TOP
Foto: Der Tegernsee/Julian Rohn
Skiers op een berg Wintersport aan de Tegernsee

Winterpret aan de Tegernsee

Een winterdag in het dal rond de Tegernsee zonder te skiën? Dat kan. En wie toch per se op de lange latten wil staan, rijdt een paar kilometer verder naar Sudelfeld.

Tekst: Jochen Müssig

Zonsondergang boven de Alpen aan de Tegernsee in Beieren

Foto: Christina Fink

Ze hebben elkaar gevonden. Zij, 32 jaar oud, Nederlandse en met haar dochtertje onderweg. Hij, een heel stuk ouder, want ongeveer 125 miljoen jaar geleden in het Krijt langzaam groot geworden en tegenwoordig een van de meest geliefde bergen van de Duitse Alpen.

Deze Nederlandse heet Antje, is opgegroeid op 7,30 meter boven nul in het Nederlandse Heino bij Zwolle en is verliefd op hém: de 1722 meter hoge Wallberg. “Een toffe jongen, met op de top ook nog een kruis, zonder de gebruikelijke ski-drukte en met hemelse uitzichten! Helemaal te gek! Ik ben dol op hem!” Beneden glinstert de Tegernsee die niet bevroren is, maar wel midden in een verse witte deken ligt. Ook de omliggende bergen dragen zware sneeuwlasten, waardoor de bomen nog nauwelijks te zien zijn. De elfjarige dochter van Antje dringt aan: “Mama, kom nou!”

Kerkje op de Wallberg aan de Tegernsee in Beieren

Foto: Martin Erdniss

Dolle pret in de sneeuw

Stipt tien uur: een van de sportiefste en langste natuurrodelbanen van Duitsland ligt geduldig te wachten. Ruim 6,5 kilometer sleeën betekent 6,5 kilometer dolle pret in de sneeuw. De zon schijnt, de sneeuw glinstert, ijskristallen stralen en de lucht heeft een diepblauwe kleur, zoals je die alleen in de bergen ziet. Daar krijg je kriebels van in je buik. Wie dat leuk vindt, laat zich met de gondel in nul komma niks nog een keer naar boven brengen. Nou ja goed, de rit duurt 15 minuten, maar dan ben je ook 825 meter hoger, klaar voor een nieuwe afdaling op je rodel.

Bij helder zicht kun je vanaf de top de andere bergtoppen zien, tot wel honderd kilometer verderop. Een van de rodelaars staart in de verte en pakt en passant een chocoladereep voor zijn zoon uit. Een ander is de rust zelve. Hij zit zonder zich te bewegen als een Boeddha in de sneeuw en lijkt zich bezig te houden met alpine filosofische overpeinzingen. Totdat er een man aankomt, die vrolijk loopt te zingen.

Op de Wallberg stappen we weer op onze sleetjes! Het dal rond de Tegernsee en de omliggende bergen, de Schliersee en Spitzingsee, Bayrischszell met het skigebied Sudelfeld en de Wendelstein lijken zo uit een plaatjesboek van Oberbayern te komen. Wat je voor je ziet zijn geen clichés, het is realiteit. Als de natuur tovert, kan er zo’n prachtige regio als het Tegernseer Tal tevoorschijn komen. En bedekt onder een laag sneeuw is het nóg mooier!

Gebraden Varkensvlees is een vast onderdeel van de Beierse keuken

Foto: Slawomir Fajer

Een Beierse lunch hoort ook bij de winterpret aan de Tegernsee

Tussen de middag wordt er geluncht in Kreuth. In de oven suddert een typisch gerecht uit de Beierse keuken, een stuk gebraden varkensvlees. Na tweeënhalf uur is het vlees gaar en wordt het voor € 9,90 geserveerd met een saus van donker bier in het oergezellige Gasthaus Altes Bad, dat midden in het ondergesneeuwde bos ligt. Degelijke Beierse gerechten, natuurlijk ook ‘Kaiserschmarrn’ met rozijnen op de dessertkaart. Precies wat je verwacht. Eigenaresse hertogin Helene in Bayern houdt haar pachters goed in de gaten.

Het kuuroord Kreuth is in de winter absoluut sneeuwzeker. De parochiekerk uit de 12e eeuw is het oudste Leonhardi-heiligdom in Beieren en hier worden elk jaar de ‘Leonhardi-ritten’ gehouden, waarbij de dieren worden gezegend. Maar Kreuth is vooral bekend uit de tijd dat in Wildbad Kreuth de Beierse partij CSU haar besloten vergaderingen hield. Vanuit deze afgelegen plaats liet zij de rest van de republiek met nieuwe ideeën opschrikken, zoals het Kreuther Trennungsbeschluss, waarbij de CSU uit de coalitie met de CDU wilde terugtreden.

Afdaling in de sneeuw aan de Tegernsee

Foto: Der Tegernsee/Julian Rohn

Je voelt je als een koning

Hiervandaan vertrekt de rit met de arrenslee door het sprookjesachtige bos. Koetsier Bierschneider gooit een op de ruggen van de paarden voorverwarmde deken over de schoot en benen van zijn gasten en zet de twee pk’s in beweging. Door de koude, heldere lucht bevriezen je neushaartjes. De Appaloosa-paarden laten de bellen van de koets klingelen. Je voelt je als een koning die zijn grondbezit inspecteert, in dit geval het beschermde natuurgebied van de Weissach-oevers.

De eerste stop is bestemd voor een glas glühwein. Heerlijk! “Skiërs”, zo vertelt de koetsier tijdens de pauze,“ zijn er hier niet zoveel. Die zijn allemaal op de Sudelfeld boven. Maar rijke mensen”, en hij haalt even diep adem, “daar zijn er veel van in het dal…” Hoewel ‘Lago di Bonzo’ niet aardig is bedoeld, is het toch de bijnaam van de Tegernsee. Soms boosaardig, soms jaloers of minachtend. Het is een uitdrukking als reactie op de rust en rijkdom, op de gelatenheid en de gezelligheid en op schoonheid en perfectie. Alles is precies dáár waar het hoort te zijn. Afval in de vuilnisbak, bankbiljetten bij de dorpsbank. De welstandsbuik steekt in een Lederhose en de hoed met een kwast van gemshaar ligt op de hoedenplank van de BMW 7.

Sneeuwwandelaars op de flanken van een berg aan de Tegernsee in Beieren

Foto: Der Tegernsee/Hansi Heckmair

Een van de duurste regio’s

Deze eigenschappen van de inwoners zie je terug in de streek. Daarom ziet de Tegernsee eruit als een plaatje. Alsof de omliggende bergen en bossen op maat gemaakt en liefdevol geschilderd zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ‘Lago di Bonzo’ bekendstaat als een van de duurste regio’s van Duitsland, dankzij veel bekende en nog veel meer onbekende rijken, met goudomrande brillen en in een dure loden jas. Rottach-Egern behoort niet voor niets tot de tien welvarendste gemeentes in Duitsland.

Het is kort na vier uur, de zon is achter de bergen verdwenen en het wordt snel merkbaar kouder. Maar niet voor lange tijd, want het het volgende doel is de hete ‘Irmi’ voor een saunabezoek. Die is uniek: van de saunaboot ‘Irmingard’ kun je na in een omgeving van 95 °C te hebben getranspireerd direct in de 2 °C koude Tegernsee springen, voor een bijna echte Finse sauna-ervaring. De boot is onderdeel van ‘Monte Mare’, waar je in totaal uit zes stoombaden en sauna’s kunt kiezen. Het is de perfecte afsluiting van een dag winterpret aan de Tegernsee onder het motto: meer Beieren kan niet.

Meer informatie over winterpret aan de Tegernsee

De Wallberg-Bahn in Rottach-Egern is het gehele jaar geopend van 8.45 tot 16.30 uur. Enkele reis: € 11 voor volwassenen, kinderen € 6. Op 1620 m ligt het panoramarestaurant met een 270°-glasgevel en ligstoelen, ook in de winter.

Kutschenfahrten Bierschneider, Kreuth, prijs per rit met koets of arrenslee, max. 5 personen € 85. Telefoon +49(0)8029/232.

Monte Mare Seesauna, Tegernsee, is het hele jaar open van 10 tot 21 uur. Entreeprijs vanaf € 18. Telefoon +49(0)8022/1874770

Skigebied Sudelfeld, Bayrischzell met 14 liften en 31 km afdalingen

Gasthaus Altes Bad, Wildbad Kreuth, geopend woensdag t/m zondag 11 tot 19 uur. Telefoon +49(0)8029/304

Hotel Das Tegernsee, Tegernsee, kasteeltje met prachtig uitzicht, fine dining en spa. Tweepersoonskamer vanaf € 255. Telefoon +49(0)8022/1820