TOP
Dominik Ketz
Fuchskaute in het Westerwald

Op pad in het Westerwald – volg je eigen natuur!

Het Westerwald met zijn karakteristieke heuvels en dalen, verre uitzichten en panorama’s om van te dromen, presenteert zich als een ideaal wandelparadijs in het westen van Duitsland. De regio tussen Keulen en Frankfurt onderscheidt zich niet alleen door zijn indrukwekkende natuur, maar ook door zijn ongerepte dorpen, streekgebonden keuken, unieke ambachten en de hartelijke gastvrijheid van de mensen.

Uitzicht vanaf de Weißenfelser Ley
Uitzicht vanaf de Weißenfelser Ley. I foto: Andreas Pacek für Westerwald Touristik-Service

Meer dan bos alleen 16 etappen op de Westerwaldsteig

Een uitzonderlijk hoogtepunt voor wandelliefhebbers is de WesterwaldSteig, een van de Top Trails of Germany. Met 235 kilometer is de WesterwaldSteig de langste etappewandeling van het Westerwald. Met 16 etappes van tussen de 6 en 20 kilometer laat ze je de natuur op een afwisselende manier beleven. Ze is als kwaliteitsweg “Wanderbares Deutschland” gecertificeerd en wordt om de drie jaar veelomvattend getest om de hoogste standaarden te waarborgen. De WesterwaldSteig verbindt Herborn in Hessen met Bad Hönningen am Rhein en leidt door wonderschone landschappen. De wandelaars komen bij een bezoek aan het Vogelpark Herborn, het Wildpark in Bad Marienberg of in het Grenzbachtal interessante dieren tegen. Er zijn talrijke indrukwekkende uitzichtpunten, bijvoorbeeld de Weissenfelser Ley en het Rossbacher Häubchen in het Naturpark Rijn-Westerwald. De wandelroute voert langs schilderachtige dorpen, historische steden en cultureel interessante plaatsen. Zo zijn het vakwerkdorp Mehren, het middeleeuwse stadje Hachenburg en de kloosters Marienstatt en Marienthal bezienswaardige reisdoelen. Maar de wandelaar komt ook het leven en werk van Raffeisen tegen. Het Westerwald is een streek met talrijke meren en waterwegen. Zo zijn onder meer de Heisterberger Weiher, de Krombachtalsperre en de Westerwalder Seeplatte geschikt voor verkoeling of boottochten. Geologische highlights zijn het Schauhöhle Herbstlabyrinth, het Stöffel-Park en het Dachschieferbergwerk Assberg.

oude markt in Hachenburg in Duitsland
De oude markt in Hachenburg. I foto: Dominik Ketz

Ontdek de fascinerende wereld van het Westerwald via de WesterwaldSteig en duik in de geschiedenis van de aarde en de geologie met deze unieke langeafstandswandeling.

Begin je wandeling met een bezoek aan het herfstlabyrint van Schauhöhle, de eerste druipsteengrot van Europa met een volledig LED-belichtingsconcept. Verken het grootste grottenstelsel van Hessen en een van de belangrijkste van Duitsland. Daarna gaat het verder naar de Steinkammern Breitscheid, waar archeologische vondsten je een blik in vervlogen tijden gunnen. Verken de Holzbachschlucht, een wonder van de natuur dat de Holzbach met zijn eroderende kracht in het vulkanische gesteente heeft uitgegraven. Ga op in de imposante wanden van basalt die zich hier tot een hoogte van 30 meter verheffen boven het smalle dal.

Twee mensen kijken naar de Holzbachkloof vanaf een brug in het Westerwald in Duitsland
Holzbachkloof I foto: Dominik Ketz

Bezoek het Stöffel-Park, een tertiair en industrieel belevingspark dat inzicht geeft in 25 miljoen jaar geschiedenis van de aarde. Ontdek de historische gebouwen van de basaltverwerkende industrie en een afzetgebied van fossielen van wereldformaat. In het Basaltpark Bad Marienberg komt u meer te weten over de vulkanische activiteit in deze regio van 25 miljoen jaar geleden. Verdiep je in de geschiedenis van de basaltwinning en bezichtig het natuurmonument Kleiner und Grosser Wolfstein, dat ongeveer 25 miljoen jaar geleden is ontstaan als gevolg van een vulkaanuitbarsting.

Vogelperspectief op het meer van Manroth in het Westerwald
Vogelperspectief op het meer van Manroth in het Westerwald. I foto: Dominik Ketz

De dakleisteengroeve Assberg in Limbach geeft je een kijkje in de leisteenwinning, zowel boven- als ondergronds. Verken de dagbouw en de mijn 20 meter onder de grond. Beklim de top van de  vulkaan Bertenauer Kopf en geniet van de ongerepte natuur en de grootse uitzichten op het Zevengebergte. Ontspan aan het turquoise-blauwe basaltmeer Manrother See, dat vertelt over het steenrijke verleden van de regio. Beklim het Rossbacher Häubchen en kom meer te weten over de basaltwinning van 1883-1942. Geniet vanaf het uitzichtplatform van een heerlijk panorama over het Wiedtal en nog verder, tot aan het Zevengebergte. Op de Malberg wacht een uitzichtplatform op je met een kruisbeeld op de top en een geweldig panoramisch uitzicht. En leer meer over de vroegere basaltgroeve voor zuilvormig basalt op het Basaltleerpad.

Roßbacher Häubchen in het Westerwald in Duitsland
Roßbacher Häubchen in het Westerwald in Duitsland.I foto: Dominik Ketz

Ontdek al deze highlights en nog veel meer tijdens je wandeling over de WesterwaldSteig. Beleef natuur, cultuur en geschiedenis in een unieke omgeving!

Westerwaldsteig -belevenislussen om rond te wandelen

Houd je meer van rondwandelingen en wil je tegelijkertijd delen van de WesterwaldSteig leren kennen? Dan zijn de WesterwaldSteig belevingslussen helemaal wat je zoekt! Hier worden deel-etappes van de WesterwaldSteig met andere inspirerende wandelingen gecombineerd in een rondwandeling. Ideaal om het heerlijke landschap van het Westerwald te verkennen. Start en finish liggen daarbij altijd op hetzelfde punt. Dat zorgt voor een makkelijke reis heen en terug en maakt van de ‘belevingslussen’ ideale dagtochten.

Digitale wandelpas!

In het Westerwald kun je niet alleen afwisselende wandelingen maken, maar ook stempels verzamelen: met de eerste Westerwald-brede digitale wandelpas! Het downloaden van de app Summit Lynx is gratis.

Twee mensen lopen op een brug over de Dreifelder Weiher, een van de meren in het Westerwald Seeplatte
Dreifelder Weiher, een van de meren in het Westerwald Seeplatte. I foto: Dominik Ketz

Met de “Rheinland-Pfalz erleben”-app ben je altijd goed op de hoogte

Als je in Rijnland-Palts op pad bent op wandel- of fietsroutes heb je met de gratis “Rheinland-Pflaz erleben”-app een betrouwbare gids, die je ook kunt gebruiken om je tour vooraf te plannen. Roep de tour- en etappebeschrijvingen op en download ze direct op je mobiele device. Ook bezienswaardigheden, horeca en evenementen kun je met de app tevoorschijn halen. Bovendien kun je met de Around me-functie de input direct op de kaart laten aanduiden en zo bijvoorbeeld restaurants in de buurt in één oogopslag vinden. Daarnaast kun je met de routing-functie ook afzonderlijke fiets- en wandeltochten plannen. Met de navigatie-functie heb je de mogelijkheid om je van A naar B te laten navigeren. Bovendien worden de snelheid, hoogtemeters en de resterende tijd aangegeven.

Meer info en gratis prospectusmateriaal over de WesterwaldSteig en meer interessante wandeltochten in het Westerwald:

Westerwald Touristik Service

56410 Montabaur

Tel +49 2602/3001-0

mail@westerwald.info

www.westerwald.info/nl

Header foto: Fuchskaute in het Westerwald I Dominik Ketz