TOP
Foto: Miriam Schröer

Outdoorparadijs aan de Lübecker Bocht

Aan de Oostzee is onlangs een hip hotel geopend. Het Arborea Marina Resort laat avonturiersharten sneller kloppen en hecht belang aan het milieu.

Tekst: Miriam Schröer

De wind fluit om de masten van de zeilboten die in de grootste privé jachthaven aan de Oostzee, de Ancora Marina, liggen. Sinds juli 2018 staat het 214 kamers tellende Arborea Marina Resort aan de Lübecker Bocht. Het concept: Een actieve vakantie onder vrienden of met het gezin. Experience.Together. luidt de passende slogan van Arborea. Het interieur is stijlvol en modern, maar ook heel gemakkelijk met een tintje industriële charme. Ook de omgang is ongedwongen: Het personeel tutoyeert de gasten, wat voor Duitse begrippen vrij amicaal is. 

Foto: ARBOREA Hotels und Resorts

Wakker worden met uitzicht op zee

De eerste ‘experience’ beleef je al, als je op je kamer uit het gigantische raam kijkt. Elke kamer beschikt hier over zo’n kamerhoog en -breed venster. Het raam is zo groot dat je vanaf je bed op het water kunt kijken en dus met uitzicht op zee wakker wordt. Op het zoutmoeras achter het strand grazen runderen, een erg rustgevend tafereeltje. Maar dan krijg je ook zin om naar buiten te gaan.

Foto: ARBOREA Hotels und Resorts

Hier komen dromen uit

Onderweg naar het hotelstrand kom je allerlei verschillende mensen tegen. Wat is eigenlijk de doelgroep van het Arborea? Hotels willen toch altijd een bepaald soort vakantieganger aanspreken: designliefhebbers, extravagante reizigers of mensen die van een traditionele stijl houden. De doelgroep van het Arborea zou er ongeveer als volgt kunnen uitzien: Individualisten van alle leeftijden die als kind op het strand graag piraat speelden, de duinen als hun avonturenland beschouwden en zo lang buiten rondliepen en speelden totdat ze ‘s avonds uitgeput in hun bed vielen.

Wat de gasten van het Arborea (die trouwens “Arboreanen” worden genoemd) gemeen hebben, is dat ze hier nog steeds kind kunnen zijn en avonturen kunnen beleven. Iedereen kan hier op zijn eigen manier zijn energie kwijt raken: Bij een rondje stand-up-paddeling, zeilen, fietsen of yoga – het hotel heeft een overweldigend groot aanbod aan activiteiten.

Foto: Miriam Schröer

Duurzame aanpak

En nog een tweede kenmerk karakteriseert de gasten van het hotel: Milieubewustzijn. Dat is logisch: Als je graag in de natuur bent, heb je ook meer belangstelling voor natuurbescherming. Dat duurzaamheid ook in het Arborea centraal staat, merk je aan vele details: Als je bijvoorbeeld naar je kamer loopt, valt het op, dat de gangen van bewegingssensoren voorzien zijn en het licht achter je weer uitgaat.

En als je een longdrink aan de bar bestelt, krijg je in plaats van een plastic rietje eentje die biologisch afbreekbaar is. Daarnaast kun je elektrische auto’s en scooters van het hotel huren. De natuur komt ook in de naam terug: Arborea is afgeleid van het Latijnse woord “arbor”, wat boom betekent.

Foto: ARBOREA Hotels und Resorts

En wat doe je bij slecht weer?

Als het hemelsblauw langzaam maar zeker verandert in donkergrijs en je eigenlijk geen zin hebt om naar buiten te gaan, mag je natuurlijk ook gewoon binnen blijven en een heerlijke relaxdag in de spa doorbrengen. Vanuit de panoramasauna kun je regelmatig controleren, of het weer al is opgeklaard. Wil je toch liever iets actiefs doen? Boek eens een cursus upcycling. Up- wat? Upcycling is een trend, waarbij het om het creatieve hergebruiken van materiaalresten gaat. Een heel populair voorbeeld van upcycling is meubels te maken van pallets. 

Maar in “The Docs”, zo heet de werkplaats in de kelder van het hotel, wil je natuurlijk iets fabriceren wat je vervolgens ook mee naar huis kunt nemen. Omdat meubels niet zo fijn in je bagage zitten, worden hier kleinere voorwerpen zoals een lamp van een wijnfles of een kapstok van een boek gemaakt. De DIY-workshops combineren de creatieve en actieve spirit met de intentie, een duurzamere levenswijze te adapteren – en passen daarom perfect bij het imago van het hotel.  

Foto: Miriam Schröer

‘The Stairs’ – een podium op een trap

In het hart van het Arborea Marina Resort voert een grote houten trap van de bar op de begane grond naar beneden naar het strand. Het is niet zomaar een trap: Het is een plaats om te verblijven, om te lezen, van een kopje koffie te genieten of om de tijd tussen de buitenactiviteiten met spelletjes te vullen.

Dit moderne gedeelte van het hotel dient een keer per week ook als eventlocatie: Elk weekend verzamelen zich de hotelgasten langs de gigantische trap om bij een laatste glaasje wijn of gin tonic naar live muziek te luisteren. De sfeer op deze avonden is ontzettend gezellig, de bijzondere architectuur maakt van dit gedeelte van het hotel een knusse ontmoetingsplek waar je de avond helemaal ontspannen kunt afsluiten. 

Foto: ARBOREA Hotels und Resorts

Laatste avonturen in de avonduren

De avonden, waarop geen singer-songwriter in het ‘The Stairs’ speelt, kun je het best op het hotelstrand doorbrengen. Op verzoek organiseert het hotel een kampvuur inclusief marshmallows en een krat bier. Uitgeput van de vele sportieve en creatieve uitdagingen zitten de gasten dan in een strandkorf en letten op dat hun marshmallows boven het vuur niet aanbranden, terwijl de zee op de achtergrond zachtjes ruist. Vrienden vertellen elkaar van de avonturen, die ze op deze dag beleefd hebben en proosten op hun vriendschap, op de natuur en op hun nieuwe lievelingshotel aan de Oostzee.

Foto: Miriam Schröer

Info

Arborea Marina Resort Neustadt 

Een overnachting in een tweepersoonskamer kost vanaf € 108, incl. ontbijt en wifi.