TOP
Foto: Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG/Backen.de, Mai 2020

Biscuitdeeg maken? Oma heeft het perfecte recept

Op backen.de laat #unsereschlaueomi elke week baktips uit haar trukendoos zien – hier vind je oma’s lekkerste aardbeienbiscuitrol, stap voor stap uitgelegd.

Met oma bakken betekent in de keuken zitten en over haar schouder meekijken. Luisteren naar verhalen van vroeger, terwijl de geur van je lievelingstaart optrekt. Op www.backen.de is elke woensdag baktijd met oma: Onder de hashtag #unsereschlaueomi geeft de virtuele ‘omi’ slimme tips in rijm, die je zo snel niet vergeet. Misschien pik je tegelijkertijd wat van de Duitse taal op?

Zo heeft ‘Ein heißes Wasserbad dir die Aufregung spart, wenn der Kuchen sich nicht aus der Form lösen mag‘ (de taart in een heet waterbad dompelen, als die niet uit de vorm loslaat) heel wat bakkers gered. Ook bij gelatine in crèmetaarten, luchtig soesjesdeeg, glanzende couverture of het klassieke luchtig roerdeeg geeft oma uitstekende adviezen. De serie ‘Keine Angst vor…’ in de rubriek Magazin op backen.de laat daarbij ook nog zien wat je precies moet doen en legt uit waarom. En: als het misschien toch niet helemaal is gelukt, zijn er altijd wel ideeën die het probleem oplossen.

Ingrediënten aardbeienbiscuitrol

voor de biscuitrol

Een klontje boter om bakblik in te vetten

5 eieren (middel)

125 g suiker

1 zakje vanillesuiker

90 g tarwemeel

½ tl bakpoeder

 

voor de crème

350 g aardbeien

250 g slagroom

2 zakjes gelatine van 15 g

250 g magere kwark

1 el citroensap

Poedersuiker om te bestrooien

Bereiding

De bereiding van de aardbeienbiscuitrol is stap voor stap te zien in deze video.

Gouden tips van de slimme oma

Bijna iedereen is dol op de biscuitrol van oma en zou hem niet willen missen, maar wie waagt zich eraan? Met ‘unsere schlaue omi’ op backen.de is dit geen probleem meer, want hier zijn een paar gouden tips van de slimme oma: 

Op de bodem van de bakvorm een velletje bakpapier leggen, of de bodem invetten. In ieder geval mag de rand niet worden ingevet, want dan glijdt het deeg langs de vorm weer naar beneden. Voor een biscuitrol op een blik met aflopende randen het bakpapier omhoog vouwen. Tip: Het bakpapier met een beetje boter of maragarine aan het bakblik ‘vastplakken’, zodat het niet verschuift als het deeg er wordt opgestreken. 

Eieren volgens de 1-1-2-regel tot schuim slaan: 1 minuut eieren schuimig kloppen, 1 minuut suiker beetje bij beetje al kloppend toevoegen en 2 minuten verder kloppen. Dat is het grootste geheim van biscuitdeeg!

Meel en bakpoeder voorzichtig onder het eimengsel roeren en heel kort op de laagste stand van de mixer kloppen. Als te stevig geklopt wordt zakt het deeg in en wordt het vlak en vast. Nog beter is met een garde te roeren totdat het meel niet meer is te zien.

Het biscuitdeeg na het mengen direct in de bakvorm vullen en in de voorverwarmde oven zetten. Het bakpoeder reageert, zodra het met de overige ingrediënten in contact komt. Daarom snel werken – en het deeg mooi glad strijken, anders wordt het niet vlak. Een taartschep is hierbij een handig hulpmiddel.

Biscuitdeeg bij voorkeur met boven- en onderwarmte bakken, omdat bij hetelucht de bovenkant van de taart door de circulerende lucht te droog wordt.

Voor de ‘gaartest’ met een vinger heel kort en voorzichtig op de bovenkant drukken. Als de biscuittaart terugveert en er geen sporen achterblijven, is hij klaar.

Foto: istetiana/shutterstock.com

En nu de crème

Voor een crèmetaart met meerder lagen

Als het biscuitdeeg bij het bakken mooi hoog gekomen is, maar in het midden is ingezakt en een kuil heeft, snijdt dan de taart volgens het recept horizontaal door. Dan het deksel omgedraaid op de laatste crèmelaag leggen en glad met crème bestrijken. 

Voor de biscuitrol

Stort de biscuitplaat na het bakken op een stuk bakpapier. Hiervoor de rol gewoon met het bakpapier van het bakblik omhoogtillen en ondersteboven weer op het bakpapier leggen. Vervolgens af laten koelen.

Het bakpapier dan pas voorzichtig lostrekken. Tip: om een mooie gladde buitenkant te krijgen de deegplaat nog een keer voorzichtig omdraaien. Nu de vulling op de plaat strijken – aan de beide lange kanten 3 cm vrij laten, zodat de rol mooi opgerold kan worden. 

Bij het rollen aan de lange kant beginnen. Het eerste stuk op de crème vouwen. Vervolgens het bakpapier stukje voor stukje bij het oprollen omhoog trekken en steeds een klein stukje naar voren rollen. Denk erom de rol stevig op te rollen! Voor het opdienen met een scherp mes rechts en links dunne plakjes afsnijden, zodat een mooi gerold patroon is te zien.

Foto: Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG/Backen.de, Mai 2020

Brokkelig deeg? De redding is nabij: Biscuitsandwich

En wat doe je als de biscuitplaat te vast is geworden en bij het oprollen breekt? Dan maak je een biscuitsandwich. Voor een sandwich het deeg in rechthoeken of cirkels snijden of uitsteken. De schijven opensnijden, met crème vullen en als een sandwich samenklappen. Smaakt net zo lekker als de rol en geen mens weet dat het eigenlijk een biscuitrol moest worden!

Veel meer tips van de ‘schlauen Omi’

Wekelijks kijken meer dan 40.000 followers op instagram, facebook en pinterest naar backen.de voor oneindig vele baktips van de slimme omi van Dr. Oetker.  Gewoon onder #unsereschlaueomi kijken en het lijkt net of je weer bij oma in de keuken staat!