TOP
foto: © Tina Scheffler, BLB-Tourismus GmbH
Een familie loopt door het bos. Op de voorgrond ligt een boek met de sprookjes van Grimm op een boomstronk.

Siegen-Wittgenstein: Op naar het sprookjesbos!

Sprookjes en bos – dat gaat perfect samen. Veel sprookjes spelen zich af in het bos en vaak is het bos met zijn knoestige oude bomen, feërieke varens, idyllische beekjes, geheimzinnige schaduwen en schuwe dieren sprookjesachtig mooi.

Zoals bij ons in Siegen-Wittgenstein: onze schier eindeloos lijkende bossen zijn vaak bijna ongerept, schilderachtig en natuurlijk. De frisse lucht, de kruidige geur van hars, de zachte bosgrond en de flauwe geluiden van planten en dieren vragen erom te ontspannen, te genieten en de dagelijkse sleur achter je te laten.
Tiefenrother Höhe

Je wilt boomtoppen horen fluisteren en dieren in het bos horen ristelen?

Weg van de stress en het lawaai. Genieten van het zachte ruisen van bladerdaken en zacht murmelende beken en vrolijk zingende vogels bewust waarnemen? Dan gaat er niets boven weg van de drukte naar de rust van de meest bosrijke regio van Duitsland: Siegen-Wittgenstein! Onze bossen zijn haast eindeloos, de ongerepte natuur lokt met knoestige bomen en betoverende dalen, haar schilderachtig grasland met weidedieren, ruige bergketens en zachtglooiende heuvels. Schilderachtige plaatsen met rustieke vakwerkhuizen, rustgevende dorpen of imposante kastelen – deels nog bewoond – vragen erom ontdekt te worden.

Bospad Hilchenbach
Sprookjes lezen in het kasteelpark

Niet alleen de natuur in Siegerland en Wittgenstein is sprookjesachtig, ook kastelen, burchten en wandelpaden voeren je de fantastische wereld van sagen en verhalen binnen. Er woont zelfs een echte prins bij ons, op Schloss Berleburg – Prins Gustav, de neef van de Deense koningin Margarete II. Hij woont in het hoofdgebouw van het barokke kasteel dat al 750 jaar de thuishaven is van de prinselijke familie zu Sayen-Wittgenstein-Berleburg. De betoverende kasteeltuin met orangerie en romantische waterlelievijver met fonteinen is gratis toegankelijk. Hierlangs leidt ook het “sprookjespad”, een kindvriendelijke rondwandelweg waarop je zes sprookjes kunt tegenkomen.

Twee vrouwen lopen over de loopbrug die over de Eder gaat.
Of wandel je graag? Dan op naar de Rothaarsteig! Ieder jaar wandelen talrijke natuurliefhebbers over de 154 kilometer van dit lange-afstand-wandelpad. De Rothaarsteig is een van de “Top Trails of Germany” en leidt je over zijn totale lengte van Brilon in Sauerland over het Wittgensteiner Bergland, het Siegerland en het Westerwald tot Dillenburg in Hessen. Dit lange-afstand-wandelpad is een totaalbelevenis voor lichaam, geest en ziel: bomen, struiken en heel veel landschappen, fantastische panorama’s en een liggende witte R op dieprode grond kenmerken de “Weg van de zintuigen”. Boven je ruisende boomtoppen, onder je wandelschoenen groene weiden en lichtverend mos, frisse, kruidige boslucht en om je heen heerlijke natuur zover het oog reikt. Links en rechts van de paden wachten de zogenaamde ‘Rothaarsteig-Spuren’.
UITZICHT OP KASTEEL GINSBURG
Vijf van deze 13 rondwandelwegen, die geschikt zijn voor geweldige dagtochten, liggen in Siegen-Wittgenstein. Voor afwisseling onderweg zorgen ook veel natuurschoon, middeleeuwse burchten, adellijke kastelen en plaatsen met veel historie, zoals de ruïne van de Ginsburg. Van hieruit beraamde Willem van Oranje-Nassau in 1568 de bevrijding van de Nederlanden uit de Spaanse heerschappij. Vier jaar later verzamelde hij bij de Ginsburg zijn troepen – het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Nog dieper kun je als fietser in de Europsese geschiedenis duiken op de Duits-Nederlandse Oranjeroute.
Gezicht vanuit het kasteelpark op de kern van het Bovenkasteel, voorouderlijke zetel van het Huis Nassau. In het kasteel is het Siegerland Museum voor Kunst en Regionale Geschiedenis gevestigd. Acht originele schilderijen van de barokschilder zijn te bezichtigen in de Rubenssaal.
Twee mannen lopen op het grenspad aan de Hessische grens bij de Puderburg.

Op deze route ligt ook Siegen met het Obere Schloss met het Siegerlandmuseum waar een tentoonstelling te zien is van werken van de schilder Peter Paul Rubens, die in 1577 in Siegen werd geboren. De heren van Nassau hebben het stadsbeeld bepaald: ook het Untere Schloss met zijn ‘dikke toren’ is indrukwekkend. Tegenwoordig zitten hier een campus van de Universiteit van Siegen en het kwalitatief hoogstaande museum van hedendaagse kunst.

In ons natuurlijke middelgebergte-landschap voelen ook de majesteitelijke wisenten, de koningen van de bossen, zich goed. In de “Wisent-wildernis am Rothaarsteig” kom je heel dicht bij deze zachtaardige reuzen! Als er dan ook nog een kalfje om de hoek komt kijken, is je dag perfect. Op de avonturen-speelplaats “Kleiner Wisent” kunnen de kleintjes naar hartenlust ravotten. De gezellige Wisent Hütte nodigt uit om binnen te gaan. Een wandeling over de zachte bospaden van het ongeveer 13,5 kilometer lange Rothaarsteig-Spur “Wisentpfad” maakt dit uitstapje helemaal af.

Wisent kudde zwerft door het bos

Een prachtige tegenpool van de natuur biedt de “Alte Flecken”, het historische stadshart van Freudenberg. De hele wereld kent het uitzicht over de romantische oude stad met zijn ongeveer tachtig rustieke zwart-witte vakwerkhuizen. In het techniekmuseum van Freudenberg zoemt en kraakt het, de reusachtige stoommachine sist en het ruikt er naar hete olie. Hier kun je kleine oude schatten bewonderen en ervaar je heel tastbaar hoe het er 100 jaar geleden in een industrieel bedrijf in Siegerland uitzag.

Uitzicht oude stad Freudenberg

Een prachtige tegenpool van de natuur biedt de “Alte Flecken”, het historische stadshart van Freudenberg. De hele wereld kent het uitzicht over de romantische oude stad met zijn ongeveer tachtig rustieke zwart-witte vakwerkhuizen. In het techniekmuseum van Freudenberg zoemt en kraakt het, de reusachtige stoommachine sist en het ruikt er naar hete olie. Hier kun je kleine oude schatten bewonderen en ervaar je heel tastbaar hoe het er 100 jaar geleden in een industrieel bedrijf in Siegerland uitzag.

In het mystieke, natuurlijke gebied van de bronnen van de Eder, Sieg, Lahn en Ilse geniet je van de stressvrije afzondering van de bossen. Betoverend en sprookjesachtig is het op het nieuwe “Märchenspur” in Bad Berleburg. Ongeveer zes kilometer lang voert dat je een fantasiewereld binnen. Het “Märchenspur” is de eerste gecertificeerde premium-wandelroute van heel Zuid-Westfalen. Wie ontdekt Repelsteeltje het eerst? En waar is de kikkerkoning eigenlijk?

Ederquelle Nenkersdorf, Netphen

Informatie:

Tourist-Information:
Siegerland Wittegenstein 

e.V 

E-Mail