TOP
Foto: Boris Stroujko

Top bezienswaardigheden in Duitsland

Kasteel Neuschwanstein bij Füssen is een sprookje. Dat vinden buitenlandse toeristen ook. Ze kozen het bekende bouwwerk in Beieren als hun favoriete bezienswaardigheid in Duitsland. We hebben hier een kleine selectie uit de top 100 samengesteld.

Schloss Neuschwanstein

Het is een van de meest bezochte kastelen in Europa. Ongeveer 1,4 miljoen mensen bezichtigen jaarlijks ‘die Burg des Märchenkönigs’ (de burcht van de sprookjeskoning). Ooit bouwde de mensenschuwe Koning Lodewijk II het sprookjeskasteel met zijn pracht en praal als toevluchtsoord bovenop een tweehonderd meter hoge gespleten rots.

Europa-Park Rust

Een gigantisch recreatiepark: met een totale oppervlakte van 10.500 vierkante meter is het Europa-Park Rust het grootste recreatiepark van Duitsland. Elke jaar komen meerdere miljoenen bezoekers naar de fantasiewereld in Zuid-Duitsland. Onderverdeeld in zeventien verschillende themagebieden vind je er meer dan honderd attracties, verschillende shows, vier avonturenhotels en een bioscoop.

Foto: Europapark Rust

UNESCO-Werelderfgoed Keulse Dom

Het is het herkenningsteken en middelpunt van de Rijnmetropool. Dag na dag bezoeken circa 20.000 toeristen de Keulse dom, die met een hoogte van 157 meter en 22 centimeter tot het derde hoogste kerkgebouw ter wereld wordt gerekend. Het duurde 632 jaar, totdat de dom die vooral vanwege zijn gotische bouw beroemd werd, was voltooid.

Foto: S.Borisov

Natuurparken in het Zwarte Woud

Diep in het landschap gekerfde dalen, dichte bossen, ruisende beekjes en uitgestrekte weiden – tot Duitslands mooiste wandelgebieden behoren de natuurparken in het Zwarte Woud. Het natuurpark Zwarte Woud Midden/Noord is 3.750 vierkante kilometer groot en is daarmee het grootse natuurpark in Duitsland. Direct daarna volgt natuurpark Zwarte Woud Zuid met 3700 vierkante kilometer.

Krijtrotsen op het eiland Rügen

De bizarre steenformaties hebben de schilder Casper David Friedrich al geïnspireerd voor zijn werk ‘Die Kreidefelsen’, de krijtrotsen. Als een bolwerk schermt de zes meter hoge rotswand het land van het meer af. Maar, de beroemde witte rotsen in het nationaalpark Jasmund op het Oostzee-eiland Rügen brokkelen af. In 2005 stortten 50.000 kubieke meter krijtrots in de Oostzee, die steeds verder op het fundament van de rotswand inwerkt.

Foto: Sabine Schmidt

Zugspitze

Top of Germany! Verder omhoog gaat het in Duitsland niet: met 2.962 meter mag de Zugspitze de titel ‘Duitslands hoogste berg’ voeren. Bovenop de top heb je een fascinerend en uniek uitzicht over 400 bergtoppen in vier landen – als het weer tenminste meespeelt. Winterpret heb je er ook in de zomer. Op de enige gletsjer in Duitsland kunnen de toeristen ook in de zomermaanden rodelen.

UNESCO-Werelderfgoed Historische binnenstad van Bamberg

Regelrecht uit de middeleeuwen gekomen: als je op dit moment met een middeleeuwse kaart door Bamberg zou lopen, kun je zonder probleem de weg vinden. De historische stadskern die in 1993 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst werd opgenomen, ziet er nog hetzelfde uit als enkele eeuwen geleden. Toeristen slenteren door de smalle steegjes, langs betoverende winkeltjes, lieflijke pensionnetjes en talrijke antiquairs. In de historische binnenstad van Bamberg staan 200 gebouwen onder monumentenzorg.

Foto: Stadt Bamberg

UNESCO-Werelderfgoed Waddenzee

In het ritme van de getijden: eb en vloed bepalen het leven in de Waddenzee, dat met 8.000 vierkante meter wateroppervlakte het grootste bio systeem van dit soort is. De zee ligt met een lengte van 450 kilometer tussen Den Helder in het westen langs de Duitse kust tot aan het Deense Esbjerg in het noorden. Het Duitse deel is beschermd natuurgebied, waar talrijke zeehonden en kegelrobben leven.

Joods Museum Berlijn

Eén van de meest bezochte musea in Berlijn: bijna 2.000 bezoekers komen dagelijks in het gebouw aan de Lindenstraße. Niemand minder dan toparchitect Daniel Libeskind bouwde de beroemde zigzagvorm. De vorm van het museum is ontstaan toen de architect op een oude kaart van Berlijn de vroegere woonhuizen van Joden die na 1933 werden gedeporteerd of zijn gevlucht, met elkaar verbond.

Foto: Jüdisches Museum Berlin