TOP
Stand-up-Paddle op de rivier Main voor de Skyline van Frankfurt

Suppen in Hessen – Duitsland eens een keer anders

De zon schittert in het water. Dit belooft een perfecte zomerdag in het strandbad Gro├čkrotzenburg bij de top van de Spessart te worden. Het kleine meer ligt er op de vroege morgen nog rustig bij. Alleen een paar moedige zwemmers trekken hier al baantjes. En ook in het Stand Up Paddling Station van Robin Kassel is al alles voorbereid.

Stand-up-Paddles voor een huisje op een grasmat in Hessen

Foto: Hessen Tourismus

De 42-jarige heeft zijn kleurige planken opgepompt en aan de oever van het meer op een rijtje neergelegd. Hier is alle startklaar om staand een rond over het meer te peddelen. ÔÇťHet mooie van Stand Up Paddling is, dat iedereen het kan doen. Je hoeft niet heel erg sportief te zijn. Om het een keer uit te proberen, is het voldoende dat je kunt zwemmenÔÇŁ, legt de trainer uit. De meesten die het een keertje uitproberen, zijn meteen enthousiast. Zo verging het ook Robin, toen hij ongeveer 10 jaar geleden de passie voor het SUP-pen naar Hessen over liet waaien. ÔÇťIk ben gewoon op een board op de Main gaan peddelen en sindsdien heeft het me niet meer losgelaten.ÔÇŁ

Een vleugje Hawaï tijdens het suppen in Hessen

Een plank en een peddel, veel meer heb je niet nodig om het Stand Up Paddling uit te proberen. Als trendsport heeft het staand over het water glijden een lange geschiedenis: De Polynesische vissers peddelden al staand met hun kanoÔÇÖs over het rif van Tahiti de zee op om te gaan vissen. Een echte sport werd het pas later op Hawa├». In de gezellige atmosfeer van het strandbad wagen zich ook bij Robin Kassel de eersten op het water. Geduldig legt de sporttrainer elke beginneling uit waar hij of zij op moeten letten.

Suppers op hun Stand-up-Paddles zijn in Frankfurt bezig met yoga

Foto: Robin Kassel

ÔÇťDe plaats op de plank bij het peddelen is altijd precies in het midden. Om op te stappen eerst op het board op handen en voeten knielen, en dan langzaam opstaanÔÇŁ, legt de ervaren SUP-er een beginnerspaar uit. Wat voor de man uit Hanau, die met watersporten als windsurfen, kiten en kajakken groot geworden is heel eenvoudig klinkt, is voor de eerste poging een uitermate wankele gebeurtenis. Plons, daar ligt al iemand in het water. Maakt niet uit, want bij 22 graden Celsius en stralende zonneschijn biedt de Gro├čkrotzenburger See een heerlijke afkoeling. ÔÇťIn het water vallen hoort erbijÔÇŁ, vindt Robin Kassel, ÔÇťdat maakt het juist leuk.ÔÇŁ En nadat hij de verbaasde nieuwelingen een razende draai om de eigen as laat zien, stort hij zich lachend in het koele nat.

Op de rivier gaat het er sportiever aan toe

ÔÇťOp het meer is de beste manier om het Stand Up Paddling te leren. Hier zijn nauwelijks golven en daarom kun je je evenwicht goed trainen,ÔÇŁ meldt de SUP-professional. Wie het daarna een beetje sportiever wil maken, kan het meer omruilen tegen de rivier. Robin Kassel heeft nog drie andere plaatsen waar hij boards verhuurt en sportieve bezoekers, of zij die het willen worden, meeneemt op de Main: in het naburige Seligenstadt, in Offenbach en in Frankfurt. ÔÇťHet uitzicht op de skyline is uniek elk deel van de dag weer anders. Bovendien is ook elk stuk oever weer heel anders. ZoÔÇÖn tocht over de Main is iets heel bijzondersÔÇŁ, zwermt hij.

Stand-up-paddle Boards aan de oever van de Main in Frankfurt

Foto: Robin Kassel

Even snel een plank huren en er vandoor gaan gaat hier echter niet. In een twee uur durende cursus brengen gediplomeerde trainers de belangrijkste basisprincipes bij over lichaamshouding, peddeltechnieken, keren en afremmen en ook de veiligheidsregels op de Main. Wie Stand Up Paddling als sport wil bedrijven zal al snel merken dat hier het hele lichaam wordt gebruikt. Naast plezier traint de staande peddelaar ook kracht en uithoudingsvermogen. En als dat nog niet genoeg is, kun je ook een yoga-cursus op het water volgen en de zonnegroet gewoon op de wiebelende board uitproberen. ÔÇťHelemaal geen probleemÔÇŁ, lacht Robin Kassel en klimt direct op zijn plank en maakt een perfecte handstand. Respect voor de meester op het water.

Stand-up-Paddlers of terwijl suppers in de zonsondergang op een meertje

Foto: Krzysztof Kowalik/Unsplash

Meer tips voor suppen in Hessen en andere watersporten

Hessen Toerisme: www.hessen-tourismus.de

Spessart: SUP im Spessart

Frankfurt Rhein-Main: Strandbad Langener Waldsee

Grimm-Heimat Noord-Hessen: Sup-Safari Schwalm