TOP
Sebastian Pena Lambarri
Hoofd onder water

Duiken in Duitsland

Om de mysterieuze wereld onderwater te verkennen en te leren duiken, hoef je niet altijd meer naar verre bestemmingen in de Zuidzee. Ook de onderwaterwereld in Duitsland is aantrekkelijk en heeft unieke en zeer afwisselende belevenissen voor duikers in petto. Zoals de verzonken stad Nordhusia in Thüringen of duiken in historische wrakken in de Oostzee. Het volgende duiktrio, aanbevolen door de PADI, bewijst met gemak waarom Duitsland op de ‘to dive-lijst’ van alle duikers thuishoort.

 

Sündhäuser See

Actionsport Tauchsportzentrum & Pension/ PADI

Atlantis is calling – Sundhäuser See, Thüringen

De gevarieerde onderwaterwereld van de Sündhäuser See is sowieso al een duik waard. Maar onderwater wacht een grandioos spektakel, dat je zeker ook het Atlantis van Duitsland kunt noemen. Hier ligt namelijk de verzonken stad Nordhusia. Die werd gemodelleerd naar de werkelijk bestaande rijksstad Nordhausen en speciaal aangelegd als duikplek, om niet alleen duikers, maar ook vissen, krabben en sponzen aan te trekken. De stad werd gebouwd van milieuvriendelijke materialen en stukje bij beetje in het meer “afgezonken”. Nu kun je onder water de meest uiteenlopende gebouwen verkennen, van een boerderij tot een kerk met kerkhof, en de “bewoners” van de stad bezoeken. Want overal in Nordhusia vind je menselijke beelden van eikenhout, gemaakt door de kunstenaars Dieter en Sebastian Kruger. Maar ook wrakduikers komen in de diepten van de Sundhauser See aan hun trekken. Er liggen in totaal drie wrakken op de bodem van het meer die je kunt bezichtigen.

 

Duiken Autowrak Hemmoor

Ingo L/Shutterstock

Tijdreis onder water – Kreidesee Hemmoor, Nedersaksen

De voormalige krijtsteengroeve werd in de jaren 70 van de vorige eeuw stilgelegd en onder water gezet, en lijkt zo de tijd te hebben bevroren onder het wateroppervlak. Langs de oude hoofdstraat kun je de restanten ontdekken van huizen, bossen, apparaten en voertuigen die zich ooit buiten de groeve bevonden en na het uitschakelen van de pompen zijn verzonken. Met een diepte van maximaal 60 meter en een zicht van 30 meter is het meer bij Cuxhaven een absolute ‘must-see’ voor duikers van ieder niveau.

 

Shutterstock

Als snotolven eieren leggen – Duitse Oostzee

De Oostzee is vermoedelijk het bekendste duikgebied van Duitsland en biedt tal van duikmogelijkheden, voor beginners tot profs. Met een overvloed aan historische duikplekken, vooral overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, is de Oostzee bijzonder aantrekkelijk voor duikers. Er zijn in totaal meer dan 1000 wrakken gevonden in het Duitse deel van de zee, terwijl dat maar een tiende van het totale oppervlak uitmaakt. Een van de bijzondere duikhoogtepunten is de plaats Rerik in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Hier kun je in één duikgang meteen meerdere scheepswrakken en wrakken van U-boten ontdekken. Maar afgezien van de wrakken boeit de Oostzee ook door zijn kleurige en soortenrijke onderwaterwereld, en vooral de paaitijd van de snotolven is een bezienswaardig natuurverschijnsel.

Shuttertsock

Info: de PADI (melden? Professional Association of Diving Instructors) biedt met hun Dive Guide voor Duitsland zowel geïnteresseerde nieuwelingen als ervaren duikers de mogelijkheid duikcursussen en duiktochten bij hun in de buurt te vinden en te boeken.