TOP
Foto: Julian Hochgesang
Eerst naar boven en later naar beneden - zo is het leven van deze downhill-mountainbiker in Braunlage in de Harz

Braunlage in de Harz: lekker downhillen

Veel mensen hebben het fietsen terug ontdekt. De een als gezond, milieuvriendelijk vervoermiddel. De ander als manier om zo snel mogelijk van een beboste helling naar beneden te racen. Vooral voor de laatste groep is Braunlage in de Harz een interessante en uitdagende vakantiebestemming.

Een downhiller bij Braunlage in de Harz

Foto: Jan Kopriva

Voor uitgebreide downhill-tours is Braunlage het ideale startpunt. Het luchtkuuroord ligt direct aan de Nedersaksische grens met Saksen-Anhalt en vlak bij de Brocken, de hoogste berg van het Harzgebergte en heel Nedersaksen. De omgeving rondom Braunlage is sowieso bij uitstek geschikt om te fietsen, zowel voor ontspannen en lange fietstochten, als voor sportieve mountainbiketrainingen. En maak je geen zorgen: er zijn zo veel fietspaden van allerlei niveaus, dat het zelfs met een e-mountainbike uitdagend genoeg is.

Als je voor de eerste keer door het nationale park fietst, zal het je vast opvallen: het is er zo veelzijdig, dat je soms niet meer precies weet waar je bent. Zo fiets je nog idyllisch door het open veld, het volgende moment sta je oog in oog met een zee van rotsblokken of een sprookjesachtig bergmeer. Het zal in ieder geval niet snel vervelen.

Een mountainbiker fietst door een bos in de Harz

Foto: Alexandra Dech

Fietsroutes voor adrenalinejunkies

Maar nu even waar het om draait: in Duitsland zijn er veel middelgebergtes, zelfs ten noorden van de rivier de Main. De Harz heeft niet alleen de hoogste fietspaddichtheid van Duitsland, maar ook van heel Europa. Ja, dat lees je goed. Laat dat maar even bezinken. Echte downhillers kunnen hier terecht in vijf (in cijfers 5!) bikeparken, die alle voorzien zijn van een lift. Wat wil je nog meer?

Een pad met houten planken voor mountainbikers in de Harz

Foto: Marina Reich

Het MSB-X-Trail Bikepark Sankt Andreasberg is geschikt voor beginners. Hier is al een route van 12 kilometer uitgezet, maar je kunt ook gewoon al ‘free-ridend’ naar beneden. Daarna kunnen zowel beginners als de meer ervaren waaghalzen vijf minuten ontspannen in de lift naar de top. Gevorderde mountainbikers kunnen ook naar Bikepark Braunlage. Dit ligt meteen aan de Wurmberg en hoort officieel tot het stedelijke gebied van Braunlage. Hier ben je aan het juiste adres voor uitgestrekte fietsstukken, passages met rotsen en verreweg de langste afdaling van de Harz.

Fietsroutes voor mensen met een gezond gevoel voor zelfbehoud

Het kan ook een stuk minder spectaculair. Er zijn ook mensen die gewoon gezellig een stuk willen fietsen. Bij het toeristeninformatiecentrum van Braunlage vind je op dit vlak alles wat je hartje begeert. Wie zich niet te erg wil inspannen, kan bijvoorbeeld de 15 kilometer lange route fietsen die loopt van de markt in Braunlage, langs de gondelvijver van het Kurpark, daarna over het Klimapfad en door de wijk Königskrug tot aan Bikepark Braunlage (let op: laat je niet door downhillers overhalen om hier af te dalen!).

Downhillers en ook anderen mountainbikers vinden in Braunlage ideale omstandigheden voor hun sport

Foto: Jan Kopriva

Vanaf hier zijn het dan nog maar 500 meter naar het startpunt. Wie meer uithoudingsvermogen heeft kiest voor de ruim 40 kilometer lange route langs de Bodefälle (de watervallen van de rivier de Bode), daarna langs de Oderteich tot aan de Clausthaler Flutgraben. Vanaf hier gaat het terug naar de Wurmberg en dan is het nog maar 6 kilometer tot aan het beginpunt.

Braunlage in de Harz: een rondje draaien met een gids

De Harz rondom Braunlage heeft dus heel veel te bieden. Je kunt er ook voor kiezen om de routes niet op eigen gelegenheid, maar samen met een lokale gids te verkennen. Die zijn niet alleen erg vriendelijk, ze geven je ook tips voor een optimaal gebruik van de eigen of gehuurde fiets. Daarnaast kan de gids ook inschatten welke route voor een bepaald ervaringsniveau het meest geschikt is. Zo kan er helemaal niks verkeerd gaan.

Bergbloemen in de Harz

Foto: Marina Reich

Meer informatie over Braunlage in de Harz

Bezoek de website van Tourist-Information Braunlage.