TOP
Foto: Tourismusbetrieb Bad Wörishofen
Man en vrouw nemen een armbad in koud water in Bad Wörishofen in Beieren

Kneipp-therapie in eigen huis

Sebastian Kneipp geloofde vast in de genezende kracht van het water. Kneipp-expert Ines Wurm-Fenkl legt uit hoe je jouw immuunsysteem weer op gang kunt brengen – met een Kneipp-therapie in eigen huis.

Simpele en effectieve toepassingen

Ines Wurm-Fenkl is Kneipp-expert aan de Sebastian-Kneipp-Akademie in Bad Wörishofen. Voor haar is de hydrotherapie, die in de 19e eeuw door de in Ottobeuren geboren priester werd ontwikkeld, het middel bij uitstek om ziekteverwekkers af te weren. Het principe is simpel: Het lichaam reageert met warmte op stimulansen van koud water en verhoogt daarmee de hoeveelheid antistoffen.

Emmers met koud water voor een Kneipp-therapie in eigen huis

Foto: Evgeniy Eivo/Shutterstock

Dankzij een verbeterde bloedcirculatie komen de antistoffen sneller op de plaats waar ze nodig zijn. De Kneipptherapie is niet alleen effectief, maar ook gemakkelijk te integreren in het dagelijks leven: “Het enige wat je nodig hebt is een wateraansluiting, een wastafel en een grote emmer voor je beide voeten”, legt Ines Wurm-Fenkl uit.

Drie keer koud water voor romp, armen en benen

In de ochtend kun je beginnen met je bovenlichaam drie keer met 16 tot 18°C koud water te wassen. Wie wil, kan desinfecterende azijn aan het water  toevoegen (4 eetlepels per 1 liter water). Deze koude prikkel stimuleert al merkbaar het immuunsysteem. Na 10 tot 15 minuten voel je de warmte die je lichaam heeft opgewekt.

Een vrouw neemt een armbad tijdens haar Kneipp-therapie in eigen huis

Foto: Gesundes Bayern

In de middag volgt een verkwikkend armbad (de ‘Kneippse espresso’): vul gewoon de wastafel of wasbak met 16-18°C koud water en dompel je armen tot boven de ellebogen gedurende ongeveer 20 seconden onder. Veeg dan het water af en laat het drogen. Beweeg je armen, bijvoorbeeld door nummers in de lucht te schrijven.

De dag eindigt met een kalmerende waterpartij, bij voorkeur direct voor het slapen gaan. Vul hiervoor een emmer met 16-18°C koud water totdat je kuiten halverwege onder water zijn gedompeld en loop dan een minuut lang op en neer als een ooievaar. Veeg dan het water af en ga naar bed. Het bloed wordt uit je hoofd naar je benen geleid, je lichaam ontspant zich en je slaapt zalig.

Een vrouw onder water in de badkuip tijdens een Kneipp-therapie thuis

Foto: Shutterstock

Tip voor vermoeide ogen

Houd de ogen 10 tot 20 seconden open in een kom met koud water en rol ze heen en weer en knipper met de oogleden. Dit helpt tegen vermoeide ogen, maar ook tegen hooikoorts symptomen.Kneipp-therapie in eigen huis:

Kneipp-therapie in eigen huis: Op blote voeten lopen

Ga in de badkamer staan in een met water gevulde emmer, stap dan op een handdoek naast de emmer en loop dan op blote voeten door je huis tot je voeten droog zijn.

Naakte voeten van een vrouw en een man

Foto: Shutterstock

Bad Wörishofen en de hydrotherapie

Het stadje Bad Wörishofen in de Allgäu, waar pater Sebastian Kneipp 150 jaar geleden zijn natuurgeneeskundige leer ontwikkelde, staat vandaag de dag nog steeds in het teken van de hydrotherapie.

Koud water in een badkuid

Foto: Kzenon/Shutterstock

In meer dan 100 instellingen kunnen gasten genieten van een Kneippkuur, waarbij de uitgebreide kuur niet alleen watertherapie, maar ook lichaamsbeweging, gezonde voeding, kruiden en innerlijke balans omvat.

Informatie over Kneipp-therapie in eigen huis

Kneipp expert en therapiste Ines Wurm-Fenkl

Foto: Gesundes Bayern

Onder de merknaam ‘Gesundes Bayern’ presenteren Beierse kuuroorden zich met moderne, hoogwaardige en holistische gezondheidsprogramma’s. Het bijzondere: De behandelingen zijn gebaseerd op natuurlijke geneeswijzen zoals modder, zout en geneeskrachtig water  evenals op Kneipp of schrootkuren en zijn al eeuwenlang door de conventionele geneeskunde erkend.