TOP
Foto: Jacob Lund/shutterstock.com

Eet feestelijk!

Het eind van het jaar is en blijft altijd een hele bijzondere tijd. Aan de ene kant de stress van cadeaus kopen, wat zullen we eten, met wie en wanneer? Aan de andere kant is er geen periode met zoveel gezelligheid als de decembermaand. Bezoek een kerstmarkt en plan een etentje met familie en vrienden. We helpen hierbij graag met de recepten voor een mooi 3-gangendiner. Smakelijk eten!

Winterse salade met gerookte vis

Voor 6 personen

 Ingrediënten

150 g veldsla

1 stronkje witlof

150 g champignons

300 g gerookte visfilet, bijvoorbeeld forel, makreel of gerookte zalm

 

Dressing

1 bekertje Dr. Oetker crÚme légÚre (150 g) of crÚme fraßche light
3 el melk
1 el balsamico
1 zakje Dr. Oetker Finesse Geriebene Zitronenschale of vervangen door 1 theelepel geraspte citroenschil
zout
vers gemalen peper
suiker

 

Bereiding

Was de witlof en pluk het stronkje uit elkaar. Borstel daarna de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

Snijd de gerookte vis klein.

Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout, peper en suiker.

Verdeel de sla, witlof en champignons over de borden, sprenkel de dressing eroverheen en maak af met de gerookte vis.

Foto: Dr. Oetker VersuchskĂŒche

Varkensfilet met kastanjekorst

Voor 4 personen

 Ingrediënten

Kastanjekorst

2 sneetjes geroosterd brood

200 g gekookte tamme kastanjes

100 g zachte boter

zout

vers gemalen peper

Overige ingrediënten

150 ml rode port

100 ml groentebouillon

1 sjalotje

800 g varkensfilet

zout

vers gemalen peper

4 el zonnebloemolie

1 bekertje Dr. Oetker crÚme légÚre met tuinkruiden (in Nederland moeilijk verkrijgbaar, vervang eventueel door crÚme fraßche light met een theelepel peterselie)

 

Bereiding kastanjekorst

Verwijder de korst van de sneetjes brood en maak ze in een keukenmachine fijn samen met de kastanjes.

Meng door de boter en breng op smaak met zout en peper.

Rol de kastanjekorst uit tussen huishoudfolie uit, zodat er een plek ontstaat ter grootte van de varkensfilets, en leg minstens 30 min. in de koelkast.

 

Bereiding varkensfilets

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng in een braadslee de port samen met de groentebouillon.

Hak het sjalotje fijn en voeg toe aan de braadslee.

Dep de varkensfilets droog met keukenpapier en breng ze op smaak met zout en peper.

Verhit wat olie in een koekenpan en braad de filets rondom aan.

Leg de filets vervolgens in de braadslee en verdeel de kastanjekorst eroverheen.

Zet de braadslee in het midden van de oven en bak het geheel gedurende ongeveer 25 minuten gaar.

Haal de filets uit de braadslee, wikkel ze in aluminiumfolie en houd warm in de uitgeschakelde oven.

Pureer tot slot de saus, roer er de crÚme légÚre doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de filet samen met de saus. Lekker met aardappelkroketjes.

Foto: Dr. Oetker VersuchskĂŒche

Winterse frambozen

Voor 6 personen

 Ingrediënten

500 g frambozen (diepvries)

200 ml slagroom

2 zakjes Dr. Oetker Klop-Fix

250 g volle yoghurt

50 g suiker

1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker

1 zakje Dr Oetker Weihnachtsaroma (in Nederland moeilijk verkrijgbaar, eventueel vervangen door 1 eetlepel speculaaskruiden)

40 g meringue

 

Bereiding

Verdeel de frambozen over zes coupes.

Klop de slagroom met een zakje Klop-Fix stijf.

Roer het andere zakje Klop-Fix door de yoghurt, samen met de suiker, vanillesuiker en het Weihnachtsaroma of de speculaaskruiden.

Spatel de slagroom door het yoghurtmengsel en verdeel het mengsel over de coupes met frambozen.

Brokkel de meringue over de coupes.

Zet het dessert tot serveren in de koelkast.

 

Tip

Je kunt het dessert ook in een grote glazen kom bereiden en serveren.

Besprenkel de frambozen met frambozenlikeur voor een extra intense smaak.

Foto: Dr. Oetker VersuchskĂŒche