TOP
Foto: Kzenon
Een stel in Beierse drachten eet lekkere knoedels en drinkt een bier

De beste recepten voor knoedels

Ze zijn rond, voor het grootste deel met aardappelen en creatief inzetbaar. En ze horen in de Duitse keuken, zoals uien op een frietje speciaal horen. Probeer ze dus, onze beste recepten voor knoedels!

Germknoedel met maanzaad op een schoteltje

Foto: Tobik

Germknoedel

Voor 4 personen:
30 gr verse gist
200 ml melk
500 g meel2 el suiker
1 ei (middelgroot)
2 eigeel (middelgroot)
160 gr zachte boter
zout
8 el pruimenmoes
2 el maanzaad
2 el poedersuiker

Bereiding:

1. Gist verkruimelen en met 100 ml lauwwarme melk en 2 el suiker in een schaal doen en door elkaar mengen. Afdekken en ca. 15 minuten laten rijzen.

2. Meel, resterende melk, ei, eigeel, 110 gr zachte boter en een snufje zout bij het gistmengsel voegen. Alles met mixer met kneedhaken of met de hand tot een glad deeg kneden. Deeg in schaal doen en afgedekt op een warme plek ca. 30 minuten laten rijzen.

3. Het deeg op een met meel bestrooide werkplek nogmaals doorkneden. In 8 gelijke porties verdelen en met de duim een gaatje in elke deegportie drukken en met 1 el pruimenmoes vullen. Deeg boven de pruimenmoes weer dichtvouwen en ballen vormen.

4. Germknoedels op een met bakpapier bedekt bakblik leggen, afdekken en nog 20 minuten laten rijzen. Een grote pan met stoommandje ca. 3 tot 4 cm met water vullen. Stoommand met een beetje boter invetten. De knoedels in het stoommandje leggen. Met de deksel op de pan en bij middelmatige temperatuur ca. 20 minuten laten stomen. Deksel tijdens het gaarproces op de pan laten, omdat de knoedels anders in elkaar zakken.

5. Maanzaad en poedersuiker door elkaar mengen. Resterende boter lichtbruin laten worden. Maanzaadmengsel in de boter roeren. Germknoedels op borden leggen. De maanzaadboter over de knoedels verdelen. Hierbij kan ook vanillesaus of ijs geserveerd worden. Zeker een van de beste recepten voor knoedels.

Een van de beste recepten voor knoedels is die met pruimenvulling

Foto: Hofbauer

Pruimenknoedel

Voor 4 personen:

250 gr kwark (20 % vet)
1 tl gesraspte (bio-)citroenschil
6 kleine pruimen (ontpit en ontveld, eventueel uit blik)
2 el bruine suiker
1 el zachte boter
1 eigeel (middelgroot)
75 gr griesmeel
merg van een vanillestokje
snufje zout
50 gr meel

Bereiding:

1. Kwark in een zeef af laten druipen, of door een schone theedoek uitknijpen. Citroen goed afspoelen en droogwrijven. Ongeveer ¼ deel van de schil dun raspen.

2. De binnenzijden van de pruimen met 1 el suiker betrooien.

3. Uitgelekte kwark met boter, eigeel, griesmeel, vanillemerg, resterende suiker, geraspte citroen en zout door elkaar mengen. Tenslotte het meel erdoor kneden. Van het deeg een rol vormen (als het te plakkerig is nog een beetje meel toevoegen). De deegrol met een met meel bestrooid mes in 6 stukken snijden. Elk deegportie tot een rondje van ca. 6-8 cm doorsnede en ca. 2 mm dik uitrollen. Middenop elk deegplakje een pruim leggen. Het deeg om de pruim vouwen en er met licht bemeelde handen een bal van vormen.

4. Knoedels in ruim kokendheet water ca. 15 minuten laten trekken (niet koken). Knoedel uit het water nemen en laten uitdruipen. Er naar smaak een beetje boter over smelten. Met kaneelsuiker bestrooien en er een bolletje vanille-ijs bij serveren.

Knoedel met spinazie op een bordje

Foto: Bernd Jürgens

Spinazieknoedels

Voor 4 personen:
250 gr baguette of ciabatta van een dag oud
150 ml melk
300 gr diepvries bladspinazie
2 sjalotjes
2 el olijfolie
50 gr geraspte parmezaanse kaas
2 eieren (middelgroot)
1 el meel
zout
peper uit de pepermolen
piment

Bereiding:
1. Brood verkruimelen. Melk verwarmen, over het brood gieten, kort door elkaar kneden en ca. 30 minuten laten trekken.

2. Ontdooide spinazie goed in een zeef uitdrukken en grof hakken. Sjalotjes fijn snijden. Olie verwarmen en sjalotjes daarin fruiten. Spinazie toevoegen en ca. 2 minuten laten smoren. Van de kookplaat afhalen en af laten koelen.

3. Spinazie, parmezaanse kaas, eieren en meel bij het brood voegen. Alles goed kneden. Met zout, peper en piment flink kruiden. De massa 15 minuten laten trekken.

4. Met licht vochtige handen van de massa 4 tennisbalgrote knoedels vormen. Knoedels in ruim kokendheet gezouten water ongeveer 20 minuten laten trekken.

5. Knoedels uit het water nemen en af luiten druipen. Geniet van deze knoedels met lichtbruine boter en een beetje parmezaanse kaas, of met een tomaten-basilicumsausje. Op deze manier is het gegarandeerd een van de beste recepten voor knoedels.

Het resultaat van een van de beste recepten voor knoedels ligt op een bordje

Foto: Bernd Jürgens/Shutterstock

De beste recepten voor knoedels: de Semmelknoedel

Voor 4 personen:

6-8 broodjes van een dag oud
250 ml melk
1 ui
Een bosje peterselie
1 el boter
3 eieren  (middelgroot)
Zout
Peper uit de pepermolen
1 tl gesraspte (bio-)citroenschil

Bereiding:
1. Broodjes in plakken snijden. Melk verwarmen. Melk over de broodplakken gieten en ca. 20 minuten laten wellen.

2. Ui schillen en klein snijden. Peterselie wassen en droogschudden. De blaadjes fijnhakken. Boter verwarmen. Ui goudgeel bakken. Opzij zetten en laten afkoelen.

3. Het geweekte brood met de eieren, zout, peper en citroenschil door elkaar kneden. Me licht vochtige handen tot 8 tennisbalgrote knoedels kneden.

4. Knoedels in ruim kokendheet gezouten water ca. 25 minuten laten trekken (niet koken). Uit het water nemen, af laten druipen. Naar believen in boter aanbraden en bij goulash of gebraden vlees serveren, of in een heldere paddestoelen-prei-bouillonsoep.

Tip:
Voordat het gehele deeg tot knoedels gekneed wordt, is het raadzaam eerst een proefknoedel te maken en in zout water gaar te laten worden. Als de knoedel te zacht is en uit elkaar valt, nog een beetje griesmeel, meel, paneermeel of maïzena door het deeg kneden. Als het te vast is, dan nog een ei door het deeg mengen.