TOP
Björn Wylezich/Shutterstock.com
Boot in de haven van Müritz

Vakantie op een woonboot in Brandenburg

Neem me mee op reis naar de 1.000 meren van de Mecklenburgische Seenplatte en naar Brandenburg! Wie deze zomer zin heeft de koers zelf te bepalen, gaat het water op en brengt de vakantie door op een woonboot. Ahoi!

Water zover het oog reikt

Onder het motto ‘Alle man aan boord!’ kan de zomer op een woonboot van Locaboat rustig komen. Als je koers zet naar de Mecklenburgische Seenplatte tussen Rostock en Berlijn, vind je een landschap met water voor zover het oog reikt. In idyllische bochten wachten verborgen ankerplaatsen, waar je een heerlijke verkwikkende duik neemt in water van uitstekende kwaliteit. En dat is helemaal geweldig!

Foto: Locaboat Holidays

Het grootste meer van Duitsland

Als het anker weer gelicht is en de tocht wordt voortgezet, zul je langs het water imposante gebouwen ontdekken zoals het Schloss Rheinsberg, dat op de oostoever van de Grienericksee ligt en als voorbeeld voor Schloss Sanssouci diende. Het middelpunt van het Mecklenburg-Voorpommerse vaargebied, dat vrijetijdskapiteinen zonder vaarbewijs mogen bevaren, is de Müritz. Het is met 112 vierkante kilometer het grootste meer van Duitsland en een belangrijk deel van het nationaalpark Müritz.

Wie geluk heeft, kan aan boord of tijdens een wandeling aan land een visadelaar, bever, visotter of kraanvogels spotten. Toch liever een flinke wandeling maken? Een uitstapje in de beukenbossen van het nationaalpark Müritz, dat is uitgeroepen tot UNESCO Wereldnatuurerfgoed, is zeker aan te bevelen. En voor diegenen, die nog wat over de natuur willen leren, is het bos-leer-pad Serrahn een aanrader.

Foto: Locaboat Holidays

Omgeven door eilanden

In Fürstenberg, dat 80 kilometer van Berlijn midden in het Ruppiner Land ligt, is nog een vertrekplaats van Locaboat. Omgeven door drie eilanden en gelegen tussen de Röblinsee, Baalensee en Schwedtsee is de enige waterstad van Duitsland het perfecte uitgangspunt om het omliggende bos- en merengebied met de woonboot te verkennen.

Het kleine vlotvaardersstadje Lychen en  Himmelpfort – het ‘hoofdkwartier van de kerstman’ – liggen hier ook. Op weg naar Berlijn vaar je langs historische stadjes zoals Templin, waar bondskanselier Angela Merkel o.a. woonde. Onderweg kun je even aanleggen bij boerderijen, waar je allerlei lekkere dingen kunt proeven. Trek in een zelfgemaakte geitenkaas? Als je nu nog geen zin krijgt in een vakantie op een woonboot… (Voor 2 tot 5 personen kost een week huur vanaf € 952.)

Foto: Locaboat Holidays