Visjes voor Pelle

Honger hebben Pelle en zijn maatjes niet echt. Niet meer dan zeven of acht van de dertig humboldtpinguïns zijn uit hun rots-onderkomen naar voren komen waggelen om in het water te duiken als de dierenverzorgster er de eerste visjes ingooit. Als kleine torpedo’s schieten de dertig tot veertig centimeter grote vogels over en onder elkaar langs en snappen razendsnel een paar zilveren visjes.

Wereldvogelpark Walsrode.Foto: Franz Lerchenmüller Wereldvogelpark Walsrode.Foto: Franz Lerchenmüller

Dan klimmen ze weer op de kant, blijkbaar volgegeten en een beetje verveeld. Nog steeds geen spoor van de andere pinguïns. “Ze broeden al of ze broeden misschien binnenkort”, legt Cindy Quade uit, “en dan komen ze niet graag uit hun hol. Het kan namelijk zijn, dat als ze na korte tijd weer terug komen, een concurrent op hun nest zit.” Nu komt ook de stagiaire voor het eerst in actie als leverancier van spierinkjes. Samen met de dierenverzorger Tony Hinz klimt hij over het muurtje, bukt voor de kleine overhangende rotsen en gooit visjes naar de snavels, die gretig toehappen. Pelle, de enige pinguïn met een naam, zit in die tijd op het muurtje samen met de dierenverzorger, die hem heeft grootgebracht met de fles, terwijl Cindy het publiek vertelt dat er 18 pinguïnsoorten zijn, waarvan de humboldt er één is en dat je ze aan het stippenpatroon op hun borstveren kunt herkennen.

Wereldvogelpark WalsrodeVierduizend vogels

Het Weltvogelpark Walsrode op de Lüneburger Heide beweert dat ze het grootste park van deze soort is. Ruim vierduizend vogels en meer dan zeshonderd soorten fladderen rond in de volières en tropische huizen, zwemmen in de vijvers en groeien op in de fokstations. Als je hier ook eens achter de schermen mee wilt kijken of een dag als hobby-dierenverzorger wilt meewerken, kan dat; het is alleen niet echt goedkoop, helaas. We gaan voer fijnsnijden en voor de vliegshow trainen. Omdat de parkdirecteur vandaag wat tijd over heeft, gaat een kennismaking met hem voor. Geer Scheres is 58, Nederlander en oorspronkelijk opgeleid tot onderwijzer. Hij maakte internationaal naam als vogelbeschermer en fokker van met uitsterven bedreigde hokko’s en geeft sinds 2009 leiding aan het park. “Natuurlijk moet er in het park geld worden verdiend en met tweehonderdvijftig- tot driehonderdduizend bezoekers per jaar zichzelf moeten kunnen bedruipen”, zegt hij. “Maar veel belangrijker nog is het de wereld van de mensen en die van de vogels tot elkaar te brengen. Als ik het enthousiasme zie bij een kind dat een papegaai uit z’n hand laat eten, dan kan mijn dag niet meer stuk.” Je merkt zijn overtuiging.

Te veel voor één dagHumboldt pinguïns. foto Franz Lerchenmüller

Er is even tijd om op eigen houtje het park te verkennen. Een schoenbekooievaar staat doodstil in het riet als een oude grijze heer die alle opwinding aan zich voorbij laat gaan en zich alleen maar beweegt als het werkelijk nodig is. Zijn kop beweegt zich af en toe minimaal. Op een tak verscheurt een harpij, die in het regenwoud zelfs aapjes uit bomen grijpt, een dikke rat en draait zijn rug naar het publiek als hij er genoeg van heeft toegekeken te worden. In de vlieghal pikken incasternen met hun witte snorren zonder angst meelwormen uit de hand van de bezoekers. De namen op de bordjes klinken als een soort ornithologische poëzie: Sichelvanga (sikkelvanga), Mohren-Klaffschnabel (Afrikaanse gaper), Schwarzgesichtlöffler (kleine lepelaar) of Versicolorente (zilvertaling)… In ieder geval begrijpt de stagiaire nu dat hij in één dag slechts een deel van dit kleurige vogelgezelschap kan bekijken.

Vogelshow Werlevogelpark Walsrode. Foto Franz LerchenmüllerVogelshow

Het wordt tijd voor de voorbereiding van de vogelshow. Valkenier Michael Lenzgen heeft zijn smakelijke beloningen al klaargemaakt: een vruchtensalade van bananen, druiven en appels voor de papegaaien en kaketoes, ratten voor de grijpvogels en ‘ibiscocktail’ van vleesstukjes, garnalen en kippenhart voor de rode ibis en de kaalkopibis. Rond zestig vogels cirkelen aan het eind van de show door de lucht of trippelen op de grond – en dat doen ze alleen omdat ze weten dat ze iets lekkers te wachten staat. Nu moet het snel gaan en pakt de eendagsstagiaire ook aan: de grote geelkuifkaketoes moeten naar hun plaats gebracht worden. Michael laat zien hoe je de vogel vast in de hand neemt door je duim over de klauwen te leggen. Adelaars, valken en de berghaan, een Afrikaanse havik, worden voor hun inzet gewogen; deze controle is onderdeel van de dagelijkse gezondheidscheck. De machtige condor gaat in zijn kist en wordt met de kruiwagen de heuvel opgereden. Dan nog snel een laatste bespreking, want de banken voor het grasveld zijn al bezet. Er klinkt muziek en dierenverzorger Marcel Schweiger verwelkomt de gasten – tussen hen zit ook de stagiaire, die nieuwsgierig is wat er komt en ook wel een beetje trots; hij heeft vandaag goed meegeholpen.

Informatie

Wereldvogelpark WalsrodePark Am Vogelpark, 29664 Walsrode, tel. +49(0)5161 60440, Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!, www.weltvogelpark.de
Het park is dagelijks geopend tot 30 oktober van 10 tot 18 uur, in de zomer tot 19 uur.
De toegang bedraagt voor volwassenen € 20, voor kinderen van 4 tot 12 jaar € 15 en een gezinskaart kost € 62,50. Parkeren is – ook voor campers – gratis.
Honden mogen niet naar binnen; er kan gebruik worden gemaakt van gratis hondenboxen.
Rondleidingen over uiteenlopende onderwerpen kosten voor groepen tot maximaal 35 personen € 55 en 3 uur werken als hobbydierenverzorger of hobbyvogeltrainer kost € 125.
Tip koop in ieder geval een gids van het park; hierin staat veel interessante informatie over de vogels.

Tekst en foto‘s: Franz Lerchenmüller.

Naar boven