TOP

14 juni tot 13 juli 2019

Van 14 juni t/m 13 juli gaan vijftien toneelgroepen uit Frankrijk, Polen, Hongarije, Engeland en Duitsland in totaal 33 voorstellingen in het Globetheater in Neuss spelen. Elk jaar bezoeken rond 15.000 bezoekers dit unieke evenement. Het Globetheater is de ideale plek voor het Shakespeare festival. Het is namelijk een kleinere kopie van het originele Shakespeare theater in Londen (het „Wooden O“ van 1599). Een van de hoogtepunten is de dans- en toneelvoorstelling „For you my Love!” met de Duitse acteur Tim Bergmann.

11 tot 14 juli 2019

Met de Harley door het Sauerland cruisen, het glanzende chroom van de nieuwste motorfietsen bewonderen en daarna bij een van de vier podia met rock-bands de bloemetjes buiten zetten: de Bike-Week Willingen laat elk biker-hart sneller slaan. Van 11 t/m 14 juli verandert het oord waar elk jaar de wereldcup skispringen plaatsvindt tot mekka voor Harley-liefhebbers. In een van de mooiste motorfiets regio’s van Duitsland tonen Harley-handelaars de nieuwste modellen en accessoires, die je natuurlijk gelijk ter plekke mag testen. Je kunt er zelfs een splinternieuwe Harley Davidson winnen. De opbrengst gaat naar een goed doel.

4 mei tot 11 augustus 2019

Museum Ludwig heeft kunstenares en filmmaakster Fiona Tan (geboren 1966 in Pekanbaru/Indonesië, leeft in Amsterdam) uitgenodigd om een tentoonstelling met werken uit de fotografie-collectie van het museum samen te stellen. Haar keuze draait vooral om de onderwerpen tijd, identiteit en herinnering. Voor de tentoonstelling “GAAF” heeft Tan zich met name gericht op de beelden waarop de vrouw een belangrijke rol speelt. Ze besteedt aandacht aan het contrast tussen het ideaal en de werkelijkheid van het beeld van de vrouw tijdens de naoorlogse periode in Duitsland. Dit contrast is herkenbaar in haar selectie van zowel zakelijke als privé-opnames, het spel tussen kleur en zwart-wit en de tegenstelling tussen fantasie en realiteit. De tentoonstelling is te zien tot 11 augustus in Museum Ludwig in Keulen.

7 juni tot 3 november 2019

Klei - met bijna geen ander materiaal kun je zoveel verschillende dingen doen. De uit water, olie, zetmeel, was en kleurpigmenten bestaande zachte massa is niet uitsluitend voor kinderhandjes bedoeld: Ook op het gebied van kunst en vormgeving is klei een belangrijk basismateriaal. De tentoonstelling “ALLES KNETEN. Metamorphose eines Materials” wijdt zich aan deze fascinerende grondstof en de betekenis ervan in film, kunst en design vanaf 1950 tot aan de hedendaagse popcultuur. Het Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg (MKG) toont meer dan 60 internationale werken. Daaronder beroemde films zoals “Shaun het schaap”, “Nightmare before Christmas”, legendarische muziekclips als Peter Gabriels “Sledgehammer” en diverse computerspelen. Daarnaast worden kleine en grote bezoekers uitgenodigd om aan een 12 meter lange werktafel zelf met klei aan de slag te gaan.

12 juni tot 15 september 2019

In het DDR museum in Berlijn is vanaf 12 juni t/m 15 september een speciale tentoonstelling over de Trabant 601 te zien. De 26 is een belangrijk getal in de geschiedenis van de meestgereden auto van de DDR: Hij had 26 pk, een 26 liter-tank en na 26 jaar werd de productie in 1990 stopgezet. Daarom kun je bij je bezoek ook 26 spannende verhalen ontdekken. Voormalige DDR burgers herinneren zich hoe de Trabi (letterlijk ’begeleider‘) hun leven begeleidde. De tentoonstelling in de foyer van het DDR museum is gratis toegankelijk.

5 juni tot 15 september 2019

De tentoonstelling in de Kunstfoyer in München is gewijd aan Saul Leiter. De bijna onontdekte kunstenaar hield zich bezig met kunst, die zich beweegt op het grensvlak tussen schilderkunst en fotografie. Hij geldt als pionier voor de kleurfotografie. In zijn werken tendeert hij tot abstractie en vervlakking, terwijl de passanten als wazige verfimpulsen worden weergegeven. Motieven vond Leiter in zijn directe omgeving: etalages, passanten, auto’s, borden en steeds weer paraplu`s. Door de onscherpe details, ontbrekende scherptediepte en een kunstmatig lichtspel, ontstaan deels reële en deels abstracte stedelijke ruimtes. Openingstijden dagelijks van 9 tot 19 uur.

18 tot 21 september 2019

Het Reeperbahn Festival is het grootste club festival in Europa en een belangrijk platform voor de muziekindustrie. Van 18 t/m 21 september verandert de beroemde Reeperbahn in Hamburg in een centrale ontmoetingsplaats voor musici en mensen die in de muzieksector werken. Naast concerten staat er ook kunst op het programma.

20 tot 23 juni 2019

Van 20 tot 23 juni nemen duizenden jongeren uit heel Europa het in verschillende sportieve disciplines tegen elkaar op. Het festival Ruhr Games presenteert zich als hét platform voor topsport voor jonge atleten. Naast klassieke disciplines worden er ook modernere sporten uitgeoefend: zo vindt er bijvoorbeeld het Europese skateboard kampioenschap plaats. In het Landschaftspark Duisburg-Nord wordt echter niet alleen gesport: Op het grote eindfeest treedt de populaire Duitse indiepop zanger Bosse voor de atleten en meerdere tienduizenden bezoekers op. Tijdens de shows, workshops en andere activiteiten zullen de jongeren ook in aanraking komen met artistieke en culturele invloeden uit verschillende landen.

1 juni tot 7 september 2019

Beleef een adembenemende avond onder de sterrenhemel: Op 1 juni, 13 juli en 7 september wordt het imposante Slot Heidelberg in scène gezet. Vanaf 22.15 uur schittert het Bengaals vuur aan de hemel. Deze traditie heeft ook een historische betekenis: Het vuur herinnert aan de vernietiging van het Slot Heidelberg door de zonnekoning Ludwig XIV in 1689 en 1693. Het afsluitende vuurwerk doet denken aan het vuurwerk dat keurvorst Friedrich V 1613 voor zijn vrouw liet afsteken. Onze aanrader: Op de ‘Nepomuk-Terrasse’ kun je van het spektakel en gelijktijdig van een heerlijk drankje en live muziek genieten.

4 mei tot 30 juni 2019

Tijdens de interregionale tentoonstelling ‘Ruhr Ding’ worden van 4 mei tot 30 juni 2019 donderdags, zaterdags en zondags zogenoemde ‘Irrlichter-Touren’ aangeboden. Tijdens deze rondleidingen door Bochum, Dortmund, Essen en Oberhausen wordt de tentoonstelling onder leiding van een gids op een alternatieve manier benaderd. De deelname aan een ongeveer 2 uur durende rondleiding kost € 5. Daarnaast worden ook ‘Kombi-Touren’ aangeboden, waar de kunstwerken in twee steden zowel op de fiets als met het openbaar vervoer verkend worden (duur 6 uur). Je kunt rondleidingen in het Duits of in het Engels boeken. Meer tips voor het roergebied vind je hier

7 juni tot 25 augustus 2019

Nancy Spero (1926–2009) behoort tot de belangrijkste Amerikaanse kunstenaressen van de naoorlogse periode. De feministe onderzocht op verschillende manieren existentiele aspecten van het menselijke bestaan. Oorlog en geweld speelden net zoals ongelijkheid in de verhouding tussen de geslachten een grote rol. Tien jaar na haar overlijden besteedt het museum Folkwang de eerste grote tentoonstelling in Europa aan deze fascinerende kunstenares. Getoond worden rond 80 werken op papier, schilderijen en omvangrijke installaties.

25 mei tot 11 augustus 2019

In het omvangrijke park rondom Villa Waldfrieden in Wuppertal wordt een gestaag groeiende beeldenverzameling tentoongesteld. Dankzij de karakteristieke topografie is het terrein uitermate geschikt voor een afwisselende presentatie van sculpturen. Kenmerkend voor het werk van Hede Bühl (geboren in 1940) zijn de verpopte, soms omzwachtelde menselijke figuren, bustes en koppen. De kunstenares houdt zich niet bezig met individuele expressie, maar met fundamentele sculpturale vragen. Haar koppen bestempelt ze als haar hoofdthema. Deze koppen worden gereduceerd tot de eenvoudigste basisvormen, met accenten zoals uitstulpingen, maar ook een soort spanbanden en beugels die het materiaal bijeen lijken te houden.