TOP
Foto: Rudy Belasko
Avondstemming in Chemnitz, culturele hoofdstad van Europa in 2025

De top-10 van Chemnitz

2025 is het jaar van de waarheid voor Chemnitz. Want dan is de derde stad van Saksen culturele hoofdstad van Europa. Wie zich als trendsetter in zijn vriendenkring wil profileren, moet er gewoon al heen reizen. Over twee jaar kun je dan met je kennis pronken. Hier onze top-10 van Chemnitz.

Tekst: Alina Mayenfels

Karls Kopf hoort ook thuis in de top-10 van Chemnitz

Wie naar Chemnitz gaat, weet dat hij hier één man tegen zal komen: Karl Marx. Natuurlijk vind je hier in de „Karl-Marx-Stad“ een monument dat hem waardig is. Midden in het centrum, bij de winkelpassage, bevindt zich de 7 meter hoge kop op een sokkel. Sinds 1971 siert het prachtige gedenkteken de kruising van de Strasse der Nationen.

Monument van Karl Marx behoort tot de top-10 van Chemnitz

Foto: Jan Trautschold

Als je hier terechtkomt, word je automatisch aan een roerige tijd in de geschiedenis herinnerd. En als je voor zaken op reis bent, ligt het Dorint Kongresshotel op steenworp afstand voor je. ‚s Avonds ligt de 091, een geliefde club, op loopafstand. Daar geniet je in aangenaam gezelschap van een Saksisch biertje. (# ° ^, kijk beneden naar de legende voor de betekenis van de symbolen)

De rode toren

Het oudste en meest charmante gebouw van Chemnitz is zeker een bezoek waard. In de 12de eeuw diende het rode bolwerk om vijanden weg te houden, nu kun je het bezichtigen midden in het centrum. De toren dankte zijn naam destijds aan de rode dakpannen. Nu is het nog altijd een geliefd trefpunt voor afspraken. Al ziet de toren, die nogal plomp overkomt, er een beetje onbeholpen uit, zoals hij daar midden tussen de nieuwbouw staat, hij vertegenwoordigt toch de hele charme van zijn stadsgeschiedenis.

De rode toren in de Duitse stad Chemnitz

Foto: Flagman

Direct ernaast bevindt zich de shoppingpassage “Galerie roter Turm’, waar je een groot aantal winkels vindt. Als je je dan een keer om je eigen as draait, zie je de gazons met tulpen, die bloeien bij de ingang van het park bij de rode toren. Het best kleine park is de perfecte tussenstop bij een bezoek aan de binnenstad. En als je zin krijgt in muziek, hoef je ook niet ver te lopen. De sfeervol gelegen Stadthalle opent regelmatig zijn deuren voor verschillende evenementen en heeft en vast plekje in de top-10 van Chemnitz. (# ° + $)

Het Büchercafé – MyRebooks

Als je het boekencafé MyRebooks binnengaat, zie je niet meteen dat hier iets anders dan anders is. Langs de muren sieren boekenkasten de winkel en overal waar je kijkt vind je betoverende kleinigheden. Alleen, hier is ieder boek tweedehands. Bovendien komen hier niet alleen liefhebbers van recycling en boekenwurmen aan hun trekken, maar ook hongerige magen.

De boekenwinkel My Rebooks in Chemnitz

Foto: Alina Mayenfels

Of het nu om frozen yoghurt-ijs gaat of traditionele Saksische gerechten, hier komt alles uit de streek en het smaakt nog super ook. Als je van tevoren de informatie op de website checkt, kun je misschien een van de evenementen bijwonen. Jonge en nieuwe kunstenaars presenteren dan hun laatste werk en houden lezingen, terwijl je je met een kopje in een comfortabele stoel laat onderuitzakken. (+$=)

De Schlossteich

Binnen vijf minuten de drukte uit en het groen in. Met zijn groenvoorzieningen en magnifieke rozenstruiken ligt de Schlossteich maar een paar korte wandelminuten van de binnenstad van Chemnitz af. Het park met zijn uitnodigende voorzieningen hoorde vroeger bij het klooster Chemnitz en biedt genoeg plaats om tijd door te brengen en te wandelen. Vandaag de dag hoort het zeker in de top-10 van Chemnitz. De prachtige bomen, grote gazons en talrijke zitbanken in het park trekken iedere dag, vooral in de zomer, veel bezoekers. Vanaf de banken aan de oostkant van de vijver kun je bovendien kleurrijke zonsondergangen bewonderen. Op warme zomerdagen kun je hier een boot huren en over het meer peddelen. Ernaast bevindt zich het Schlossbergmuseum, dat als alternatief bij slecht weer een bezoek waard is.

Het Schlossteich in de Saksische stad Chemnitz

Foto: Alina Mayenfels

Het museum, waar je komt via een kleine weg met trappen, toont de stadsgeschiedenis van Chemnitz en heeft daarnaast een van de mooiste en best bewaarde kloosters van Saksen. Het gezellige Café Milchhäusschen ligt met zijn schilderachtige waterpaviljoen pal naast de weg van de slotdijk. In de zomer worden hier lekkere ijsspecialiteiten geserveerd en in de winter glühwein. Rechts naast het café, naast een parkeerplaats, bevindt zich het kleine Schlossteich-eiland, dat in de zomer dient als podium voor het festival Fuego a la Isla. Hier kun je ontelbare uren doorbrengen in het groen. (# ° + & =)

De Lulatsch: Vaste plek in de top-10 van Chemnitz

Vanuit de Schlossteich is het maar een kippeneindje naar de volgende highlight van Chemnitz. Hoe onspectaculair een gewone warmtekracht-centrale overdag ook moge zijn, je kunt er toch niet onderuit de “Lulatsch”, zoals de Chemnitzer hem liefdevol noemen, gedag te zeggen.

Want zodra het donker wordt, wordt hij kleurrijk uitgelicht en laat dan een bonte lichtshow zien. De bijna 302 meter hoge toren kun je bijna overal in Chemnitz zien en bovendien dient hij ook als oriëntatiepunt voor toeristen. Omdat hij pal in de binnenstad ligt, kun je de centrale vanuit een van de vele parken meteen bewonderen. Zo wordt een krachtcentrale een (kleine) mijlpaal. (# ° ^)

Het oude stadhuis

Als je door de straatjes in de binnenstad slentert, kom je op enig moment vanzelf bij het oude stadhuis. Het gebouw dat in de 15de eeuw werd gebouwd, verheft zich waardig tussen de nieuwbouw in de binnenstad van Chemnitz. Al ongeveer 500 jaar geleden zette het bewoners en pelgrims aan tot bewonderen en handelen.

Het Stadhuis van Chemnitz, culturele hoofdstad van Europa 2025

Foto: Chemnitzer Wirtschaftsförderungs- und Entwickungsgesellschaft

Na de reconstructie van het fraaie gebouw, dat door de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog veel te lijden heeft gehad, kunnen de inwoners van Chemnitz en de toeristen het prachtige stadhuis dat rijk is aan historie nu bestuderen. Alleen al van het idee op dezelfde plaats te staan als ooit de eerste stadsheer van Chemnitz in de tijd van de Gotiek, of over de markt te kuieren als de burgers in de Barok met hun prachtige kleren en gewaden, krijgen veel bezoekers van het stadhuis kippenvel. Na de rondleiding heb je de mogelijkheid heerlijk gebak, fruit en zoetigheden uit de streek te kopen op het marktplein. Want hier komt bij weer en wind heel Chemnitz samen om handel te drijven, net als vroeger. (# ° + = ^)

De Sachsenallee

De Sachsenallee is een must voor shoppingfanaten en ligt ietsje buiten de binnenstad van Chemnitz. Het reusachtige winkelcentrum wordt in zijn geheel overkoepeld door een glazen dak, waardoor het vooral op zonnige dagen heerlijk licht naar binnen stroomt.

Het warenhuis Dastietz in Chemnitz met versteenerd bos

Foto: Chemnitzer Wirtschaftsförderungs- und Entwickungsgesellschaft

De ruim 80 winkels gaan van kleding en interieur tot levensmiddelen. En aangezien shopping zoals bekend hongerig maakt, zorgt het winkelcentrum ook op dit gebied voor genoeg keuze. Een groot aantal cafés en restaurants leggen iedere hongerige maag het zwijgen op. (& $ = ^)

Der Küchwaldpark

Direct aan de Schlossteich grenst het Küchwaldpark. Aangezien het 20 kilometer lang is, heb je er genoeg plaats voor lange wandelingen of picknicks met de hele familie. De kleintjes komen op de enorme avontuurspeeltuin aan hun trekken en in de lente- en zomermaanden kun je met de kleine trein gaan rijden. Hoe geliefd het Küchwaldpark bij de Chemnitzers is, is af te lezen aan het aantal evenementen dat ieder jaar op de bijbehorende weiden plaatsvindt.

Het Küchwald behoort tot de top-10 van Chemnitz

Foto: Alina Mayenfels

Dan wordt er gedanst, gezongen of naar lezingen geluisterd. Dus als je van rust, ontspanning en natuurfeeling dichtbij de stad wilt genieten, is een bezoek aan de 140 jaar oude groene gordel een aanrader. Grote en kleine mensen met een ontdekkershart kunnen hier een groot aantal soorten (Arten von was?) bewonderen of afkoelen in de kleine riviermondingen. (# ° + &)

Der Uferstrand

De levendige Strandbar ligt pal aan de rivier de Chemnitz en zorgt bij warm weer voor het echte strandgevoel! De bar heeft een aangrenzende biertuin en biedt alles wat je hartje begeert. Of je nu relaxt op de ligstoelen en je voeten in het witte zand begraaft of je bij sporten als yoga of volleybal afpeigert, een ding is zeker: hier heeft de hele familie plezier. De lekkere drankjes en de tropische ambiance verleiden talrijke bezoekers. Het oeverstrand is bovendien geliefd bij de Chemnitzers vanwege zijn magnifieke evenementlocaties.

Het oeverstrand in Chemnitz

Foto: Alina Mayenfels

Party, huwelijk of klassenreünie, van casual tot chique, hier is voor ieder wat wils. En ’s avonds serveert de eigen pizzeria Papa Pizza smakelijke lekkernijen, terwijl je naar de zonsondergang kijkt vanaf een van de bierbanken. En als je goed timet, kun je misschien een van de populaire zomerparty’s meemaken die hier ieder jaar plaatsvinden aan de oever van de Chemnitz. Maar buiten het gewoel kun je te voet vanaf het oeverstrand snel een rustig plekje vinden. Langs de Chemnitz heb je vele banken waar je kunt neerstrijken en in de zon kunt zitten. (°+&=)

Het Saksische industriemuseum

Vanaf de talrijke mondingen van de rivier de Chemnitz in de binnenstad is het niet ver tot nog een must-see van Chemnitz. Dus als je na een uitgebreide wandeling langs de oever van de rivier wat geschiedenis zoekt, word je hier ook niet teleurgesteld. Het Saksische industriemuseum biedt bezoekers een fascinerend kijkje in de ontwikkeling van de Duitse ingenieurskunst. Jong en oud kunnen hier talrijke historische voorwerpen bewonderen, zoals auto’s en diverse machines.

Het industriemuseum in Chemnitz is waar het Dietmar-Traupmann-Archiv is ondergebracht

Foto: Tourismus Chemnitz

Het best wel kleine museum wacht met zijn imposante ingang en zijn enorme stoommachine op je. Voor techniekfanaten is een bezoek vooral in de zomer de moeite waard, want dan kun je dat combineren met een bezoek aan de Kaßberg, de alternatieve wijk van Chemnitz. De vele kleine bars, bio-bakkers en speeltuinen maken het aantrekkelijk om er de hele dag met het gezin door te brengen. (# + ^)

Legende (verklaring van de symbolen)

# historisch

° Fotografie

+ Muziek & kunst

& Kinderen

$ Shopping

= Genieten

^Architektur

Meer informatie over de top-10 van Chemnitz

Kijk op de website van het plaatselijke bureau voor toerisme