TOP
Foto: COFO Entertainment
Banksy "Girl with Balloon" tentoonstelling Bremen

Banksy-tentoonstelling in Bremen: Het mysterie van de streetart-superster

Als straatkunst naar het museum komt, is dat zeker de moeite waard bij de Britse kunstenaar die niemand kent. Het doek gaat op voor de speciale tentoonstelling oer de streetart-superster in Bremen. Vanaf 8 april is het zo ver.

Streetart met verbogen telefooncel van Banksy in Bremen

Foto: Dominik Gruss

Hij is wereldberoemd en toch een mysterie. Banksy, de in Bristol geboren en tot op heden anonieme graffitikunstenaar en schilder, staat erom bekend de grenzen van de kunstmarkt op te zoeken. Met zijn werk maakt hij al jaren furore. Nu komt met “The Mystery of Banksy – A Genius Mind” een nieuwe tentoonstelling ter ere van het kunst-icoon naar Bremen, dat midden in de deelstaat Nedersaksen ligt. Sinds de wereldpremière in maart 2021 in München hebben al meer dan 300.000 bezoekers de expositie over de uitzonderlijke kunstenaar gezien. Daarmee is het de meest bezochte en meest succesvolle expositie over de streetart-superster ter wereld.

Banksy-tentoonstelling in Bremen vanaf 8 april

Het is niet eenvoudig om een tentoonstelling als deze op poten te zetten. Tentoonstellingsmaker Oliver Forster (COFO Entertainment) nam de uitdaging aan, samen met Livemacher GmbH. “We willen van kunst een belevenis maken, voor iedereen zichtbaar en op één plaats samengebracht”, aldus Foster. Banksy is in de eerste plaats een straatkunstenaar die bekend is om zijn graffiti. Hij heeft ze op de hele wereld achtergelaten. Daarnaast is hij al snel begonnen telkens weer originele, gesigneerde kunstwerken en drukwerk in een gelimiteerde oplage te verkopen. Het meeste daarvan bevindt zich in privébezit en is daardoor niet toegankelijk voor het grote publiek.

Veiling werk van Banksy in London tentoonstelling mystery of Banksy in Bremen

Foto: Tolga Akmen/Getty Images

Je te kunnen vergapen aan een originele Banksy komt heel zelden voor. “We proberen nu met “The Mystery of Banksy – A Genius Mind” met reproducties die identiek zijn aan het origineel. Zo kun je de beste en meest indrukwekkende motieven op een plek en in een ontspannen sfeer beleven. Buiten het museum, maar toch met de hoogste kwaliteitsmaatstaven”, zegt producent Oliver Forster.

Unieke setting voor een succesrijk kunstenaar

Bovendien laat de tentoonstelling een nooit eerder vertoonde presentatie zien van meer dan 150 werken van de gevierde streetart-superster. Graffiti, foto’s, beelden, video-installaties en prints op verschillende materialen, zoals doek, textiel, aluminium, Forex en plexiglas werden speciaal voor deze show gereproduceerd en bij elkaar gebracht.

Grote tentoonstelling in Bremen The mystery of Banksy

Foto: Dominik Gruss

“The Mystery of Banksy – A Genius Mind” geeft de bezoekers in een uitgebreide en unieke setting een omvangrijk overzicht en inzicht in het totale werk van dit genie en uitzonderlijke kunstenaar. Geheel volgens Banksy’s motto “Copyright is for losers ©TM” zijn deze hommage en de daarin getoonde werken, op grond van hun anonieme status, niet geautoriseerd door de kunstenaar.

Ook de plek waar de grote Banksy-overzichtstentoonstelling plaatsvindt, is bijzonder aantrekkelijk. Het BLG-Forum is een evenementencentrum met havenflair en industriecharme in het stadsdeel Überseestadt in Bremen. Als je de verlengde oeverpromenade in de binnenstad volgt, kom je bij de nieuwste stadswijk van Bremen. Hier komen de geschiedenis en het moderne maritieme Bremen bij elkaar.

Meer informatie over de Banksy-tentoonstelling Bremen

Van 8 april tot 14 augustus 2022 is de tentoonstelling “The Mystery of Banksy – A Genius Mind” te zien in het BLG-Forum in Bremen.