TOP

27 tot 29 maart 2020

Tijdens het weekend van 27 tot 29 maart 2020 staat de Hamburger wijk rondom de beroemde Reeperbahn in het teken van de Beatles. „The Hamburg Beatles Experience“ is een gigantisch festival. Meer dan 40 bands, daaronder vele ervaren coverbands, spelen concerten ter ere van de popiconen. In sommige van de 20 locaties hebben de Beatles hoogstpersoonlijk 60 jaren geleden al gespeeld. Naast muziek maken ook tentoonstellingen, sing-alongs, lezingen en talkronden deel uit van het programma. “The Hamburg Beatles Experience” laat zien dat de Engelse popgroep ook op de dag van vandaag nog heel geliefd is en mensen inspireert. Een ticket kost vanaf € 89, meer info vind je op deze website.

1 november 2019 tot 1 maart 2020

Rembrandt geldt als meester, virtuoos, genie en ster- zonder twijfel is hij een van de grootste schilders die Nederland ooit heeft gekend. Maar hoe werd hij dat? Aan deze vraag wijdt het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen in samenwerking met de Nationalgalerij Prag een grote tentoonstelling (1 november 2019 – 1 maart 2020) met de titel “Inside Rembrandt”. Nog tot 12 januari kunnen bezoekers tevens in een tweede expositie met de titel “Rempbrandts graphische Welt” Rembrandts etsen bewonderen. Terwijl de kunstenaar schilderen en tekenen heeft geleerd, volgde hij nooit een opleiding in etsen. Niettemin beheerste hij ook deze methode heel goed.

19 september 2019 tot 5 januari 2020

Pierre Cardin (*1922) is couturier, designer en pionier van de „prĂȘt-Ă -porter“ mode. Zijn designfilosofie is het, dingen “voor een leven dat nog niet bestaat” te creĂ«ren, “voor de wereld van morgen”. Het Kunstpalast in DĂŒsseldorf wijdt een expositie aan de internationaal bekende modeontwerper. Meer dan 80 tentoongestelde outfits en accessoires geven inzicht in Cardins creatieve kosmos. Er zijn vooral creaties uit de jaren 1960 en 1970 te zien, toen Cardin de modescĂšne met zijn avantgardistische ontwerpen voor dames en heren revolutioneerde. Cardins stijl, die meestal door buitengewone geometrische vormen gekenmerkt is, was toen provocerend en futuristisch.

27 november tot 22 december 2019

Een van de populairste toeristische bestemmingen in Noordrijn-Westfalen is de Drachenfels bij Königswinter. Vooral veel Nederlanders bezoeken deze berg, waar je bovenkomt met de trein of lopend. Sinds 2017 was de zgn. ‘Eselsweg’ wegens gevaar van vallende stenen gesloten. Vandaag is deze route na een uitgebreide renovatie weer geopend en kun je ook te voet het platform met het overweldigende uitzicht via deze weg weer bereiken. Tijdens de adventsweekeinden is het Schloss Drachenburg met een Charles Dickens kerstmarkt voor het publiek geopend. De Drachenfelsbahn rijdt tot aan het kasteel. Online tickets via deze website.

28 november 2019 tot 13 april 2020

Van 28 November 2019 tot 13 april 2020 is in de foyer van het DDR museum in Berlijn de tentoonstelling „Letzes Jahr DDR – Aufbruch ins Ungewisse“ (Het laatste jaar van de DDR – vertrek naar het onbekende) te zien. Toen op 9 november 1989 de Berlijnse muur viel, begon het laatste en belangrijkste jaar van de DDR. Voor de eerste keer stond alles ter discussie: Het maatschappelijke bestel, de betrokkenheid bij het Oostblok en het bestaan als onafhankelijke staat. De expositie is gewijd aan de periode tussen de val van de Muur tot de hereniging en belicht politieke, economische, sociale en culturele ontwikkelingen in 26 vitrines. De teksten zijn in het Duits en in het Engels en de toegang is gratis.

1 februari tot 31 december 2020

Vincent van Gogh staat bekend voor zijn unieke stijl, vaak gekenmerkt door heldere, zuivere kleuren, die hij in kleine streekjes of stipjes op het doek zette. In het Kunstkraftwerk Leipzig kunnen bezoekers vanaf 1 februari 2020 de kunst van Van Gogh op een heel nieuwe manier ervaren. Getoond worden gigantisch projecties en 3D versies van zijn werken. In plaats van te kijken naar een schilderij is het de bedoeling om de waarnemer centraal te plaatsen, soms letterlijk in het midden van een werk. Naast de 24 laser beamer zorgt speciaal voor deze tentoonstelling gecomponeerde muziek voor een unieke belevenis.

1 januari 2020

Op 1 januari 2020 is het mooie stadje FĂŒssen in de AllgĂ€u weer zo ver: rond vijftig moedige reddingszwemmers zullen tijdens het traditionele Neujahrsschwimmen het ijskoude water van de rivier Lech instappen. Zodra het donker wordt laten ze zich met een fakkel in de hand langs de oude binnenstad van FĂŒssen stoomafwaarts drijven om  duizenden van bezoekers een gelukkig nieuw jaar te wensen. In 2020 bestaat de traditie 30 jaar. Vanaf 16 uur worden glĂŒhwein, punch en worstjes verkocht, totdat vanaf 17.30 uur de eerste fakkel aan de oever van de rivier verschijnt. Aan het eind is er een groot vuurwerk boven de Lech te zien.

23 tot 26 april 2020

Sinds 2005 transformeert Bremen elk jaar tot mekka voor jazzfans. 2020 viert jazzahead! zijn 15-jarig jubileum. Bezoekers uit rond 60 verschillende landen komen naar jazzahead! Naast jazz uit de hele wereld is er elk jaar extra aandacht voor een bepaald land. Voor 2020 is de keuze op Canada gevallen. Eén van de hoogtepunten is de grote jazzahead! CLUBNIGHT op zaterdag 25 april. Met een kaartje kunnen muziekfans tot laat in de nacht op 34 locaties naar live bands luisteren en tot zondagochtend 10 uur is het ook geldig voor het openbaar vervoer in Bremen. Meer info over het programma en kaarten vind je hier.

23 oktober 2019 tot 16 februari 2020

In de tentoonstelling ‚Making Van Gogh‘ in het StĂ€del Museum in Frankfurt gaat het om de rol van curatoren, musea, privĂ©verzamelaars en kunstcritici die invloed hadden op de vorming van het beeld van van Gogh als „vader van de moderne“. Bijna 15 jaar na zijn overlijden gold de Nederlandse kunstenaar als een van de belangrijkste pioniers van de moderne schilderkunst. Zijn oeuvre inspireerde met name jonge expressionisten. Met meer dan 120 schilderijen en werken op papier is dit sinds bijna 20 jaar de grootste van Gogh tentoonstelling in Duitsland.  

11 mei tot 15 september 2020

Wat is schoonheid en waarom voelen wij ons tot iets aangetrokken? Wat is het effect van schoonheid op de menselijke waarneming en wat is het hieruit voortvloeiende gedrag? Filosofie, wetenschap, psychologie en kunst zijn het niet eens over deze vragen. Ook de tentoonstelling 'Beauty' van Stefan Sagmeister en Jessica Walsh houdt zich bezig met schoonheid. De in New York wonende Oostenrijkse grafisch topontwerper en de Amerikaanse grafisch ontwerpster houden met hun werken een persoonlijk en visueel indrukwekkend pleidooi voor het thema. Van 15 december 2019 tot 26 april 2020 kunnen bezoekers van het MAK Hamburg spectaculaire interactieve en multimediale installaties verwachten, die ze meenemen op een sensuele en plezierig expeditie naar de wereld van de schoonheid.

11 oktober 2019 tot 15 maart 2020

Nog tot 15 maart 2020 is in het Folkwang museum in Essen een tentoonstelling over Science Fiction en popcultuur te zien. “I was a robot” is gewijd aan mensachtige machines. Hoe hebben zich mensen in de eerste helft van de 20e eeuw robots in de toekomst voorgesteld en in hoeverre komen deze voorstellingen en afbeeldingen overeen met huidige fenomenen zoals cyborgs en artificiĂ«le intelligentie? Toekomstsvisies van toen worden vergeleken met tegenwoordige toekomstvisies, waardoor de bezoeker een nieuwe perspectief op het onderwerp “Science Fiction” krijgt.

3 november 2019 tot 23 februari 2020

Van 3 november 2019 tot 23 februari 2020 wijdt het Von der Heydt-Museum in Wuppertal een tentoonstelling aan de Duitse kunstenaar Oskar Schlemmer (1888 – 1943). De schilder, beeldhouwer en decorontwerper richtte het experimentele Triadisches Ballet op en liet het onder meer optreden in het Bauhaus, waar hij vanaf 1920 doceerde. In 1933 werd een expositie van Schlemmer door de nationaalsocialisten verboden en in 1937 werden verschillende werken van hem als ‘ontaarde kunst’ tentoongesteld. In het Von der Heydt-Museum staan late schetsen van Schlemmer in het middelpunt, welke de nieuwe ideeĂ«n spiegelen, die hij na zijn tijd als leraar bij Bauhaus had.