TOP
Foto: Scirocco340

Fascinatie werelderfgoed

De locaties van UNESCO-Werelderfgoed zijn – waar ook ter wereld – bijzonder intrigerend. Voor de mensen die ter plaatse leven, maar natuurlijk ook voor toeristen die te gast zijn.  In Duitsland staan maar liefst 37 locaties op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We stellen er zeven voor.

Slot Augustusburg en Slot Falkenlust in Brühl

Als gezamenlijk kunstwerk zijn de twee kastelen met de baroktuin in Brühl in de Werelderfgoed lijst van UNESCO opgenomen. In de periode tussen mei en september klinken de tonen van werken van Schumann, Beethoven of Vivaldi in het pronkvolle trappenhuis van Schloss Augustusburg. Vlakbij staat het Lust- en Jachtslot Falkenlust. Dit ‘kleine zusje’ werd aan het begin van de 18e eeuw binnen tien jaar gebouwd en geldt als een van de kostbaarste en authentieke rococo bouwwerken.

Foto: Jule Berlin

Klassiek Weimar

In deze ‘grote stad’, zoals Goethe Weimar noemt, schiepen de dichters rond de wisseling van de 18e naar de 19e eeuw werken die wereldwijde roem verworven. In dit geestelijk middelpunt van Europa vind je behalve oude parken en talrijke monumenten de geboorte- en woonhuizen en arbeidsplaatsen van Wieland, Herder, Schiller en natuurlijk Goethe. De stad waaraan de Duitse literaire stroming ‘Klassiek Weimar’ haar naam ontleent, geeft een indrukwekkend beeld van dit grootse tijdperk.

Foto: twoandonebuilding

Oude beukenbossen – Nationaalpark Jasmund

In het Nationaalpark Jasmund vlakbij Hessnitz in de meest noordoostelijke punt van Duitsland, heb je een fantastisch uitzicht over de Oostzee en haar krijtkust. Dring je door tot in het hart van het natuurreservaat, dan kom je bij de ‘Oude Beukenbossen’. Het gaat hier om de waardevolste overgeblevene resten van de natuurlijke laagland-beukenbossen, die in de gehele wereld alleen nog in Duitsland te vinden zijn. Oude beukenbossen worden vaak bewoond door een grote soortendiversiteit, ze bieden een levensruim aan holbroedvogels en vleermuizen.

Foto: wiw

Dom in Aken

‘Half goddelijk en half menselijk’ kwam de Paltskapel de bevolking in de negende eeuw voor. De eerste koepelvormige kerk ten noorden van de alpen, 600 jaar lang kroningskerk voor Duitse koningen, heeft een rijk verleden. Met het arrangement ‘Faszination Weltkulturerbe’ op de website aachen-pauschal.de kun je tijdens inbegrepen rondleidingen alles over de Dom ervaren.

Ertsmijn Rammelsberg, Historische binnenstad van Goslar en Oberharzer waterwerken

Maar liefst drie fascinerende voorbeelden van cultuurerfgoed bevinden zich bij de stad Goslar in Nedersaksen. Als eerste de historische kern van de stad zelf, die met z’n patriciërshuizen, met vakwerk van kunstzinnig houtsnijwerk en vele kerken en kapellen een beeld van vroeger oproept. Ten tweede het eeuwenoude vijver- en slotensysteem, dat al in de tijden voor de industrialisatie als energieverzorginssysteem voor de mijnen dienst deed. En tenslotte een uniek museum in de ertsmijn Rammelsberg dat toont,  hoe in 1.000 jaar bijna 30 miljoen tonnen erts, kopen en zilver gedolven werd. Hier is ook een mijn voor publiek toegankelijk.

Foto: Pecold

Muskauer Park

Als symbool voor dit gemeenschappelijk Duits-Poolse project, ligt de in de oorlog verwoeste Doppelbrücke in het park en verbindt de beide landen sinds 2004 weer met elkaar. Het ca. 800 hectaren grote landschapspark wordt in een voorbeeldige grensoverschrijdende samenwerking onderhouden en biedt de bezoekers een unieke recreatiegelegenheid met kasteeltuinen, bad- en kuurpark, heuvels, arboretum en de Braunsdorfer velden.

Kloostereiland Reichenau

Het grote benedictijnenklooster en drie romaanse kerken liggen op op het kleine eiland Reichenau in het Bodenmeer. Wat destijds door de rondtrekkende bisschop Pirmin werd geschapen, vertelt tegenwoordig over de muziek, het dichtwerk en de schilderkunst van het Romeinse Rijk. Een tip voor bezoekers: Tussen eind april en midden augustus trekt op drie eilandfeestdagen een christelijke processie over het eiland en laat lang vergane tijden herleven.

Foto: Scirocco 340