TOP
Foto: Dagmar Schwelle
Weekmarkt Domplatz

ZOMAAR EEN DAGJE MÜNSTER

Waarmee begin je als je iets leuks wilt vertellen over Münster? Münster heeft een interessant verleden en het heden heeft ook heel wat verrassingen in petto. In ieder geval valt het op, dat er heel veel jonge mensen zijn. Een studentenstad met diverse universiteiten en dat zorgt voor een ontspannen sfeer. Vooral in de zomer heerst er langs het water, op de grasvelden en de terrasjes in de stad een gezellige drukte.

Tekst: Carla de Hoog-Broeksteeg

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen

En dan die fietsers. Münster is één van de weinige steden in Noordrijn-Westfalen, waar de fietsers in het verkeer een belangrijke plaats innemen, zo niet dé belangrijkste plaats. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: Als je in Münster in het centrum wandelt, kijk dan uit want, de fietsende Münsteraner schieten aan alle kanten langs je heen. Heel grappig was de fiets-minded versiering in de St. Paulus-dom ten behoeve van het ‘Erntedankfest’, het oogstfeest. Tussen de pompoenen, aardappelen, groentes en bloemen stond  – jawel – ook een fiets, compleet met een tas met baguettes aan het stuur. Het bewijs vind je hieronder.

Erntedankfest Münster dom

Hoe laat is het over 50 jaar?

In diezelfde kerk zijn flink wat interessante kunst- en andere uitingen te vinden. Heel opvallend is de astronomische klok, direct tegenover de ingang. Het is een ingenieus kunstwerk uit de late middeleeuwen, waarop de kalender tot in het jaar 2071 is af te lezen.  De klok heeft zeven wijzers met planeten, waarvan de zon de tijd aangeeft. Overigens loopt de zonnewijzer tegen de ‘gewone’ richting van de klok, dus linksom. Elke dag om 12 uur (op zondag om 12.30 uur) draaien de Drie Koningen een ronde om Maria en het Jezuskind op haar schoot.

Astronomische klok St. Paulus-dom, Münster

Wahlscheibe Gottes

De Dom zelf stamt in de huidige vorm uit 1225 en gold als de moederkerk van het bisdom Münster. Het gebouw is in de 2e Wereldoorlog zwaar beschadigd. Gelukkig kon de inventaris gered worden en is de kerk na de oorlog op het westelijke portaal na naar origineel voorbeeld weer opgebouwd. De westelijke façade is in een met de rest van de kerk contrasterende, strakke, moderne stijl opgetrokken wand. In het midden zijn twaalf ronde vensters cirkelvormig om een vierkant van nog vier vensters geplaatst. De goedkeuring van dit weinig traditionele ontwerp heeft in de zestiger jaren enorme discussies in Münster teweeggebracht. En ook tegenwoordig nog gebruiken de bewoners in de stad verschillende bijnamen voor de rozet van vensters (o.a. Wahlscheibe Gottes, kiesschijf van God).

Münster van boven

Foto: Lukas Hoppe

Wederopbouw van Münster

Overigens was de St. Paulus-dom bij lange na niet het enige gebouw dat in de Tweede Wereldoorlog beschadigd is door bombardementen van de geallieerden. Een groot deel van Münster was verwoest en lag in puin. Het stadhuis, was op de voorgevel na verdwenen, de Prinzipalmarkt was weg en ga zo maar door. Als je tegenwoordig in Münster rondloopt, wordt je omgeven door heel veel prachtige historische bouwwerken. Ja, dat denk je. Niets is minder waar. Zoals in Rotterdam werd gekozen voor de wederopbouw van een nieuwe moderne stad, zo werd in Münster het tegendeel besloten en werd de binnenstad aan de hand van bewaard gebleven tekeningen en plattegronden zoveel mogelijk naar origineel voorbeeld herbouwd. En het is echt mooi in Münster. Heerlijk om te wandelen en heerlijk om te winkelen.

Prinzipalmarkt-Sommer_

Foto: Ralf Emmerich

Shoppen

Winkelen kun je bijvoorbeeld uitstekend in het centrum. Op de prachtige Prinzipalmarkt die is omgeven door de statige patriciërs huizen, het stadhuis en de Lambertikerk. Maar er zijn nog andere wijken, waar je heerlijk kunt slenteren en rondkijken. Het Kuhviertel bijvoorbeeld bestaat uit kleine steegjes en straatjes met veel gezellige cafeetjes en restaurants en met een flink aantal galerieën en antiekwinkels. Voor mode, schoenen en sieraden moet je in de Salzstraße zijn en het Kiepenkerlviertel staat bekend om zijn lifestyle.

Dit zijn er een paar, maar er zijn in Münster nog veel meer karakteristieke plekken om heen te gaan. Behalve leuke winkels heeft Münster een aantal weekmarkten, waar de inwoners van de stad ook graag heen gaan om verse, vaak bio-streekproducten in te kopen. Heel bekend is de bio-markt op woensdag- en zaterdagmorgen op de Domplatz. En op vrijdagmiddag is daar de ecologische boerenmarkt, waar behalve allerlei producten van de boerderijen uit de omgeving ook verrukkelijke Spaanse en vegetarische gerechten worden aangeboden.

Weekmarkt Damplatz

Foto: Dagmar Schwelle

Lekker eten

Overigens lekker eten en drinken kun je bijna overal in Münster. Dankzij de de duizenden studenten die de stad bevolken en de grote verscheidenheid aan nationaliteiten, is het gastronomische aanbod heel divers en internationaal.  En behalve de internationale keukens is er natuurlijk de eigen, traditionele Westfaalse keuken. Deze worden geserveerd in de oergezellige traditionele huizen zoals Altes Gasthaus Leve, het oudste van de stad of Pinkus Müller. Van de oorspronkelijk 150 altbier-brouwerijen is Pinkus Muller de laatste overgeblevene. De familie Pinkus brouwt al sinds 1816 in de 5e generatie.

Westfaalse keuken

Foto: Ralf Emmerich

En zoals dat bij jonge mensen nou eenmaal zo is, begint het leven pas ’s avonds laat. In het Hafenviertel  bijvoorbeeld is tot diep in de nacht een actief uitgaansleven in de mooie oude havengebouwen aan het water.

Een dagje is voor Münster niet genoeg

Het is inmiddels wel duidelijk, dat een dagje Münster niet genoeg is om volop te genieten van al het moois wat de stad te bieden heeft. En dan hebben we het nog niet gehad over de talrijke musea, zoals het hypermoderne LWL Museum für Kunst und Kultur, het Picasso Museum, het Stadtmuseum, het Museum voor Lakkunst, het openluchtmuseum Mühlenhof en nog veel meer. Als je op de Prinzipalmarkt bent moet je natuurlijk ook even naar binnen lopen in het historische stadhuis met de Friedenssaal, waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd afgesloten.

Friedenssaal

Foto: Pamela Burbach

Kortom, maak er gerust een lang weekend van, je zult je zeker niet vervelen! Om te overnachten is het Mövenpick Münster aan de rand van het centrum een aanrader. En om je helemaal perfect voor te bereiden kun je bij Münster Information gratis brochures bestellen; vele ook in het Nederlands.

Info

Münster Information, Heinrich-Brüningstraße 7, 48143 Münster

Telefoon: +49(0)251 492 2710, www.tourismus.muenster.de

of bij

Informatiepunt in het historische stadhuis, Prinzipalmarkt 10, 48341 Münster

Telefoon: +49(0)251 492 2724