TOP
Vrienden maken een rubberboot tocht in de Lausitz

Actief door het Lausitzer Land

Eens had je hier de ene dagbouwgroeve na de andere. Tegenwoordig is het door mensen geschapen waterlandschap Lausitzer Seenland tussen Dresden en Berlijn echter een paradijs voor outdoor-liefhebbers. Op het land of op het water, per peddel, fiets of kano. Hier vind je een aantal tips voor afwisselende tours in het Lausitzer Land.

Twee fietsers gaan actief door de Lausitz op een heerlijke lentedag

Foto: Nada Quenzel/Tourismusverband Niederlausitz

Op weg met de fiets

Het merengebied van het Lausitzer Land heeft ontelbare fietspaden voor je in petto. Vier routes zijn bijzonder geschikt voor de lente. Bijvoorbeeld de 40 kilometer lange Gartenst├Ądtetour, die drie op de monumentenlijst geplaatste tuinsteden aandoet. Marga, Lauta-Nord en Erika. Op de 47 kilometer lange route ÔÇťDem Wolf auf der F├ĄhrteÔÇŁ (De wolf op het spoor) van Wei├čwasser naar Rietschen leren fietsers de leefomgeving van deze in Duitsland beschermde diersoort kennen. Een aanrader tijdens deze tocht is een tussenstop in Findlingspark Nochten, de grootste steentuin van Europa. Daar wacht je een betoverend samenspel van 7000 zwerfkeien en de kleurenpracht van ongeveer 100.000 bloeiende heideplanten en struiken.

Familie kijkt naar een meertje in de Lausitz tijdens een fietstocht

Foto: Nada Quenzel/Tourismusverband Niederlausitz

Vanaf mei is de 51 kilometer lange fietstocht ┬╗Purer Landgenuss zwischen Nei├če und Malxe┬ź (ÔÇťPuur landelijk genieten tussen Nei├če und MalxeÔÇŁ), die naar de Oost-Duitse rozentuin in Forst voert de moeite waard. De vierde tocht is de 57 kilometer lange M├╝hlenrundtour (ÔÇťMolenrondreisÔÇŁ), die door het dal van de zeven molens tussen D├Ârrwalde en Calau gaat. Het absolute hoogtepunt op dit traject is echter het indrukwekkende kasteelpark Altd├Âbern met zijn waterpartijen, een Franse tuin en een heggentheater uit de tijd van de Saksische rococo. Aan het eind van deze tocht wacht Caf├ę Schauwerk op de Markt in Altd├Âbern op je met zoete beloningen.

Op naar nieuwe oevers

Wie helemaal ontspannen, het watergebied van het Lausitzer Seenland wil beleven, kan terecht op de autovrije en geasfalteerde wegen rond de meren. Hier hoef je geen hoogteverschillen te overbruggen. De wegen zijn niet alleen geliefd bij fietsers, maar ook bij skaters. De kortste rondrit voert je zes kilometer om de Halbendorfer See. Onderweg kom je ondermeer langs een waterski-service en picknickplekken pal aan de oever. Als je even een omweg maakt op deze route kom je bij het Sorbische Kulturzentrum in Schleife.

Een familie tijdens een kanotocht in de Lausitz

Foto: Nada Quenzel/Tourismusverband Niederlausitz

Rond Pasen zie je daar op de paaseierenmarkt bijvoorbeeld fascinerende traditionele volkskunst. Wie de conditie heeft voor een grotere ronde, kiest de langste rondweg. Deze is 25 kilometer lang en leidt je om het meer van de stuwdam Spremberg heen. Meerdere stranden en mooie uitzichtpunten met picknickmogelijkheden zijn ook verleidelijk om een pauze in te lassen.

Lente in Findlingspark Nochten in Oostduitsland

Foto: F├Ârderverein Lausitzer Findlingspark Nochten

Lausitzer Land: Avontuur en vrijheid

Op naar de gecombineerde fiets- en kanotour om en op de Senftenberger See. Startpunt is het vakantiepark Hafencamp. Daar verhuurt Expeditours zowel fietsen als boten. De tocht begint op de fiets en voert 18 kilometer om het meer, langs een uitzichttoren die nog schever is dan de scheve toren van Pisa. Daarna ga je verder naar de stadshaven van Senftenberg met zijn prijswinnende architectuur. Later wacht ook nog Gro├čkoschen met zijn strand en amfitheater.

Kasteel Altd├Âbern in de Lausitz met narcissen in de lente

Foto: Kathrin Winkler/Tourismusverband Lausitzer Seenland

Eenmaal terug in Hafencamp, stap je over in een kano om het meer en zijn oevers vanaf het water te beleven. Op peddelaars die de regio nog uitgebreider willen verkennen wachten ten oosten van de nieuwe meren indrukwekkende belevenissen in de ongerepte natuur van het schilderachtige landschaft van de Nei├če. De grensrivier tussen Duitsland en Polen kon zich in deze streek meer dan 50 jaar ongestoord ontwikkelen. Hierdoor kun je er nu bijvoorbeeld zeldzame libellensoorten en ijsvogels kunt spotten. Bovendien biedt de rivier kano├źrs veel afwisseling, want onderweg moeten ze enkele wildwatergedeelten zien te overmeesteren.

Man en vrouw op hun fiets tijdens een actieve dag in de Lausitz

Foto: Nada Quenzel/Tourismusverband Niederlausitz

Meer informatie over je vakantie in het Lausitzer Land

Informatie over de beste tochten, de aanbieders in de regio en details van de verschillende fietstours vind je ook op het portaal van de toerismevereniging Lausitzer Seenland of in de fietsbrochure.