TOP
©Klaus-Peter Kappest/Rothaarsteigverein e.V.
Twee mensen wandelen op het Zinser Grenzpfad in Siegen-Wittgenstein in Duitsland.

Wandelen met zicht op groen in Siegen-Wittgenstein

Uitgestrekte bossen, adembenemende uitzichten en veelzijdige wandelroutes. Dat en meer heeft de meest bosrijke regio van Duitsland, Siegen-Wittgenstein, jullie te bieden.

Aankomen. In de rust van het bos. Stil worden, luisteren naar het zachte geruis van dieren en planten, een worden met de natuur. Nieuwe wegen ontdekken, over oeroude wegen wandelen en genieten van de ongeschonden waardigheid van de wouden. Het hart vult zich, het hoofd wordt vrij. Welkom in Siegen-Wittgenstein, ons thuisland.

Ben je het liefst op pad in het groen? Dan gaat er niets boven Siegen-Wittgenstein. De natuur van de meest bosrijke streek van Duitsland is op veel plaatsen nog ongerept en aantrekkelijk, met knoestige bomen, betoverende dalen en schilderachtig grasland met weidedieren, heuvelruggen, middelgebergte en lieflijk glooiende heuvels. Ontdek idyllische plaatsen met kunstige vakwerkhuizen, in zichzelf gekeerde dorpen of imposante kastelen, waarvan sommige zelfs nog worden bewoond!

Bij ons kun je luisteren naar vrolijk kwetterende vogeltjes en kletterende beekjes. Mystieke bronnen toveren water uit de aarde, zachtjes murmelend, terwijl daarboven de bladeren ruisen en de boomtoppen in de wind wiegen. Een pure idylle.

De Ilsebron stroomt door het bos in Siegen-Wittgenstein in Duitsland
©Achim Meurer/Kreis SiWi/REACT-EU

Nieuwe natuur in oud land

Ook op de plaatsen waar ons bos voor nieuwe uitdagingen staat, is de natuur fascinerend. Ze laat wonderen gebeuren als kale vlakten met treurige boomstompen plotseling veranderen in een lila zee van bloeiend vingerhoedskruid. Een betoverend spektakel van oplichtend lila. De natuur vindt zichzelf steeds weer opnieuw uit: waar gisteren nog donkere sparrenbossen stonden, lokken nu adembenemende uitzichten, en jonge bomen en struiken vullen heel natuurlijk de nieuw ontstane ruimte op.

Twee mensen wandelen op het Zinser Grenzpfad in Siegen-Wittgenstein in Duitsland.
©Klaus-Peter Kappest/Rothaarsteigverein e.V.

Door de ongewone droogte van de laatste jaren kon de hout- en schorskever zich vrijwel ongehinderd in de naaldbossen van de streek nestelen. Hele stukken bos stierven daardoor af en moesten worden geveld. Zo erg de gevolgen van de besmetting door de boomkever en de droogte en het daaruit voortkomende grootschalige verlies van bos voor velen ook zijn en waren – in persoonlijk en in economisch opzicht – toch zijn daar ook fabelachtige nieuwe perspectieven uit ontstaan. Veel wandelroutes in Siegen-Wittgenstein laten zich nu in een volkomen ander licht zien en bieden nieuwe uitzichten over het landschap van het middelgebergte. Ondanks deze om zich heen grijpende verandering blijft het bos wonderschoon en indrukwekkend.

De wereld te voet verkennen

Pak je je rugzak vaak in en houd je van wandelen? Ook dan ben je in Siegen-Wittgenstein helemaal aan het goede adres. De Rothaarsteig leidt van Brilon in Sauerland via het bergland van Wittgenstein, het Siegerland en het Westerwald naar Dillenburg in Hessen. Niet voor niets wordt langeafstandswandelroute van 154 kilometer een van de mooiste van Duitsland genoemd en heeft hij de bijnaam “Weg der Sinne” (‘Weg van de zintuigen’) gekregen. Onder de wandelschoenen zacht mos, knisperend loof, kersvers groen gras of smalle paden en boven je alleen de boomtoppen en de wolken: de Rothaarsteig is een weldaad voor lichaam, geest en ziel. Als je niet zo ver wilt lopen bieden de Rothaarsteig-Spuren heerlijke dagtochten.

Wandelaars staan op een brug voor wandelaars en fietsers en kijken uit over het water van de Eder in Arfeld
©Klaus-Peter Kappest/TVSW e.V.

In een sprookjeswereld

Niet alleen de natuur in het Siegerland en Wittgenstein is sprookjesachtig, ook de kastelen, burchten, historische mijnen en mijngangen voeren je de fantastische wereld binnen van sagen, mythen en verhalen. Er woont zelfs een echte prins bij ons op Schloss Berleburg, prins Gustav, de neef van de Deense koning Frederik X. Het barokkasteel van Bad Berleburg is al meer dan 750 jaar het hoofdkwartier van de prinselijke familie Zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Het betoverende kasteelpark met de orangerie en de romantische waterlelievijver met fontein zijn gratis toegankelijk.

Hierlangs voert ook het “Märchenspur” dat ons de wereld van de fantasie binnenvoert. Op deze kindvriendelijke rondwandeling met een lengte van ongeveer zes kilometer zijn er zes sprookjes te ontdekken, telkens in een passende omgeving. Het “Märchenspur” is de eerste gecertificeerde ‘Premium-Spazierwanderweg’ in heel Zuid-Westfalen, en Bad Berleburg is het eerste ‘Premium-Wanderort’ in heel NRW (Noordrijn-Westfalen)! Wie ontdekt Repelsteeltje het eerst? En waar is de kikkerkoning met zijn glanzende kroon eigenlijk?

Een gezin kijkt samen in een boek. Ze staan op de binnenplaats van het kasteel in Berleburg in Siegen-Wittgenstein in Duitsland.
©Tina Scheffler/BLB-Tourismus GmbH

Een blik in het verleden

Ook de majesteitelijke wisenten voelen zich in ons middelgebergte op hun gemak. Als je de zachtaardige reuzen wilt bezoeken kun je tijdens de “Wisent-Wilnis am Rothaarsteig” heel dicht bij ze n de buurt komen. Na de audiëntie bij de koningen van de bossen is de gezellige Wisent-Hütte met zijn avonturenspeelplaats een fijne plek om wat te eten en te drinken.

Uitzicht op het historische oude stadscentrum van Siegen-Wittgenstein in Duitsland. Het vakwerk wordt verlicht door de zon. Een boom op de voorgrond. Weiland op de voorgrond en bos achter het stadscentrum.
©Klaus-Peter Kappest/TVSW e.V.

Een prachtige tegenstelling van de natuur biedt de “Alte Flecken”, de historische stadskern van Freudenberg. Het uitzicht over de romantische oude stad met zijn ongeveer tachtig authentieke zwart-witte vakwerkhuizen is wereldberoemd. In het nabijgelegen Technikmuseum zoemt en kraakt het, de reusachtige stoommachine sist en het ruikt er naar hete olie. Hier kun je je vergapen aan de oude schatjes en van dichtbij meemaken hoe het er honderd jaar geleden uitzag in een industrieel bedrijf in Siegerland.

Nieuwsgierig geworden?

Ga dan naar Siegen-Wittgenstein en geniet van ons thuisland, ver van de massa en de drukte.

www.siegen-wittgenstein.info