TOP
Herfst in de Platzs Altrhein Jockgrimm

Südpfalz: reis door de herfst

Als de dagen korter worden, het licht zachter en de lucht niet meer zo drukkend warm, is de tijd rijp om de natuur in te gaan. Als je zin hebt in herfstachtige wandel-, trek- en fietswegen, zul je – ingebed tussen Karlsruhe en Speyer en in de onmiddellijke nabijheid van Frankrijk – je geluk vinden in het Rijnland-Paltse Südpfalz. Waar precies? We verraden het jullie!

Het motto luidt: eerst lichamelijke inspanning en dan genot. En zo wandel, trek en fiets je tijdens het gouden seizoen over herfstige wegen door de Südpfalz. Langs bomen, struiken en wijnstokken in malse geel-, rood- en bruintonen, boomgaardweiden en kleurrijke ooibossen. En na het werk wacht uiteraard het genoegen van gezellige proeverijen in de vele wijnbouwbedrijven. Bezoekers verheugen zich daarbij niet alleen op de lokale kwaliteitswijnen, maar ook over de typisch Zuid-Paltse gastvrijheid.

Paar aan het picknicken in de herfstzon

Südpfalz

Kruid, bieten en snoekbaars

Van de Duitse wijnroute tot de Rijn en andersom loopt hij, de ongeveer 36 kilometer lange fietsroute ‘Vom Riesling zum Zander’ (‘Van riesling tot snoekbaars’). Plezierfietsers peddelen door weidse velden, weiden en romantische dorpen met historische vakwerkhuizen. Ze passeren kleine wijnbouwgebieden, groentetuinen en fruitplantages en bovendien het grootste gebied waar tabak wordt verbouwd van Duitsland. Aangezien het traject overwegend over goed aangelegde fietspaden gaat, is het bovendien heel geschikt voor het hele gezin. Het motto van de ‘Kraut-und-Rüben Radweg’ (‘Kool en bietenfietsroute’) is eerder culinair. Een echt smakelijke ontdekkingsreis, waarbij talrijke wijndomeinen en herbergen langs de bijna 140 kilometer lange route op je liggen te wachten, met regionale producten en inkijkjes in de lokale fruit- en groentekweek. Overigens zijn de deelnemende bedrijven te herkennen aan een boerderijbord met een biet erop. Dus ogen open!

Kraut und Rüben Fietsroute

Südpfalz

Peren, pruimen en appels

De herfst betekent in de Zuid-Palts natuurlijk ook fruittijd. Daaraan kun je je vooral goed vergapen op de fruitboomgaarden, waar peren, pruimen en appels in alle soorten en maten rijpen. Bijzonder interessant zijn de oude en zeldzame soorten als Weinling of Schafsnase, Boskoop of Kaiser Wilhelm. Als je meer wilt weten, moet je het 2,9 kilometer lange belevenispad lopen en je met interactieve informatieborden laten bijspijkeren over de regionale fruitsoorten en de grote soortenrijkdom van het ecosysteem. Natuurlijk bieden veel boerderijwinkels in de Zuid-Palts de mogelijkheid om de verschillende appelsoorten te proeven en te kopen. Ook op de ‘Büchelberg’ is het gezinsvriendelijke bijenleerpad met in totaal acht haltes die zijn gewijd aan ieder insect van belang dat bij de bestuiving van de fruitbloemen een onmisbare rol speelt en als welkome honingleverancier dient.

En ook op de ‘Treidlerweg’, die door een van de weinige internationaal beschermde en nog ecologisch intacte uiterwaardenlandschappen loopt, wordt het herfstachtig. De weg voert langs idyllische visdijken die met gele irissen, waterlelies en riet zijn bedekt. Gewoon alleen maar mooi!