TOP
foto:T VSSW/ Felix Meyer
Fietsroute Dresden

Fietsen langs de Elbe: van Dessau naar Saksisch-Zwitserland

Hij staat bekend als een van de meest populaire fietsroutes in heel Duitsland en Tsjechië – en wij zeggen: terecht. Over een afstand van bijna 1300 kilometer kun je vanaf de bron in het Tsjechische Reuzengebergte tot de monding in de Noordzee fietsen. Vooral het zuidelijke deel in Duitsland, tussen Dessau en Saksisch-Zwitserland, is gevarieerd en misschien wel het mooiste deel van de hele route langs de Elbe.

Vanuit het nationale park Saksisch-Zwitserland tot bioreservaat Mittelelbe, tussen ‚het Florence van de Elbe‘, Lutherstadt en Bauhaus-Stadt, van Eierschecke tot Goldriesling. Op deze ongeveer 255 kilometer van de Elbefietsroute valt elke dag een mix van grote en kleine hoogtepunten te ontdekken.
De Elbe fietsroute loopt ook langs de iconische Bauhaus gebouwen.
Bauhaus in Dessau - foto:Elberadweg/Felix Meyer

UNESCO-Werelderfgoed te over

We beginnen onze fietstocht in de Werelderfgoed-regio Anhalt-Dessau-Wittenberg. Hier rijgen de Cultureel Werelderfgoed-locaties van UNESCO zich aaneen. We verkennen het Bauhaus in Dessau, waar naast de gelijknamige gebouwen ook de Meesterhuizen, het pas in 2019 geopende Bauhausmuseum en de Bauhaus-woonwijk bij horen. 

Daarna gaan we verder door het landschapspark Dessau-Wörlitz en maken een omweg door het park van Wörtlitz, want dat prachtige park naar Engels voorbeeld is zeker een bezoek waard. Kort daarna volgt Lutherstad Wittenberg, waar de naam Martin Luther alomtegenwoordig is. 

In het hart van de geschiedenis van de reformatie waait ons tussen de deur van de 95 stellingen en het Lutherhuis de wereldgeschiedenis om de fietsersneus. Langs een kilometer van de Elbe-fietsroute kun je in de oude stad van Wittenberg het spoor van Luther en Melanchthon en hun tijd volgen. Daarna kom je op adem in het biosfeerreservaat Mittelelbe. We lassen een verdiende rustpauze in bij juweeltjes als de burcht Klöden met zijn boomgaarden en zijn Heimatmuseum en bij Kasteel Pretzsch, voor we de sprong in het koude water van de Lausiger Teiche wagen. 

Torgau an der Elbe
Torgau met Kasteel Hartenfels - foto: Elberadweg/Felix Meyer

Aangekomen in Saksen

Als we Sachsen-Anhalt achter ons hebben gelaten fietsen we verder, dwars door Saksen langs de Elbe. De voormalige residentiestad Torgau wacht op ons met zijn wonderschone oude stad en Kasteel Hartenfels. Als we de Hausmannstoren hebben beklommen, wacht ons een schitterende wisseling van perspectief. Via Belgern met zijn Rolandpark en Mühlberg met zijn Museum Mühlberg 1547 doorkruisen we kleine dorpjes, richting Riesa. Pastafans moeten hier even het ‘noedelmuseum’ bezoeken van Teigwaren Riesa. Inmiddels volgen we bijna voortdurend de weg pal langs de rivieroever. Dan verandert het landschap als we vanuit het vlakke weideland de regio Dresden Elbland met zijn wijngaarden binnengaan

Natuur en cultuur rond dresden

Tussen Diesbar-Seußlitz en Pirna komen natuur, cultuur en genieten dicht bij elkaar. Talrijke ‘Strausswirtschaften’ (wijnboerderijen die maar een deel van het jaar open zijn) en biertuinen zien er uitnodigend uit, terwijl langs de Elbe het ene highlight na het andere voorbijkomt. Naast wijndomeinen als Kasteel Wackerbarth is ook Meißen, met zijn schilderachtige oude stad en de Albrechtsburcht, aantrekkelijk om te pauzeren. 

 

Door Radebeul gaan we verder naar ‘het Florence aan de Elbe’ Dresden, de hoofdstad van Saksen. Aan de ene kant van de Elbe liggen de Zwinger, de Semperopera en de Frauenkirche, aan de andere kant bevindt zich de nieuwe stad met zijn alternatieve scene. Dresden heeft veel ontdekkingen in petto langs de Elbefietsroute die zich door de stad slingert. Daarbij rijden we ook midden door het landschaft van de Elbeweiden, de groene long van Dresden. Ook de Elbekastelen met hun terrassen, het ‘Blauwe Wonder’ en Kasteel Pillnitz zijn geweldige plekken om te pauzeren. Het is echt de moeite waard om een extra dag in Dresden in te lassen om alles in alle rust te verkennen. 

Bij het Blauwe Wonder in Dresden - foto Elbradweg/Felix meyer

Rotsdroom: Saksisch Zwitserland

Dan verandert de omgeving plotseling opnieuw: we zijn midden in Saksisch Zwitserland aangekomen. De 35 kilometer lange etappe van de Elbefietsroute in het Duitse deel van het Elbezandsteengebergte is landschappelijk de mooiste van de hele route. Hij gaat op ieder moment direct langs het water, met fascinerende uitzichten op de majesteitelijke tafelbergen en de gekartelde rotsmassieven van Saksisch Zwitserland. 

 

Onze tips om te verkennen: de schitterend gerenoveerde oude stad van Pirna, de beroemde bastionbrug bij kuuroord Rathen en vesting Königstein. Eigenlijk kun je in deze streek ook helemaal niet fietsen zonder tenminste een keer te hebben gewandeld, want de allermooiste panorama’s heb je hier absoluut van bovenaf. De grote finale: fietsen door kuuroord Bad Schandau in de richting van de Tsjechische grens, met uitzicht op de Schrammsteine. Heerlijk, deze Elbe. En wie er nog niet genoeg van heeft, rijdt gewoon verder in de richting van de bron van de Elbe. 

Uitzicht op Bad Schandau en Saksisch Zwitserland

Smakelijk fietsen met wijn & bier

De Saksen houden van gezelligheid. Dat kun je ook wel aflezen aan het overvloedige aanbod langs de Elbefietsroute. Het lokale wijnbouwgebied tussen Diesbar-Seußlitz, Meißen en Pirna is het kleinste van heel Duitsland, maar het ligt met een grote keuze aan ‘Besenwirtschaften’ (een soort herbergen) en wijndomeinen op fijnproevers te wachten. Absoluut proeven: de Goldriesling, die wijndruif groeit alleen hier.

 

Ook talrijke biertuinen en cafés wachten op mensen die willen pauzeren. Bij een stuk Dresdener Eierschecke en een Saksisch bier met uitzicht op de langsstromende Elbe luid je zo je verdiende fietsvrije avond in.

 

Het parcours tussen Dessau en Saksisch Zwitserland kun je ontspannen doen in 6 tot 8 dagen, en als je het sportief wilt ook in 3 tot 5 dagen. Talrijke fietsvriendelijke accommodaties bieden fietsers een dak boven hun hoofd, met een veilige fiets-parkeerplek. Vanaf de zomer van 2023 moet er een nachttrein vanuit Nederland naar Dresden en Bad Schandau gaan rijden. Fietsen kun je meenemen. Relaxter kun je niet reizen.

Uitzicht over wijngaarden Radebeul
Uitzicht over wijngaarden in Radebeul - foto: Eric Gross

Planningtips

Informatie:

In het gratis Elbefietsroute-handboek vind je alle etappes van de bron tot de monding, met kaarten, een overzicht van fietsvriendelijke onderkomens en tips om je reis te plannen. Samen met een Nederlandse bijlage kan de splinternieuwe uitgave voor 2023 worden besteld of gedownload op

Meer informatie krijg je ook telefonisch op +49 3501 470147 of per mail op sued@elberadweg.de.Â