TOP
matthias@fendstudios.com

De Königswanderwege en het leven van Ludwig II

Koning Ludwig II (1845 – 1886) kwam naar de bergen om de rest van de wereld te ontvluchten. Rond de Zugspitze, langs de Königswanderwege, zijn talrijke plekken die aan hem herinneren.

 

go-images.com/ Wolfgang Ehn

Ter herinnering aan ‘Kini’

Vooral aan het einde van de zomer, rond de verjaardag van de koning, worden veel evenementen ter nagedachtenis aan hem georganiseerd. Op de Königswandelroute komen bezoekers vlak langs de lievelingsplaatsen van Ludwig II en kunnen er genieten van schitterende uitzichten. Een absoluut koninklijk avontuur! Helemaal boven, op een hoogte van 1.866 meter, staat op de Schachen aan de voet van het Wetterstein-massief het Königshaus, waar de sprookjeskoning zo graag zijn verjaardag vierde. “Hier boven genoot koning Ludwig van de stilte van het hooggebergte en hoefde desondanks niet aan comfort in te boeten”, aldus Christian Lackner, toerismemanager van de Zugspitz Regio.

In de voetsporen van de koning

Wie in de voetsporen van de koning wil wandelen, kiest voor de beklimming van de ‘echte’ Königsweg, die vanaf de wandelparkeerplaats in Elmau door het dichte bos tot aan de majestueuze Dreitorspitze loopt. De monarch zelf was destijds natuurlijk niet te voet onderweg. “Als je voor de eerste keer de bergruggen ziet met het Schachen-kasteel tegen de achtergrond van de felwitte Zugspitz-gletsjer en de machtige Alpentoppen, begrijp je waarom Ludwig II deze regio als toevluchtsoord had uitverkoren”, vertelt de toeristische expert enthousiast. Voor een sportieve beklimming adviseert hij overigens de langere variant. Deze gaat vanaf Garmisch-Partenkirchen door de Partnach-kloof en over de Kälbersteig.

Pigprox/shutterstock.com

Feestelijkheden

Een tip: op 25 augustus, de verjaardag van Ludwig, wordt in het Schachen-kasteel elk jaar een sfeervolle mis gehouden. Een rondleiding is zeker de moeite waard. De buitenkant van het koninklijk verblijf is opgetrokken in de stijl van een Zwitsers chalet. Maar binnen tref je een Turkse pronkzaal aan.

In de Ammergauer Alpen beginnen de feestelijkheden al een dag eerder. ’s Avonds wordt op de bergtoppen rond Oberammergau het Ludwigs-vuur ontstoken. De bergvuren in de vorm van een kruis en een kroon, een ‘L’ en het Romeinse cijfer ‘II’, werpen een spectaculair licht op de bergen en vlaktes van de Wiesmahd.

 De Koning-Ludwig-Nacht

De verjaardag van de monarch wordt op 24 augustus in Oberammergau bovendien gevierd met een fakkeloptocht en blaasmuziek. Op 25 augustus vindt op kasteel Linderhof de ‘Koning-Ludwig-Nacht‘ plaats met bijzondere rondleidingen, muziek en lezingen.

Het lievelingsonderkomen van Ludwig is tevens het startpunt van verscheidene bergtoeren. De tocht van Linderhof naar de Brunnenkopfhut is er zo een, en deze is heel geschikt voor gezinnen. Via de koninklijke rijweg voert de tocht in anderhalf à twee uur over vlakke en lange bochten door het bos en over weiden gestaag omhoog naar de voormalige jachthut. Boven kun je niet alleen genieten van stevige huttenkost, maar ook van de grote schommel waarvandaan je het Graswangdal in kijkt.

De schoonheid van de omgeving

Ook het Soiernhaus in de Alpenwelt Karwendel werd als jachthuis gebouwd. Ludwig, die zelf niet dol was op jagen, bezocht dit huis vooral vanwege het prachtige uitzicht. Hij was gecharmeerd van de turquoise-blauwe kleuren van de Soiern-meren. De koning liet zich graag bij volle maan ’s nachts in een roeiboot over het meer varen. Van zijn theepaviljoen Belvedere op de Schöttelkarspitze getuigt alleen nog een ijzeren staaf.

matthias@fendstudios.com

Het overweldigende 360°-panorama van de Zugspitze, het Estergebergte, de Karwendel en het landschap van de Vooralpen is natuurlijk gebleven. Verder naar boven gaat het vanaf Krün of Wallgau eerst naar de Fischbachalm. Hier moet je beslissen of je op de Forststraße blijft of de kortere, maar zwaardere en gedeeltelijk met staalkabels beveiligde ‘Lakeiensteig’ kiest. Deze laatste route namen de bediendes om het jachthuis op de komst van de monarch voor te bereiden.

Het leven van Kini in één oogopslag

Als je een goede indruk over het leven van ‘Kini’ – het Beierse woord voor ‘koning’ – wilt krijgen, moet je eigenlijk de Heimgarten bezoeken. Vanaf deze berg heb je een geweldig uitzicht. Bij helder weer kun je vanaf zijn geboorteplaats München kijken tot aan het Starnberger- meer, waarin de vorst is verdronken. Rondom treft je blik op de Schöttelkarspitze, het Schachenhaus en de Pürschling, de berg waarop kasteel Linderhof is gebouwd.

“Hier ligt het hele leven van de koning met al zijn lievelingsplaatsen aan je voeten”, aldus Christian Lackner, die als geheimtip een bezoek aan het zgn. ‘Blaue Land’ aanraadt. Dit is een ca. zes uur durende wandeling vanuit Ohlstadt, dwars door het bos en door bloeiende alpenweiden. Totdat zich beetje bij beetje een fantastisch panorama voor je ontvouwt. Ook in het Blaue Land worden overigens festiviteiten voor de verjaardag van ‘Kini’ georganiseerd: elk jaar brengen de Murnauer-klederdrachtverenigingen bij zijn monument een aubade aan de sprookjeskoning.

Informatie

De regio Zugspitze is het toeristisch samenwerkingsverband van de Landkreis Garmisch-Partenkirchen, waartoe de vier vakantiebestemmingen Zugspitzland, Alpenwelt Karwendel, het Blaue Land en de Ammergauer Alpen behoren.