TOP
Sandra Grunewald
Zonsondergang over de Englische Garten München

Stadswandelingen door München

Zin om München te voet te verkennen? De twaalf kilometer lange oost-westpassage door de hoofdstad van Beieren laat ons de schoonheid van de stad zien. Wie hier langswandelt, leert München op een heel bijzondere manier kennen. Hetzij aan een stuk, hetzij in aangename etappes, op deze routes wachten bezienswaardigheden op je als Slot Nymphenburg, groene parken als de Englische Garten en typisch Münchener plekken als de traditionele brouwerij Löwenbräu. Auf geht’s naar het stadswandelen in München.

 

Etappe 1: Een natuurlijke idylle – Van de Prinzregentenplatz tot de Chinesischen Turm

Prinzregentenplatz in München

Framalicious/Shutterstock

 

Het imposante theatergebouw aan de Prinzregentenplatz is het startpunt voor de stadswandelingen. Van hieruit slenter je langs de voorname Villa Stuck, waarin zich de werken en beelden van de gelijknamige kunstenaar bevinden. Een kort bezoek is de moeite waard, alleen al vanwege het weelderige interieur. Iets verder bereik je de Freidensengel. Het reusachtige standbeeld van de godin Nike troont indrukwekkend op een 23 meter hoge zuil, brede zigzagtrappen voeren omhoog naar haar sokkel.

 

Chinese Toren en Surfer

Sarah Donovan I Luis Fernando Felipe Alves

Over de Max-Joseph-brug en langs de Isar kom je vervolgens in de Engelse Tuin, waar je je voeten omhoog kunt leggen, naar de surfers in de Eisbach kijken en genieten van het leven in het park. Bij de Chinese Toren in het zuiden van de Englische Garten eindigt deze etappe. De biertuin hier nodigt door zijn ontspannen sfeer uit een welverdiend helder biertje te nemen en misschien ook een hartige Beierse Schmankerl. Tenslotte is de kleine klim naar de ronde tempel Monopteros de moeite waard vanwege het heerlijke uitzicht over een van de grootste stadsparken ter wereld.

Etappe 2: Pure kunst – van de Engelse Tuin naar Marxvorstadt

Englischer Garten München

Unsplash

De tweede etappe kun je daar meteen achteraan doen, of hem als zelfstandige stadswandeling door München ondernemen. De tour gaat verder vanaf de Chinese Toren de Engelse Tuin uit, richting Amalienstraße. Onderweg kun je op warme dagen je voeten heerlijk laten afkoelen in de Schwabinger Bach. Bij aankomst in de studentenwijk Marxvorstadt vind je talrijke cafés voor een versterkend ontbijt, bijvoorbeeld in het Dinatale Café. Daarna kun je hier heerlijk rondslenteren en het is ook de moeite waard om een blik werpen in de imposante entree van de Ludwig Maximilians-Universiteit, waaraan bijvoorbeeld de gezusters Scholl (bekend als verzetsstrijders) hebben gestudeerd.

 

Siegestor en Pinakothek in München

Tim Hufner

Bij de Verrückten Eismacher, pal voor de ingang, kun je ongebruikelijke soorten ijs proberen. Wie het aandurft, neemt bijvoorbeeld een bolletje ‚rolmops‘. Omdat kunst en cultuur in München natuurlijk niet mogen ontbreken, lopen we een paar passen door naar het kunstgebied. Hier liggen 18 musea en galeries van wereldklasse bij elkaar, bijvoorbeeld het Museum Brandhorst of de Pinakotheken. Je hebt dus keuzestress. Na het museumbezoek kun je op de Königsplatz nog wat genieten van de grandioze architectuur en de reuring.

Etappe 3: Op naar het kasteel – van de museumwijk naar Schloss Nymphenburg

Biergarten in München

Clay Banks

De laatste etappe van onze tour door München voert ons meteen naar de traditionele brouwerij in de Löwenbräukeller. Hier kun je in de biertuin aansterken voor de laatste kilometers, maar je beleeft er ook het echte Beierse gevoel, inclusief blaaskapel. Daarna mogen de voeten zich even ontspannen: we gaan bij uitzondering verder met de tram!

 

Unsplash

Als je bent aangekomen in het zogenaamde Kreativquartier, duik je onder in een wereld van graffiti, wilde tuinen en industriële cultuur. Hier vinden ook regelmatig leuke evenementen en concerten plaats. Te voet ga je langs het Nymphenburger kanaal naar het doel van onze reis: Schloss Nymphenburg. Na een bezichtiging van dit voorname gebouw eindigt de stadswandeling door München in het romantische kasteelpark.

Meer info over stadswandelingen in München vind je bij München Tourismus. https://www.muenchen.travel/artikel/stadt-viertel/stadtwandern-muenchen-ost-west