ hebben er de beschikking over meer dan 100 kilometer loipen, verdeeld over 13 circuits en drie verbindingsloipen.

Droomweer tijdens langlauf in de buurt van Garmisch Partenkirchen

Foto: Marc Gilsdorf/Tourismusmarketing Garmisch Partenkirchen

De beroemde König-Ludwig-loipe van Oberammergau naar Lindenhof loopt langs het klooster Ettal en door het schilderachtige Hochtal Graswang, tot aan kasteel Lindenhof, het kleinste pronkkasteel van Ludwig II. Elk jaar wordt in het tweede weekend van februari de traditionele König-Ludwig-Lauf gehouden, door de locals ook wel liefkozend de ‘Luggi-Lauf’ genoemd. Na de Wasaloop in Zweden is dit echter de grootste volksloop van Europa. Elk jaar komen er ook duizenden langlaufers uit de hele wereld naartoe.