TOP
Foto: Stefan Knaak

Marienburg is het Neuschwanstein van het Noorden

Voor de poorten van Hannover torent het sprookjesachtige kasteel Marienburg op een beboste heuvel boven het landschap uit. De speelse torens verschaffen een blik in de verte over het groene Calenberger Land. Ze waren er de oorzaak van dat het kasteel de bijnaam ´Neuschwanstein van het Noorden´ kreeg.

In de welige salons en vertrekken wordt de jubileumshow “200 jaar Marie en Georg van Hannover” verlengd, waardoor een bezichtiging nog leuker wordt. Afwisselend amusant, romantisch en tragisch zijn de veelzijdige verhalen over Marie, naar wie het kasteel is vernoemd, en haar man Georg V, koning van Hannover en Engeland, die hier weer tot leven lijken te komen. Tijdens een avondvoorstelling stapt de koningin zelfs in eigen persoon uit het familieportret, om de bezoekers met muziek, film en hoorspelen door het kasteel te begeleiden. Concerten, theateropvoeringen en evenmenten kunnen eveneens worden bijgewoond in de hoge ridderzaal en op de schilderachtige binnenplaats.

Een volledig uitgeruste kasteelkeuken

Het neogotische praalgebouw heeft een trieste geschiedenis. De blinde koning Georg V schonk het compleet met kapel en zelfontworpen
meubilair aan zijn echtgenote Marie voor haar 39e verjaardag in 1857. De kostbaar versierde geschenk-oorkonde is een hoogtepunt van de tentoonstelling. Het kasteel was oorspronkelijk als zomerresidentie bedoeld. Toen het na ongeveer tien jaar klaar was, werd het slechts korte tijd door Marie bewoond, omdat ze haar man in Oostenrijkse balligschap moest volgen.

De rijk gemeubileerde vertrekken met o.a. een ensemble van zilveren meubelen uit de 18e eeuw, liggen er ook tegenwoordig nog bij alsof ze elk moment weer in gebruik zijn. De kasteelkeuken is uitgerust met koperen ketels, bakvormen en schalen. Maar ook de bibliotheek met beschilderde en bladgoud versierde gewelven is volledig ingericht. Hier krijg je met een video een bijzondere indruk van het kasteel en haar bewoners.

Foto: Lars Gerhardts

Foto: Lars Gerhardts

De kloosters van het Calenberger Land

Een bezoek aan Marienburg kun je uitstekend combineren met een uitstapje in het groene Calenberger Land. Hier kun je heerlijke wandelingen en fietstochten maken. Tussen heuvels, bossen, dorpen en velden liggen ook vijf kloosters die een bezoek zeker waard zijn. De imposante bouwwerken uit de 13e eeuw kun je tegenwoordig voor een groot deel bezichtigen.

In het klooster Mariensee kun je een interessante rondgang door de geschiedenis en de huidige tijd van evangelische vrouwenkloosters in Noord-Duitsland meemaken. Er is een kloostercafé waar je kunt genieten van een heerlijk stuk zelfgebakken taart. In de sfeervolle kloosterkerk in Wennigsen vinden regelmatig concerten plaats. Ook worden in de historische kloosters rondleidingen en godsdiensten aangeboden, evenals een langer verblijf in het zgn. `Kloster auf Zeit´. Hier kunnen de gasten in een min of meer spirituele omgeving geheel tot rust komen.

Foto: Christian Wyrwa

Hoogtepunten op Schloss Marienburg

Naast de dagelijkse rondleidingen biedt Schloss Marienburg ten zuiden van Hannover ook open-air-evenementen en cultuurmanifestaties aan in de sprookjesachtige omgeving van het kasteel.

5 en 6 juli 2019 – taptoe Schloss Marienburg Tattoo, open-air-muziekshow van klassiek tot pop

23 augustus 2019 – live-hoorspel `Jekyll, Hyde und Ich´, met synchroonstemmen van Hollywoodsterren en inventieve licht- en soundtechnieken

24 augustus 2019 – live-hoorspel `Orson Welles und der Krieg der Welte´

28 augustus tot 1 september 2019`Best of Kleines Fest´, acrobatiek, comedie, muziek en kleinkunst met de publiekstrekkers van het kleine feest in de grote tuin van Herrenhausen

tot 1 december 2019 – jubileumtentoonstelling `200 Jahre Marie und Georg von Hannover´

Heb je zin gekregen op het echte Schloss Neuschwanstein? Dan klik hier.

Foto: Stefan Knaak