TOP

21 november 2019 tot 19 april 2020

Van 21 november 2019 tot 19 april 2020 is in het Deutsches Historisches Museum in Berlijn een tentoonstelling over Wilhelm en Alexander von Humboldt te zien. De adellijke broers leefden in de 18e en 19e eeuw en gelden vandaag de dag als Duitse kosmopolieten. Ze belichamen verworvenheden zoals het openbare onderwijs, een nieuw perspectief op de natuur en een onbevooroordeelde blik op culturen buiten Europa. De tentoonstelling omvat 350 objecten en besteedt aandacht aan de verschillende leefwijzen van de broers. De toegangsprijs is € 8 (voor jongeren tot 18 jaar gratis, met korting € 4).

12 september 2019 tot 12 januari 2020

Wie momenteel geen reis naar San Francisco plant, kan in Bonn troost vinden. De tentoonstelling „California Dreams: San Francisco – ein PortrĂ€t“ is van 12 september 2019 tot 12 januari 2020 in de Bundeskunsthalle te zien. Door kunstwerken en historische objecten wordt een veelzijdig portret van deze bijzondere stad getoond. Van de goudkoorts in de 19e eeuw tot aan de grote sociale en politieke bewegingen in de 20e eeuw speelde de stad een centrale rol in talrijke maatschappelijke, politieke en culturele ontwikkelingen in de hele wereld .

8 oktober 2019 tot 2 februari 2020

Wanneer is de school voorbij, hoelang nog totdat ik jarig ben en hoezo is de vakantie altijd zo snel weer voorbij? Wat is tijd eigenlijk? Deze vraag staat centraal in de tentoonstelling „Alles mit der Zeit“, die nog tot 2 februari in de Reiss-Engelhorn musea in Mannheim te zien is. In samenwerking met het Kindermuseum FRida & freD in Graz werd een unieke plek gecreĂ«erd, waar kinderen het onderwerp „tijd“ op creatieve manier kunnen ontdekken. Een gedeelte van de tentoonstelling werd geconcipieerd voor kinderen tussen 4 en 7 jaar, een tweede gedeelte is speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar ontworpen. Naast een tijdmachine kunnen de jonge bezoekers ook het heelal verkennen en uitzoeken, hoe snel “lichtsnelheid” werkelijk is.

25 september 2019 tot 12 januari 2020

Vanaf 25 september 2019 tot 12 januari 2020 is in het Joods museum in Keulen de ‘Amsterdam Mahzor’ te bewonderen. Het joodse gebedenboek uit het 13e eeuw keert terug naar Keulen. Vermoed wordt, dat het in de middeleeuwse synagoge van Keulen tijdens belangrijke feestdagen werd gebruikt. Het unicaat behoort tot de oudste nog bestaande Hebreeuwse manuscripten in het Duitstalige gebied en een van de belangrijkste manuscripten van deze soort wereldwijd. In 2017 heeft het ‘Landschaftsverband Rheinland’ samen met het Joods Historisch Museum Amsterdam de Mahzsor gekocht. Het zal nu afwisselend in Keulen en Amsterdam tentoongesteld worden.

12 tot 20 oktober 2019

Elk jaar is in het nationaalpark ‚NiedersĂ€chsisches Wattenmeer‘ een uniek spektakel ze zien: Miljoenen trekvogels verzamelen zich in de herfst aan de noordzee om zich te sterken voordat ze naar het Zuiden vertrekken. Van 12 tot 20 oktober worden bij het werelderfgoed Waddenzee de 11e trekvogeldagen georganiseerd. Bezoekers kunnen niet alleen rotganzen, tapuiten en visdieven observeren, maar ook aan talrijke evenementen deelnemen. In de havenstad Cuxhaven kunnen kinderen bijvoorbeeld tijdens een excursie met junior rangers meer over het leven van de trekvogels leren. Het hele programma kun je hier bekijken.

14 september 2019 tot 13 april 2020

Java- een eiland met diepe regenwouden, gevaarlijke vulkanen en mysterieuze tempels. Sieraden en cult-objecten getuigen van de glorieuze tijd van de hindoeĂŻstische en boeddhistische koninkrijken. Gemaakt zijn de voorwerpen van het materiaal, dat mensen al sinds eeuwen fascineert: gold. In de speciale tentoonstelling “Javagold” in de Reiss-Engelhorn-Musea in Mannheim kunnen bezoekers vanaf 14 september 2019 tot 13 april 2020 deze pracht en schoonheid van IndonesiĂ« zien. Er zijn rond 400 unieke schatten uit de 7e tot 15e eeuw tentoongesteld. Met hulp van innovatieve 3D-techniek worden de objecten op een beeldscherm met een veelvoud vergroot, zodat ook heel fijne versieringen bewonderd kunnen worden.

8 september tot 31 december 2019

Ter gelegenheid van het 100e Bauhaus jubileum werd in Dessau een nieuw museum gebouwd: ‘Bauhaus Museum Dessau’ werd op 8 september 2019 door bondskanselier Angela Merkel geopend. Bezoekers kunnen een bijzondere verzameling van interieurontwerpen uit de Bauhaus-stroming verwachten, van keramiek tot meubels. De collectie omvat meer dan 49 000 objecten van de Stichting Bauhaus Dessau. De tentoonstelling met de titel ‘VersuchsstĂ€tte Bauhaus- Die Sammlung.’ toont de geschiedenis van de beroemde school in Dessau. Natuurlijk spelen ook de talrijke Bauhaus gebouwen in Dessau een rol – niet voor niets is Dessau de stad met de meeste Bauhaus-gebouwen! Meer info en prijzen vind je hier.

21 oktober 2019

Op 21 oktober wordt in de Metropoolregio Rijn-Ruhr een speciale museumdag voor kinderen georganiseerd. In het kader van de „ErlebnismuseenTag“ bieden 14 musea tussen Koblenz in het zuiden en Nijmegen in het noorden een veelzijdig programma aan. In het Max Ernst Museum BrĂŒhl kunnen kinderen bijvoorbeeld bij een gratis rallye het museum verkennen of een toneelstuk zien. In het Deutsche Museum Bonn kunnen gezinnen uiteenlopende workshops en spannende experimenten verwachten. Op de facebook pagina van de 14 deelnemende musea worden een aantal kaartjes verloot. Het hele programma van de dag vind je hier.

16 december 2019 tot 26 april 2020

2020 wordt in Duitsland het jubileumjaar ter gelegenheid van het het feit, dat Beethoven 250 jaar geleden werd geboren, gevierd met
speciale evenementen. Vooral in Bonn, de geboortestad van Beethoven, kunnen bezoekers veel verwachten: Op 16 december 2019 opent in de Bundeskunsthalle een grote tentoonstelling met de titel „Beethoven.Welt.BĂŒrger.Musik“. Highlights zijn portretten van Beethoven, o.a. het beroemde portret van Stieler en historische muziekinstrumenten, die een centrale rol in Beethovens composities speelden. Op dezelfde dag opent het gemoderniseerde Beethoven-Haus, waar bezoekers oorspronkelijke handschriften van de componist kunnen zien. Tevens worden hier gedurende het hele jaar concerten op historische toetsinstrumenten, filmvoorstellingen en lezingen georganiseerd. Meer info hier.

Van 16 tot 20 oktober vindt voor de 17e keer het internationale Bergfilmfestival aan het Tegernmeer plaats. Soms spannend en spectaculair, soms vriendelijk en behoedzaam: De uit

17 september 2019 tot 20 juni 2020

Christina Rommel is op dit moment een van de populairste live muzikanten van de Duitse pop-rockscĂšne. Vooral haar ‘Schokoladen’-concerten zijn een groot succes. In haar unieke showconcept verbindt ze muzikaal met culinair genot. Naast haarzelf en haar band staat er namelijk ook een chocolatier op het podium. Samen nemen ze de bezoekers mee op een muzikale reis naar de wereld van de chocolade, gegarneerd met smaakvolle chocoverhalen en grappige dialogen. Bij haar 60 concerten in Duitsland begroet de sympathieke zangeres gast-chocolatiers uit BelgiĂ«, IJsland, IsraĂ«l, de VS en Canada. Tickets vanaf € 24,00.

29 september 2019 tot 12 januari 2020

Het kunstmuseum Moritzburg Halle (Saale) presenteert van 29 september 2019 tot 12 januari 2020 een tentoonstelling met de titel 'Meister Moderne. Das Comeback'. Tijdens de Weimarer Republik telde het museum tot de belangrijkste musea voor hedendaagse kunst in Europa. Na de machtsovername van de nationaalsocialisten in 1933 werden de gerenommeerde werken als ‘ontaard’ beschouwd. De bedoeling van de nieuwe tentoonstelling is een reconstructie te tonen van de kunstcollectie uit de tijd voordat ze door de nazi’s uit het museum werd verbannen. Te zien zijn 400 werken, o.a. van Slevogt, Liebermann, Corinth, Nolde, Heckel, Feininger, Klee, Kandinsky, Muche en Schlemmer. Toegang kost € 12 (met korting € 9).