TOP
Patino
Oktoberfest reuzenrad München

O’zapft is! Als Beieren feestviert

Twee jaar lang moesten de Münchenaren het zonder hun vurig geliefde Oktoberfest stellen. Nu is het in de late zomer weer zo ver. Dan wordt met traditionele gezelligheid en Beiers plezier weer feestgevierd op de Theresienwiese. Je kunt je voorstellen dat het dit jaar bijzonder druk wordt. Te vol naar jouw smaak? Maar de feeststemming wil je toch niet missen? We hebben voor jullie een paar echt goede tips verzameld voor Oktoberfest-belevenissen buiten de Theresienwiese.

 

Weisngaudi

Een hartige Beierse hap, een koel witbiertje, live-blazersmuziek erbij, en dat alles in hartje München. Kan het nog beter? Stipt aan het begin van het Oktoberfest vindt dit jaar op 17 september in Schneider Bräuhaus im Tal de ‘Wirtshauswiesn’ plaats. Bands als Die vier Hinterberger Musikanten en de Tafernmusikanten zorgen voor een uitgelaten sfeer. De gasten mogen zich bovendien verheugen op klassieke brouwerij-Schmankerl (snacks), de nieuwe Festweisse en bijzondere Wiesn-acties, zoals Wiesn-Glupperl (wasknijpers), -nagels en nog veel meer.

Bier drinken met vrienden

KarepaStock

Brez’n en bier

Eindelijk kunnen de dirndl en de lederhosen weer uit de kast. Ze komen in het blauw-wit versierde teatro-Spiegelzelt  bijzonder goed tot hun recht. In het kader van de serie shows van Schuhbecks Carousel lokt vanaf 16 september de combinatie van sfeervolle partymuziek van de geliefde Wiesnband Flat Out en spectaculaire acrobatiek. Bier, borden hartige hapjes en zoete Schmankerl vergroten de trek in samen versteld staan, feestvieren en genieten.

 

Bier, bier en nog eens bier

De verschillende biersoorten van de familiebrouwerij Gebr. Maisel  zullen je enthousiast maken. Of het nu Frankische of Beierse klassiekers zijn als witbier, helder en donker Landbier of moderne bierspecialiteiten als pale ale of IPA, wat Indian Pale Ale betekent. Een bijzonder hoogtepunt vindt plaats in de herfst, als je buiten de overvolle Wiesntenten in München kunt genieten van biergenot op het Craft Brauer Festival op het brouwerijterrein van Maisel & Friends. Dan schenken elf brouwerijen uit Duitsland en Europa hun bieren. Daarnaast zijn er de heerlijkste ‘Sounds’ en kostelijk streedfood. Als je daar geen honger van krijgt.

Glas wijn

Shutterstock.com/Vovidzha

… en nu eens wijn

Hoe mooi volksfeesten ook zijn, bier is toch niet jouw ding? Dan op naar een alternatief programma van een iets ander gehalte. In Iphofen  in het Frankische wijngebied wordt op 8 oktober traditioneel de ‘Letzte Fuhre’ binnengehaald. Met andere woorden: de laatste lading vers geoogste druiven worden vanuit de wijngaard naar huis gebracht op het wijndomein, waarmee het einde van de wijnoogst wordt ingeluid. En dat is een belevenis, want dan trekken de feestelijk versierde wagens van de wijnboeren onder muzikale begeleiding naar het marktplein van Iphofen, waar Frankische specialiteiten als Bremser, Schmalzbrot, bratwurst en natuurlijk Iphofer wijn erop wachten om te worden geproefd. De klassieke wijnen van de streek zijn overigens onder anderen Silvaner, Müller-Thurgau, Riesling en Bacchus. Wohlsein!