TOP
Foto: Tourismus, Freizeit & Kultur GmbH Kühlungsborn/Rajko Grawert

Oostzeebadplaats met geschiedenis

Strandvakantie heeft aan de Oostzee een lange geschiedenis: Al in het jaar 1793 trok het door de hitte geplaagde stadsvolk voor de nodige frisse zomerlucht naar de Oostzee – en ook tegenwoordig is het aantal toeristen aan de Duitse binnenzee zo hoog als nooit tevoren. Hoezeer het bezoek aan de Oostzee door de jaren heen is veranderd, wordt duidelijk als je de historische Oostzee badplaats Külungsborn nader bekijkt.

Al in de tijden van weleer profiteerde de regio, die vroeger ‘Ostseebad Brunshaupten-Arendsee’ heette, van het toerisme. Tegenwoordig is Kühlungsborn één van de populairste vakantiebestemmingen aan de Oostzee.

Charmant als altijd: Villa Polarstern

Foto: Tourismus, Freizeit & Kultur GmbH Kühlungsborn

De naam is een begrip: Villa Polarstern is al sinds honderd jaar voor bezoekers van veraf en dichtbij een belangrijk doel voor een reis naar Kühlungsborn. Het in 1913 gebouwde traditionele hotel ligt direct aan de Oostzeekust en midden in het Kühlungsborner stadsbos. Als monumentaal viersterrenhotel is de jugendstil villa ook vandaag de dag nog de eerste bestemming voor allen, die een authentieke Oostzee-vakantie mee willen maken.

Foto: Hotel Polar-Stern

Puur natuur: Van familiebadplaats Brunshaupten tot Oostzeebad Kühlungsborn

Op de plaats waar ooit hoge muren badende vrouwen tegen nieuwsgierige blikken beschermden, ligt tegenwoordig een natuurlijk strand met karakteristieke Oostzee-strandkorven. Op het Kühlungsborner strand zijn de natuurlijke omstandigheden na vele jaren weer aan het herstellen. De toegang tot het vroegere dames- en familiebad was voor ongehuwde mannen ten strengste verboden. Ook fotocamera’s mochten niet worden meegebracht. Tot op heden kenmerkt deze kuststrook zich door een goede waterkwaliteit.

Foto: RikoBest/shutterstock.com

De strandkorf – als vast onderdeel van de Oostzee-vakantie

Voor badgasten aan de Oostzee golden vroeger strenge regels. Voor mannen was de toegang tot het strand lange tijd verboden. Na een versoepeling van de regels mochten echtparen gezamenlijk de familiebadplaats bezoeken. Ook de kledingvoorschriften waren duidelijk vastgelegd: Badgasten moesten tenminste ‘vanaf de hals tot aan de knieën’ met een ondoorzichtig badpak bekleed zijn. De gestreepte badpakken werden in stijl met een badmuts of een grote hoed gecompleteerd. Tegenwoordig is het Kühlungsborner strand voor iedereen toegankelijk en de gasten mogen dragen wat ze willen, van kleine bikini’s tot aan korte badshorts.

Foto: Tourismus, Freizeit & Kultur GmbH Kühlungsborn/Rene Legrand

Kurhaus Brunshaupten: prestigeobject van vroeger en van nu

Toen het Kurhaus Brunshaupten in het jaar 1908 werd geopend, gold het gebouw in de classicistische stijl als een van de grootste en comfortabelste hotels in Mecklenburg. Na omvangrijke renovatie verwelkomt het huidige Upstalsboom Hotelresidenz & SPA Kühlungsborn haar gasten om te ontspannen en energie op te doen. In een modern jasje met een strakke architectuur is het viersterren superior-hotel altijd nog één van de beste adressen voor een exclusieve wellnessvakantie.

Waarom Oostzeebadplaats Kühlungsborn?

Kühlungsborn is een van de grootste badplaatsen aan de Duitse Oostzeekust en telt tot de populairste in Mecklenburg-Voorpommeren. Naast het bijna zes kilometer lange strand zijn het bos – de Kühlung – waar de naam Kühlungsborn van is afgeleid en een 133 hectare groot stadsbos al trekpleisters voor de toeristen. Talrijke historische villa’s, die aan het begin van de 20e eeuw in de voor de badplaats-architectuur typische stijl werden gebouwd, bepalen het straatbeeld. Eén van de markantste bouwwerken is de zeebrug, die ongeveer 240 meter lang is.

Foto: Patrick Hauth