TOP
foto: Thomas Ziegle/ Stadt Halle (Saale)
Marktplaats van de stad Halle an der Saale

Halle (Saale) – ronduit de reis waard

De grootste stad van Saksen-Anhalt ligt schilderachtig aan de Saale en op maar een steenworp afstand van zeven Unesco-Werelderfgoed – Halle is zo veel:

Welluidend

Als je het ‘Halle-lujah” van het grootste carillon van Europa hoort, ben je in de geboortestad van Händel beland. Om hun grootste zoon te eren nodigt het Händel-festival al honderd jaar baroksterren en -liefhebbers uit de hele wereld uit om naar Halle te komen. Als je iets moderners wilt, groove je bijvoorbeeld bij het festival Women in Jazz.

De componist Händel op de muur als graffiti in Halle (Saale).
De componist Händel op de muur als graffiti in Halle (Saale). Foto: Holger Burmeister/Alamy Stock

Groen

De levensader van de stad is de rivier de Saale die dwars door Halle stroomt en zo groene eilanden schept met knusse plekjes en ontelbare mogelijkheden om te recreëren. Geen wonder dat Halle een van de groenste steden van Duitsland is.

 

Het Peißnitzinsel is een riviereiland in de Saale
Peißnitz eiland in het hart van de stad. Foto: Stadtmarketing Halle (Saale) GmbH

Hemels

De magische hemelschijf van Nebra, die bij het UNESCO-documentenerfgoed ‘Memory of the World’ hoort, verduidelijkt de stand van de sterren in het Landesmuseum für Vorgeschichte, het Staatsmuseum voor de Prehistorie, een van de belangrijkste archeologische musea van Midden-Europa. Als je nog dieper wilt doordringen in de uithoeken van het heelal mag je een bezoek aan het in 2023 nieuw geopende en hoogst moderne planetarium van Halle niet laten schieten. Alleen al de architectuur van de voormalige gashouder is verbluffend.

Het planetarium van Halle is het grootste in Saksen-Anhalt - en ook het modernste.
Het planetarium van Halle is het grootste in Saksen-Anhalt - en ook het modernste. Foto: Thomas Ziegler/ Stadt Halle (Saale)

Historisch-gezellig en tegelijk jong en creatief

Halle verenigt oud en nieuw, jong en oud, flitsend stadsleven en ontspannen op het Saalestrand. De bijna ongerepte oude stad vertelt over de meer dan 1200 jaar oude geschiedenis van de stad. Een geschiedenis die nu wordt geschreven door bijna 245.000 inwoners, waarvan meer dan 20.000 studenten, wetenschappers en creatieve kopstukken uit de kunst en cultuur.

DJ-sessie voor een drankkiosk met jongeren
De DJ-sessies hier worden goed bezocht en de sfeer is echt goed. Foto: Matthias Behne

Cultureel

De altijd volle evenementenkalender nodigt je uit voor de volgende tentoonstelling in het Kunstmuseum Moritzburg, een concert in de opera of een ontdekkingsreis door de ‘Wunderkammer’, de rariteitenkabinetten van de Franckeschen Stiftungen (de Francke-stichting). Daar is ook het grootste vakwerkhuis ter wereld ondergebracht, dat meer dan honderd meter lang is.

Buitenaanzicht van het Kunstmuseum Moritzburg
Het kunstmuseum combineert moderne kunst in het architecturale omhulsel van een laatmiddeleeuwse bisschopswoning. Foto: Thomas Ziegler/ Stadt Halle (Saale)

Zoet en zout

Halle heeft zijn ontstaan te danken aan het zout. Het oudste broederschap ter wereld, de “Salzwirker-Bruderschaft im Tahle zu Halle”, ziedt nog altijd zout volgens de oude traditie. Culinair verleidt de stad bovendien met chocolade van het bedrijf Halloren, de oudste chocoladefabriek van Duitsland.

Halloren chocolaatjes zijn een specialiteit uit Halle. Foto: Thomas Ziegler/ Stadt Halle (Saale)

Ronduit een reis waard

Alleen al in en rond de stad van Händel vind je zeven van de 52 UNESCO-Werelderfgoedsites van Duitsland: de hemelschijf van Nebra in het Landesmuseum für Vorgeschichte Halle, de majesteitelijke Dom van Naumburg, het idyllische parklandschap van Dessau-Wörlitz, het toekomstgerichte Bauhaus in Dessau en Weimar, het schilderachtige Quedlinburg, de gedenktekens voor de wereldbestormende Luther in Eisleben en Wittenberg en het door Schiller en Goethe bepaalde klassieke Weimar. Die unieke gebouwen en schatten bevinden zich op maximaal 90 autominuten afstand, en vanaf centraal station Halle (Saale) zijn ze ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

De hemelschijf van Nebra is de oudste bekende afbeelding van kosmische verschijnselen. Foto: LDA Sachsen-Anhalt, Juraj Lipták

Plan je bezoek via www.visit-halle.com