TOP
Foto: Birgit Gudjunsdottir
Verdrijving van de handelaars tijdens de passiespelen in Oberammergau

Topevenementen in Duitsland: Documenta 15 en Passiespel Oberammergau

Met de Documenta 15 in Kassel en het Passiespel in Oberammergau zijn er in 2022 twee absolute topevenementen in Duitsland. Zet maar alvast twee kruisjes in je kalender.

Het hoofdkwartier van de Documenta 15 in Kassel is het Ruru Haus

Foto: Nicolas Wefers

Documenta 15 in Kassel

Documenta in Kassel toont elke vijf jaar hoogtepunten van de moderne kunst en is ongetwijfeld een van de belangrijkste moderne kunsttentoonstellingen ter wereld. In 2022 is het eindelijk weer zo ver – en dit keer is alles anders. Alleen al de aankondiging van de deelnemers was bijzonder. Dit keer, zoals normaal gebruikelijk, geen persbericht, maar een exclusieve aankondiging van de deelnemende kunstenaars in het daklozenmagazine Asphalt.

Het artistic team van Documenta 15 voor het Ruru Haus in Kassel

Foto: Nicolas Wefers

De opbrengst van deze straatkrant uit Hannover komt ten goede aan daklozen en mensen die in armoede leven. Het Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa, die documenta fifteen (de vijftiende editie van documenta) ontwikkelt, kiest niet voor grote namen uit de klassieke kunstwereld, maar zet in op creatieve groepsvorming.

Logo Documenta 15

De kunstenaars hebben 54 verschillende nationaliteiten, maar deze worden niet genoemd, alleen de tijdzones waarin de kunstenaars leven. Het totale concept van de tentoonstelling is gebaseerd op de architectuur van de ‘lumbung’. Dit is een Indonesische term voor een gemeenschappelijk gebruikte rijstschuur, waar overtollige oogst wordt opgeslagen ten behoeve van de gemeenschap. Ruangrupa heeft 14 collectieven, organisaties en instellingen van over de hele wereld uitgenodigd om ‘samen lumbung te beoefenen’ en het ontstaansproces van documenta fifteen te begeleiden.

18 juni tot 25 september 2022, Kassel

Intocht naar Jeruzalem tijdens de passiespelen in het Beierse Oberammergau

Foto: Birgit Gudjunsdottir

Passiespel Oberammergau

Het tweede van de topevenementen in Duitsland vindt slechts eens in de tien jaar plaats. In 2020 moest het Passiespel Oberammergau, dat de laatste dagen van het leven van Jezus verbeeldt, worden verplaatst. Met een vooruitziende blik werd toen voor het jaar 2022 gekozen. De oorsprong van het passiespel is bijzonder. Zo’n 400 jaar geleden woedde de pest flink in Beieren. In hun wanhoop wendden de bewoners van Oberammergaus zich tot God en beloofden dat ze, als de pest zou verdwijnen, vanaf dat moment elke tien jaar het leven en lijden van Christus zouden naspelen.

Nachtopname van de passiespelen Oberammergau in 2010

Foto: Arno Declair

Dit hebben ze sinds 1634 consequent gedaan.  Voor deze editie verwacht men ongeveer 450.000 toeschouwers. Het Passionstheater in Oberammergau heeft ongeveer 4500 zitplaatsen en is daarmee het grootste overdekte openluchttheater ter wereld. De spelers komen allemaal uit het Beierse dorp. Wie mee wil doen, moet echter in Oberammergau geboren zijn of er minstens twintig jaar wonen. Een uitvoering duurt zo’n vijf uur, maar met een pauze van drie uur. Het loont zeker de moeite om voor dit grote spektakel af te reizen naar het zuiden van Beieren.

14 mei tot 2 oktober 2022, Oberammergau