TOP
fotos: Hotel Luc
kamer in berlijn Hotel Luc

Lucky Luc – Hotel Luc in Berlijn

Om van slapen een belevenis te maken, hoef je niet per se naar een eenzaam eiland. Dat kan ook in Berlijn. Vooral als om een themahotel met een spannende geschiedenis gaat. Welkom in Hotel Luc, praktisch voor een bezoekje aan de oude Frits.

 

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

 

Mijn pen cirkelt al dagen over het begin van deze tekst. Hoe kom ik van het bed – tenslotte willen we allemaal goed slapen in een hotel – naar de historische figuur van Frederik de Grote? Want Hotel Luc grijpt terug naar de oude Frits. Je weet wel, de koning van Pruisen, de kunstminnaar van het aardappelbevel, de bouwer van paleis Sanssouci. Aan Voltaire, zijn geliefde correspondentievriend, had hij zijn bijnaam Luc te danken. Daarbij moet je wel weten dat de verhouding van Frederik II tot Voltaire er vooral een was van eenzijdige bewondering. En dus constateert men monkelend dat Luc gewoon het omgekeerde van ‘cul’ is. En dat betekent in het Frans ‘kont’. Okay, nu is de verwarring dus zeker compleet. Maar ik heb wel een begin gemaakt om het over het splinternieuwe Hotel Luc in Berlijn te kunnen hebben.

Lobby Hotel Luc

foto: Jennifer Latuperisa-Andresen

En omdat Frederik het voorbeeld voor dit hotel is, draagt het niet alleen zijn koosnaam. Het is ook nog eens uitgevoerd in Pruisisch blauw, het heeft aardappelen bij de receptie en avantgardistische kunstfoto’s van het personage Frederik op de muren. Al met al zou dit hotel er niet minder stoffig en niet minder pretentieloos uit kunnen zien. En toch is het al op het eerste gezicht een fantastisch thuis, dat kosmopolitisch zijn gasten begroet. Dat zou de monarch hebben bevallen, want tenslotte stond hij ook bekend om zijn verlichte tolerantie.

Altijd een juiste adres om te overnachten

Je verblijft heerlijk voornaam in Hotel Luc, dat onderdeel is van de Autograph Collection van Marriott. En dat is weer een verzameling van bijzondere hotels, ofwel ‘huizen’, die op een aangename manier uit de pas lopen. Maar de locatie loopt helemaal niet uit de pas. Want het hotel ligt pal aan de Gendarmenmarkt, uitzicht op de Dom inbegrepen. Wie ’s avonds graag binnenwipt bij Borchardt voor een schnitzel en een babbeltje, kan hier prima kwartier maken. En wie graag over de Friedrichstrasse – inclusief Galeries Lafayette – flaneert, vindt hier ook een ideaal startpunt. Dus om wat voor reden je ook in Berlijn bent terechtgekomen, hier ben je altijd aan het juiste adres om te overnachten.

Frederik II van Pruisen

foto: Jennifer Latuperisa-Andresen

De kamers zijn niet enorm, maar ze geven je wel een heel behaaglijk gevoel. Op den duur is het een gezellig thuis. De kleur blauw overheerst, natuurlijk met hier en daar een of andere KPM-accessoire (KPM=Königliche Porzellan Manufaktur) en een fluwelen oppervlak. De bedden zijn prima om in te slapen en om te woelen. Meer heb je nu eenmaal nauwelijks nodig. De fotokunst in de badkamer – de kunstenaar Adras Dobi heeft voor dit hotel een serie ontworpen – moet het Pruisische levensgevoel verplaatsen naar het huidige Berlijn. En de oude Fritz is op deze kunstreis niet bepaald preuts of kleinzielig.

Lobby Hotel Luc

foto: Hotel Luc

Frits hield van de aardappel

Alleen het aardappelbevel (Op 24 maart 1756 vaardigde de oode Frits het beroemde Kartoffelbefehl uit, waarin hij beval dat al zijn onderdanen met deze plant bekendgemaakt dienden te worden en dat deze op iedere beschikbare plek moest worden verbouwd) ontbreekt op het menu van het uitstekende restaurant Heritage, dat het verder aan niets laat ontbreken. De kaart manoeuvreert vakkundig langs de trend van het regionale. Hier mogen kreeft, pulpo of coquilles nog worden geserveerd. En ook nog geweldig lekker. Daarbij wordt gretig aan fusion gedaan met smaken uit de Aziatische keuken en ook de Amerikaanse inbreng smaakt uitstekend. En niet alleen ’s avonds, ook ’s ochtends is het hotel culinair goed gepositioneerd. Kortom: het ontbijt is een aanrader. In de stijl van een Franse brasserie worden op een etagère de belangrijkste ingrediënten van een geslaagd ontbijt geserveerd, en culinaire heerlijkheden uit de hele wereld, zoals shakshuka, kun je à la carte bestellen. Werkelijk heerlijk, nee, ontstellend lekker, is het Onsen Egg Benedict. Dat zou de oude Frits bevallen hebben.

aardapelen

foto: Jennifer Latuperisa-Andresen

Frederik de Grote, is natuurlijk een dankbaar thema voor het hotel, vooral voor buitenlandse gasten of geschiedenisgekken. Wie was ook weer Frederik II en welke invloed had hij op het Berlijn van nu? Echt mooi is het om van hieruit een uitstapje naar Potsdam te maken om eventueel de oude Frits persoonlijk gedag te zeggen. Het heeft tenslotte lang genoeg geduurd voor hij zijn rust eindelijk vond waar hij haar ook wilde vinden. Maar die geschiedenis zou nu uit dit kader barsten. Het zou een lang verhaal zijn. Dan zou je aan het eind ook nog de rode pen moeten inzetten.

 

Hotel Luc, Autograph Collection

Charlottenstrasse 50, 10117 Berlijn.

www.marriott.de

Tweepersoonskamer inclusief ontbijt vanaf 400 euro per nacht.