TOP
Foto: san4ezz/shutterstock.com

Milieubewust door Neukölln in Berlijn

Ik geef eerlijk toe dat ik me tot nu toe niet zo erg heb beziggehouden met het onderwerp ‘fair fashion’. Kan milieuvriendelijke, faire mode ook stylish en vooral ook betaalbaar zijn? In de Berlijnse wijk Neukölln zie je wat faire mode zoal te bieden heeft.

Tekst: Linda Ruckes

In Berlijn speelt zich niet alles af op de ‘Ku’damm’ of in de Straße des 17. Junis. Om dat te bewijzen hebben we ook eens rondgekeken in de dynamische stadswijk Neukölln. En wat we daar aantroffen was op de eerste plaats een milieubewuste mentaliteit.

STOP 1 KOLLATERALSCHADEN

Als je van bijzondere kleding houdt, ben je bij Kollateralschaden aan het goede adres. Dennis Pahl en Philippe Werhahn staan voor een innovatieve kledingstijl. Het karakteristieke kenmerk ervan is de kraag die je op allerlei manieren kunt draperen en dragen. Maar behalve het design staan vooral aspecten als milieu, faire productie en lokaal belang op de voorgrond.

Foto: Lena Ruckes

De twee Berlijnse mannen willen de aandacht vestigen op de schaduwzijde van de modebranche én het zelf beter doen. Kinderarbeid, vergiftigd drinkwater, bodemverontreiniging en oneindige bergen afval zijn geen ongewone delicten in de mode-industrie. Het gaat misschien niet om zware of bewuste vergrijpen, maar wel om negatieve bijkomstigheden die op de koop toe worden genomen.

In Kollateralschaden wordt veel waarde gehecht aan ‘slow fashion’. Dat betekent minder consumptie door een hogere kwaliteit. “Pas als een kledingstuk dertig keer gewassen is, heeft de aankoop zich werkelijk geloond”, beweert Philippe. “Fast fashion is een probleem in onze maatschappij. Kleren gekocht, één keer gedragen en weg in de vuilnisbak.” Philippe en Dennis geven twee jaar garantie op de naden van hun kledingstukken en dragen zo bij aan een langere levensduur van de kleding.

Foto: Lena Ruckes

STOP 2 ANYONION STRICKDESIGN

De ster van de winkel is ‘Anny’. Anny is niet een vriendelijke eigenaresse die haar eigen kleding met trots draagt, maar een naai- en breimachine. Maar wat is er zo bijzonder aan haar? Anny breit ter plaatse! De kledingstukken komen niet uit Bangladesh, India of China. Made in Berlin dus. Anny breit ‘fully fashion’. De onderdelen van de kleding worden direct op maat vervaardigd. Er hoeft dus niets geknipt te worden. Dit heeft tot gevolg dat de kledingstukken vaak uit één enkele draad zijn gemaakt. Om alles goed te laten passen, moeten de steken van het eindproduct nauwkeurig gecontroleerd worden, zodat het kledingstuk niet per ongeluk uitgehaald wordt. Hier moet alles kloppen.

Foto: Lena Ruckes

De naam ‘Anyonion’ slaat niet alleen op de geliefde naai- en breimachine, maar ook op de ‘onion look’ waarbij meerdere lagen over elkaar worden gedragen. En op het feit dat iedereen de mode kan dragen. Dat kan ik alleen maar bevestigen: gebreide kleding is allesbehalve ouderwets!

Anyonion Strickdesign, Bürknerstr. 10, 12047 Berlijn, telefoon +49(0)151 56 103 106, shop@anyonion.de

Foto: Linda Ruckes

STOP 3 SARKANY SCHMUCK

‘Made in Berlin’ geldt niet alleen voor kledingstukken, ook de schattige, kleurige sieraden van Sarkany worden vervaardigd in deze trendy wijk. Speelse kettingen hangen aan de muur. Ringen en oorbellen liggen breed uitgestald op de plank. De droom van vele vrouwen. Mannen moeten geduldig wachten, want het kan wel even duren eer hun liefste een keus uit een van de vele Sarkany-sieraden heeft kunnen maken. De kleine pronkstukken zijn hoofdzakelijk gebaseerd op geometrische vormen en bloemmotieven. Alle motieven zijn zelf gefotografeerd. Je kunt ze kopen als ketting, oorbellen, ring of ansichtkaart. Deze bonte en speelse juweeltjes zijn stuk voor stuk heel schattig.

Sarkany Schmuck, Bürknerstr. 10, 12047 Berlijn, telefoon +49(0)030/25058184, info@sarkany-schmuck.de

Foto: Linda Ruckes

STOP 4 UPCYCLING

Upcycling heet het als oude spullen opgepept worden en er weer als nieuw uitzien, zoals bij deze chique meubels. “Wij maken die dingen, die je bij Ikea niet tegen zult komen.” De eigenaar van Upcycling, François Rossier, is trots op zijn werk. Op de kop getikte oude spulletjes worden als nieuw opgelapt. Zo probeert hij voor afgedankte objecten weer een nieuwe toepassing te vinden. Onlangs kreeg François een oud schoolbord cadeau. Daar wil hij nu een eetkamertafel van maken. De kleine winkel in de Hobrechtstraße heeft hij ‘Upcycling’ genoemd. Het bedrijfje is winkel, werkplaats, opslagplaats en showroom in één. Zo langzaam wordt het krap tussen al het hout, plexiglas en metaal.

Foto: Linda Ruckes

Verhuizen? Dat is voor de sympathieke Fransman geen optie. “Het bevalt me hier in Neukölln. Ik houd van de sfeer en van de mensen.” Uitbreiden zou een mogelijkheid zijn, maar verhuizen niet. Vroeger was François regisseur, tegenwoordig kan hij zich uitleven met zijn ambachtelijke werk. Trots op zijn werk kan hij met recht zijn, want al zijn producten zijn unicaten. Wie wil er een ‘Malm’-kaptafel van Ikea kopen als je ook een unicaat à la François kan bemachtigen?

Upcycling, Hobrechtstr. 54, 12047 Berlin, telefoon +49(0)170 4142 098, rossier@upcycling.mobi

Foto: Linda Ruckes

STOP 5 POPOVA SHOWROOM FASHION MODEDESIGN

Als je een blik in de etalage van Popova werpt, blijven vooral de vele kleuren in je gedachten. “Ik wil mode maken die je als je daar zin in hebt elke dag kunt dragen. Ook ’s avonds naar een diner als je het met iets anders combineert.” Voor Julia Tietze is Berlijn een bron van inspiratie en tegelijkertijd haar thuis. Ze wil kleding creëren die ons dagelijks leven reflecteert. Tijdloos, licht en elegant maar ook sexy. Tijdens haar verblijf in Barcelona heeft Julia haar creatieve talenten ontdekt. Dat ze de creativiteit in persoon is, zie je meteen: om haar lichaam draagt ze een zwierige, luchtige, gele jurk met pauwenveren. Om haar nek hangt een meetlint. Ze is opgewekt en zit vol ideeën. In elke hoek van de winkel hangen kleurige babyrompertjes, zelf gevlochten haarbanden en zelf geverfde batik T-shirts voor hem en voor haar. Ik heb er nog lang niet genoeg van om tussen de kleuren en modellen die langs de muren van de showroom hangen rond te kijken, maar we moeten verder; er is nog veel te ontdekken in Neukölln.

Popova Showroom, Hobrechtstr. 18, 12047 Berlijn, telefoon +49(0)157 3773 9200, info@popova-fashion.com

Foto: Linda Ruckes

STOP 6 STANDARD SAUBERE SACHEN

Milieuvriendelijk, luxe en innovatief: Katharina Beth en Katrin Hieronimus hebben een voorliefde voor zuivere spullen, het milieu en de verantwoording hiervoor. Om deze reden begonnen ze hun eigen winkel, die precies datgene weergeeft wat zij belangrijk vinden: T-shirts, jacks, schoenen, tassen, ansichtkaarten, maar ook herbruikbare vershoudfolie en veganistische nagellak maken deel uit van het assortiment.

Uit de grote keus aan kledingstukken kun je concluderen: milieuvriendelijke mode is hip, modern en totaal stylish. Zo viel een bomberjack met palmmotief me meteen op. Die wil ik hebben. Helaas is dit topstuk in mijn maat uitverkocht. Jammer, want dit jack heeft niemand, in tegenstelling tot mijn jurk van H&M.

Standard Saubere Sachen, Reuterstr. 53, 12047 Berlijn, telefoon +49(0)177 550 35 25/ +49(0)179 460 33 88, post@standard-saubere-sachen.de

Foto: Linda Ruckes

Ijsje bij Fräulein Frost

“Pas op, je ijsje druppelt.” Daar had ik toch bijna op mijn vanmiddag aangeschafte aanwinsten gemorst. Kokos met rabarber lachten me toe toen ik voor de toonbank bij Fräulein Frost stond. Komkommer, munt en citroen bewaar ik voor de volgende keer. De zon schijnt aan de wolkeloze hemel. Een reden te meer om de tram links te laten liggen en in plaats daarvan naar het hotel in Prenzlauer Berg te lopen.

Beloning voor milieuvriendelijkheid

In het Vienna House Easy Berlin aangekomen, zie ik dat ik voor mijn positieve bijdrage aan een schoner milieu ben beloond. Een groene appel hangt in een stoffen zakje aan mijn deurknop. Het zakje had ik gisteravond buiten opgehangen, ten teken dat mijn beddengoed en handdoeken niet elke dag gewassen en gewisseld hoeven te worden. Dat spaart weer water. Als beloning krijg je daarvoor elke dag een kleine verrassing.

Een succesvolle dag winkelen loopt ten einde en ik heb geen slecht geweten. Ik weet waar mijn kleren werden gemaakt, wie ze genaaid heeft en welke weg ze hebben afgelegd. Daar komt nog bij dat ze niet alleen fair en milieuvriendelijk zijn geproduceerd, ze zien er ook nog supermodern uit. Mijn vriendinnen in Keulen zullen zeker jaloers zijn als ik hen mijn buit van vandaag laat zien. Berlin-Mitte was gisteren, vandaag ga je naar Neukölln: modern, milieuvriendelijk en actueel.

 

INFO

De diverse stops waren onderdeel van de tour ‘Hip, hipper, Neukölln – von Boutique bis Schnauze’ van art:berlin. Tickets voor de tour zijn online te boeken, vanaf € 12. Sinds 1991 verzorgt art:berlin rondleidingen naar de belangrijkste kunst-, cultuur- en stadsattracties in Berlijn en Brandenburg.

art:berlin, Bessemerstraße 22, 12103 Berlijn

telefoon +49(0)30/68 91 50 08

Overnachten

Het Vienna House Easy Berlin ligt in Prenzlauer Berg op de grens met de wijk Friedrichshain. De tramhalte Landsberger Allee is nog geen 200 meter van het hotel verwijderd, zodat je alle delen van de stad goed kunt bereiken. Een tweepersoonskamer kost vanaf € 109 per nacht, incl. ontbijt.

Vienna House Easy Berlin

Storkower Str. 162, 10407 Berlijn

telefoon +49(0)30/666 444 0