TOP

17 mei 2020

De internationale museumdag wordt elk jaar door de internationale raad van musea (international council of museums, kortweg ICOM) georganiseerd en gepromoot en vindt op 17 mei 2020 al voor de 43e keer plaats. Alleen in Duitsland zullen vele van de 6500 musea een bijzonder programma aanbieden. Het motto van dit jaar is “Het museum voor iedereen – musea voor diversiteit en inclusie.” Meer informatie vind je op deze website.

2 mei 2020

Cultuur tot laat in de nacht! Dit kunnen bezoekers op 2 mei in Neurenberg verwachten. Tijdens de 'Blaue Nacht Nürnberg' kun je in de Altstadt en in verschillende culturele instellingen terecht om licht-installaties te bekijken, naar live muziek te luisteren of performances te zien. Het motto van dit jaar is ‘risico’. Musea, het Staatstheater, de kerken in de Altstadt, maar ook clubs en kunstorganisaties benaderen het thema op uiteenlopende manieren en beloven een veelzijdig programma. Een kaartje kost € 14,50 (€ 12,80 met korting), meer info vind je op deze website.

18 januari tot 3 mei 2020

De Duitse kunstenaar Peter Heisterkamp (1943 – 1977), die zichzelf naar de maffioso Frank “Blinky” Palermo noemde, is naast zijn kleine metalen beelden en zijn grote stofbeelden ook voor zijn gebruik van helle kleuren bekend. Het museum Ludwig in Keulen toont nu minder bekende, maar niet minder interessante werken: Zeef- en offset-drukwerken, lithografieën, objecten en een sjabloon. Deze items tonen Palermo’s ontwikkeling van de jaren zestig tot aan zijn vroege dood in 1977 en laten zien hoe de kunstenaar gebruik maakte van verschillende hulpmiddelen om zijn werk te reproduceren. Toegang kost € 12 (€ 8 met korting), meer info vind je hier.

18 tot 26 juli 2020

Elk jaar in de zomer verandert de Luitpoldhain, een gigantische park in Neurenberg, in Europa’s grootste concertzaal. Op 18 en 26 juli 2020 geven de twee grote orkesten van de stad, de Staatsphilharmonie Nürnberg en de Nürnberger Symphoniker, drie gratis concerten in de openlucht. Bij een gezamenlijke picknick genieten de bezoekers van deze sfeervolle zomeravonden. De kleintjes komen bij het familieconcert op 26 juli 2020 in contact met klassieke muziek en leren, hoe een orkest functioneert. Op 26 juli 2020 vindt er daarnaast een concert van de Bamberger Symphoniker plaats. Meer info vind je op deze website.

22 februari 2020

Een erg grappig beeld krijgen bezoekers op 22 februari 2020 in Pfronten in de Allgäu te zien: Vanaf 12 uur rijden rond 200 dappere en deels gekostumeerde mannen en vrouwen met een „Schalenggen“, een traditionele houten slee, een 100 meter lange helling naar beneden. Het zogenoemde „Pfrontener Schlengge-Rennen“ is een race, maar vooral een spektakel met eeuwenlange traditie. Met de „Schalenggen“ werden ooit hooi en hout van de weiden en bergbossen naar het dal vervoerd. Er rijdt een gratis shuttlebus naar het station Pfronten-Ried, maar er zijn ook parkeerplekken beschikbaar. Een geweldig evenement voor het hele gezin!

26 februari 2020

Op 26 februari 2020 wordt in de stad Isny in de Allgäu zoals elk jaar de historische “Alemannische Fastnacht” gevierd. Tijdens de optocht kunnen bezoekers de door de trotse inwoners van Isny en omgeving gepresenteerde Alemannische kostuums en traditionele houten maskers bewonderen. Er wordt gedanst en de voor de regio typische “Guggenmusik”, een soort carnaval fanfare, gespeeld. De optocht eindigt in een groot feest.

18 juli 2020

De beek “Memminger Ach” loopt dwars door de stad Memmingen in Beieren. Eeuwen lang diende de Ach als aandrijving van de molen en als riool. Een keer per jaar werd de beek drooggelegd om schade aan bruggen en molen te repareren en om de Ach van zwerfvuil te bevrijden. Omdat de inwoners van Memmingen gezamenlijke over het visrecht van de beek beschikten, gingen ze ook gezamenlijk vissen, voordat het water werd geloosd. Tegenwoordig is de “Memminger Fischertag” (18 juli 2020) een groot volksfeest.

29 augustus tot 6 september 2020

Speedsurfen is de Formule 1 onder de surfdisciplines. In vergelijking met het ‘normale’ windsurfen is speedsurfen veel extremer. Zowel aan het materiaal als aan de vaardigheden worden hoge eisen gesteld. Om topsnelheden van meer dan 80 km/uur te kunnen bereiken, hebben de surfers veel wind en weinig golven nodig. Elke deelnemer heeft een gps-apparaat om zijn arm dat de route en tijden precies bijhoudt. De snelste ronde van de surfer telt mee voor de classificatie van wedstrijden in de loop van de week. Op het eind wordt aan de hand van een bepaald puntensysteem de Duitse kampioen vastgesteld. Spectaculair om naar te kijken! Meer info vind je hier.

29 mei tot 7 juni 2020

Tien dagen lang zullen ook dit jaar weer de beste deelnemers met hun beste paarden aantreden in de disciplines dressuur, springen, veelzijdigheid, koets rijden en voltigeren. In 2019 bezochten 368.500 paardensportliefhebbers het toernooi en namen 340 ruiters en koetsiers uit 30 landen met 550 paarden aan de wedstrijden deel. In Aken komt de absolute paardenwereldtop samen. Voor de bezoekers zijn er tenten opgebouwd met 230 standhouders en is er een uitstekende gastronomie. Op de zgn. ‘Soerser Sonntag’ (31 mei 2020) hebben bezoekers gratis entree.

6 juni 2020

Sinds 2000 wordt in het Slotpark van het Museum Schloss Moyland het muziekfestival “Courage” gehouden. Het festival wordt vooral voor jongeren georganiseerd onder het motto “Voor tolerantie – tegen geweld”. Rock, pop, punk of rap – er zijn heel vele muziekstijlen aanwezig. 2020 Maakt de in Duitsland erg populaire zanger Nico Santos deel uit van het festival. Eigen eten en dranken in drankkartons mag meegenomen worden (glazen en plasticflessen zijn niet toegestaan, evenals alcoholische dranken). Een kaartje kost € 10, meer info vind je hier.

6 tot 8 maart 2020

Deze derde editie van het driedaagse reisevenement heeft dit jaar het motto ‘Where is Paradise?’. Bezoekers van de beurs kunnen er nieuwe perspectieven op het reizen ontdekken. Naast talrijke exposanten kunnen er ook workshops en ‘panel talks’ worden gevolgd. Als vertegenwoordiger van een nieuwe generatie reizigers hecht Berlin Travel Festival waarde aan milieuvriendelijke concepten en zet zich in voor een betere gemeenschappelijke toekomst.

21 augustus tot 6 september 2020

Van 21 augustus tot 6 september 2020 wordt aan het Kemnader meer in Bochum weer het populaire Zeltfestival Ruhr gehouden. In 2019 telde het festival 140 000 bezoekers. Het programma biedt een mix uit comedy, pop- en rockmuziek. In 2020 maken onder andere Alvaro Soler, Nico Santos, Querbeat, Revolverheld en Milow deel uit van het lineup. Voor het festival worden aan het Kemnader meer heel vele tenten opgezet, waarin de shows plaatsvinden. De bijzondere locatie zorgt voor een erg gezellige sfeer. Een leuk evenement voor een weekendje weg in Noordrijn-Westfalen! Bekijk hier het hele programma.